Profesorul și muzicologul bănățean Walter Kindl a primit titlul de Cavaler al Ordinului Sfântul Gheorghe, ordin al Casei de Habsburg-Lorena. El este unul dintre marii specialiști în restaurarea orgilor din România
Walter Kindl, în vârstă de 81 de ani, a primit recent o importantă distincție: titlul de cavaler al Ordinului Sfântul Gheorghe, ordin al Casei de Habsburg-Lorena. Solemna ceremonie de învestire a avut loc în celebra catedrală Speyer din Germania, locul în care a fost înmormântat Rudolf von Habsburg, cel care a fost ales rege la Frankfurt acum 750 de ani, marcând astfel ascensiunea dinastiei cu același nume.
„Sunt trei mari catedrale imperiale, iar una dintre ele este Speyer, cea mai mare clădire bisericească în stil romanic din lume. Importanța sa constă în faptul că Rudolf von Habsburg, care este înmormântat acolo, a fost ales rege acum 750 de ani, moment ce a marcat începutul ascensiunii casei de Habsburg. În cripta acestui dom mai sunt înmormântați șase împărați. Arhiducele Karl a dorit să comemoreze acest eveniment și să organizeze conventul Ordinului Sfântul Gheorghe. În cadrul acestui convent au fost înnobilați 23 de cavaleri, printre care și eu”, a declarat Walter Kindl, pentru G4Media.
Ordinul luptă împotriva celor opt mizerii ale lumii contemporane
Primirea lui Walter Kindl în comunitatea Cavalerilor Ordinului Sfântul Gheorghe reprezintă o frumoasă și binemeritată recunoaștere internațională. Organist și dirijor, director muzical al concertelor din Domul Romano-Catolic din Timișoara, profesor universitar, Walter Kindl este o personalitate de prim rang ce reprezintă Timișoara și Banatul în contextul cultural românesc și european. Societatea Cavalerilor Ordinului Sfântul Gheorghe are ca scop conservarea istoriei cultural-religioase a Europei, precum și cultivarea relațiilor dintre țările Europei Centrale.
„Pentru mine este o onoare. În acest ordin nu se intră decât dacă ești căutat și ales. Se presupune că cei care se ocupă de lărgirea numărului membrilor ordinului știu ce ai făcut, cum gândești, cine ești. Ordinul, pe lângă componenta culturală, are și o componentă caritativă. Din acest punct de vedere, ordinul luptă împotriva celor opt mizerii ale lumii contemporane: boală și abandon, lipsă de adăpost și foamete, indiferență și neîncredere, răutate și vinovăție. Eu voi continua atât activitatea mea culturală și artistică, cât și pe cea caritativă, pe care o desfășor de ani de zile”, a mai spus Walter Kindl.
Activitatea eminentului muzician și profesor Walter Kindl
Activitatea muzicianului și profesorului Walter Kindl este una prodigioasă. De decenii, el este dirijorul concertelor de muzică clasică din Domul Romano-Catolic din Timișoara. Este cunoscut și pentru implicarea sa în restaurarea orgilor vechi. Primele intervenții le-a realizat în 1986, la orga de la Castelul Peleș.
„Orga din domul din Piața Unirii, așa cum este ea acum, cum sunt registrele ei, sunt opera mea de acum 32 de ani. Atunci am realizat o mare curățare a orgii și am făcut modificări la ea”, a adăugat Kindl.
A menținut relații cultural-academice cu instituții și personalități de prim rang din Germania, Austria, Italia, Elveția, Franța și Ungaria.
Istoria Ordinului Sfântul Gheorghe
Istoria Ordinului Sfântul Gheorghe a început în Regatul Ungariei în secolul al XIV-lea. Ordinul a cunoscut perioada sa de glorie ca Ordin al Casei de Habsburg în timpul domniei împăraților Carol al VI-lea și Maria Theresia și a fost continuat și dezvoltat în ultimul secol de doi oameni politici cu vocație paneuropeană, Otto (decedat în 2011) și Karl von Habsburg.
Doctor în domeniul muzicologiei la Universitatea din Leipzig
Walter Kindl s-a născut la 24 noiembrie în Lovrin (județul Timiș) și a trăit apoi 40 de ani în Comloșu Mare. Din 1966, a început să lucreze ca profesor de muzică la liceul din Jimbolia, unde a activat peste 20 de ani. Din 1985, a început să organizeze vecernii muzicale la Domul Romano-Catolic din Timișoara, iar din 1988 a devenit capelmaestru, organist și director al Oficiului Diecezan de Muzică Sacră în cadrul aceleiași entități. În 1992, a obținut gradul academic de doctor în domeniul muzicologiei, oferindu-i-se, de către Universitatea din Leipzig, calificativul cum laude.
A fost conferențiar universitar și ulterior profesor universitar la Facultatea de Muzică a Universității de Vest din Timișoara, iar în perioada 2008-2012 a îndeplinit funcțiile de prodecan și decan.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank