G4Media.ro

Profită liderii politici de pandemie pentru a abuza de puterile lor? Cazul…

Sursa Foto: Facebook

Profită liderii politici de pandemie pentru a abuza de puterile lor? Cazul premierului canadian Trudeau

Premierul liberal Justin Trudeau este acuzat de multe voci că a profitat de criza sanitară din Canada, precum și de situația economică, financiară și socială perturbată de pandemie ca să implementeze în mod abuziv Emergencies Act cu scopul de a stopa protestele declanșate de camionagii împotriva mandatelor de vaccinare impuse recent.

Criticii afirmă că liderul de la Ottawa a recurs în mod neconstituțional la această soluție extremă, în condițiile în care manifestațiile șoferilor de tir au fost în general pașnice. Trudeau este arătat cu degetul pentru atitudinea agresivă pe care a abordat-o față de protestatari, refuzând orice dialog cu aceștia, o decizie care a divizat și mai mult societatea canadiană.

Protestul pe roți

„Freedom Convoy” (Convoiul Libertății) a început ca o mișcare împotriva mandatelor obligatorii introduse de Canada privind vaccinurile pentru camionagii care traversează frontieră cu America, dar s-a transformat într-o revoltă de amploare împotriva măsurilor de sănătate publică și a guvernului progresist condus de premierul Trudeau.

Această după ce, de la începutul pandemiei, canadienii s-au confruntat cu unele dintre cele mai dure restricții anti-COVID din lume, inclusiv cu lockdown-uri prelungite și închiderea de restaurante, baruri, săli de sport etc., dar și cu introducerea pașaportului de vaccinare și restricții importante pentru cei nevaccinații (Ontario, Quebec). Măsurile au fost luate la nivelul fiecărei provincii și fiecărui teritoriu, care sunt responsabile de gestionarea sistemelor proprii de sănătate.

La nivel federal, guvernul a impus restricții de călătorie peste hotare, atât pentru canadieni, cât și străinilor, care încă sunt valabile în diferite grade. În plus, executivul condus de Trudeau a implementat de la 15 ianuarie obligativitatea prezentării dovezii de vaccinare pentru șoferii canadieni de camioane și tiruri care merg în Statele Unite sau se întorc de-acolo. În cazul în care nu sunt vaccinați, aceștia trebuie să intre în carantină până la aflarea rezultatului. (O măsură similară au luat și autoritățile din Washington pentru camionagii americani care se deplasează în/din Canada).

Acest mandat impus camionagiilor canadieni a reprezentat și motivul care a declanșat protestul inițial. După un marș care a durat o săptămână, camioanele și tirurile plecate din diferite orașe din Canada au ajuns la Ottawa, în fața Parlamentului federal.

Protestatarii – susținuți de o coaliție a camionagiilor și de grupuri conservatoare – au blocat de aproape trei săptămâni centrul orașului Ottawa, unde primarul a declarat starea de urgență.

În plus, protestatarii au blocat și câteva poduri importante care fac legătura dintre Canada și Statele Unite, între care unul ce leagă Michigan de Ontario și altul care unește Alberta de Montana, dând peste cap traficul comercial și de persoane dintre cele două țări.

Emergencies Act

Luni, într-un gest considerat de mulți canadieni ca fiind extrem și inutil, premierul Trudeau a declarat starea de urgență națională în timp de pace, lucru care s-a întâmplat doar pentru a doua oară în istoria Canadei.  Emergencies Act (Legea privind situațiile de urgență), care a înlocuit War Measures Act (Legea privind măsurile de război) în 1988, nu a fost invocată niciodată până acum.

„Acei oameni care nu sunt de acord cu măsurile pe care guvernele le-au pus în aplicare pentru a menține canadienii în siguranță… au trecut de la proteste și de la a nu fi de acord cu acele măsuri la limitarea și blocarea libertăților concetățenilor lor, dăunând locurilor de muncă, afectând vieți și mijloace de trai, punând în pericol siguranța publicului și slăbind țara noastră,” a afirmat Trudeau. „Aceste blocaje ilegale îi rănesc pe canadieni și trebuie să înceteze.”

