Profesorul Paul Cernat: Birocrația didactică alienează. Oameni care intră cu entuziasm în educație ajung să fie distruși de sistem până la urmă, distruși intelectual
„Birocrația didactică te alienează. Oameni care intră cu entuziasm în sistem ajung să fie distruși de sistem până la urmă, distruși intelectual. Aici vorbim chiar de niște victime, oameni înzestrați, care n-au mai putut, n-au mai avut resurse să meargă mai departe în fața acestui tăvălug birocratic”, a declarat Paul Cernat, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București (FL-UB) și critic literar, în cadrul unui interviu cu Damian Anfile la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR).
„Sunt foarte mulți profesori foarte buni, profesori de vocație, dar sunt și foarte mulți care au ajuns în învățământ pentru că n-au putut să se ducă în altă parte sau oameni care s-au osificat, rutinizat din cauza birocrației și asta e o problemă, birocrația didactică, o birocrație care te alienează”, constată conferențiarul universitar dr..
„Așa se face că oameni care intră cu entuziasm în sistem ajung să fie distruși de sistem până la urmă, distruși intelectual. Deci aici vorbim chiar de niște victime, nu vorbim despre niște impostori care au intrat acolo pentru că asta a fost, ci de oameni înzestrați, care n-au mai putut, n-au mai avut resurse să meargă mai departe în fața acestui tăvălug birocratic”, mai este de părere Paul Cernat.
Iar el a continuat: „E un sistem care are multe probleme, în care, slavă Domnului, mai există oameni dedicați care fac lecții foarte bune, dar nu cred că ating o masă critică. Și vedem lucrul acesta nu în rezultatele de la bacalaureat, ci în scăderea extraordinar de alarmantă a nivelului de dificultate al subiectelor de la bacalaureat. E suficient să ne uităm pe felul în care arată subiectele de la bacalaureat în anii ’90, 2000, 2010, 2020 până astăzi și o să vedem cum scade nivelul”.
Citește articolul integral pe Edupedu.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.