El a mai spus că puterile guvernului în temeiul Emergencies Act vor fi „restrânse în timp, specifice geografic și extrem de limitate.”

Declararea stării de urgență împuternicește guvernul să restricționeze călătoriile, întrunirile publice și „utilizarea proprietăților specificate” și să oblige orice persoană „să presteze servicii esențiale” în schimbul unei „compensații rezonabile.”

Parlamentul Canadei trebuie să aprobe situația de urgență în termen de șapte zile. Emergencies Act expiră automat după 30 de zile, dar poate fi prelungit.

Tatăl lui Trudeau, fostul prim-ministru Pierre Trudeau, a invocat Legea măsurilor de război în timp de pace pentru prima și singura dată în istoria țării în 1970, după ce teroriștii separatiști din Quebec l-au răpit pe vicepremierul provinciei și au desfășurat o campanie de teroare în regiune. (Situația de urgență a permis atunci poliției să efectueze percheziții și arestări fără mandat și să țină suspecții în detenție prelungită fără acuzații și fără dreptul de a consulta un avocat. Peste 400 de persoane au fost reținute în acea perioadă).

În ceea ce privește protestele actuale, protestatarii care au blocat podurile dintre Canada și SUA au fost deja îndepărtați, iar traficul comercial și de persoane dintre cele două țări a fost reluat. De asemenea, pe parcursul zilei de vineri, forțele de ordine au arestat zeci de protestatari și au remorcat vehiculele grele staționate în centrul capitalei federale, în timp ce camionagii au sunat din claxoane și au cântat „O Canada,” imnul național al Canadei. Doi dintre organizatorii protestului, Tamara Lich și Chris Barber, fuseseră reținuți joi seara, în timp ce un alt lider, Pat King, a fost arestat vineri dimineața.

Sursa Foto: Facebook/ Justin Trudeau

Ce afirmă criticii

Premierul Justin Trudeau a devenit una dintre țintele protestului camionagiilor, el fiind criticat nu doar pentru implementarea mandatelor de vaccinare pentru șoferii transfrontalieri, ci și pentru atitudinea arogantă, sfidătoare și provocatoare pe care a abordat-o atât față de de manifestanți, cât și față de politicienii care au exprimat opinii separate, afirmă criticii. În plus, recurgerea la Emergencies Act este văzută ca o soluție radicală, la care șeful executivului a apelat fără să țină cont de realitatea de pe teren, unde manifestațiile, deși ilegale, au fost în general pașnice și deloc agresive.

Premierului liberal i se reproșează mai mulți pași greșiți făcuți în aceste săptămâni, printre care:

* Mandatele de vaccinare impuse șoferilor de tir nu erau necesare, în condițiile în care aproape 90% dintre cei 120.000 de camionagii transfrontalieri din Canada sunt vaccinați cu două doze anti-COVID (la fel ca și aproape 80% din întreaga populație a țării). Mai mult, conform unor informații, executivul federal nu pare să se fi bazat pe nicio cercetare științifică atunci când a impus acest mandat controversat, care a venit la aproape doi ani de la începutul pandemiei și la un an după debutul campaniei de vaccinare în Canada.

În plus, mandatul a fost introdus într-o perioadă care nu mai este considerată critică din punct de vedere medical în Canada, cu un număr tot mai mic de infecții și decese. Este o regulă unilaterală, arbitrară, de genul cărora politicienii au promovat în repetate rânduri pe parcursul pandemiei, nu doar în Canada, ci în multe alte țări de pe glob, susțin criticii.

  • Premierul Trudeau a fost acuzat de ipocrizie crasă, după ce în spațiul public au apărut mesajele laudative despre șoferii de tir pe care el le-a postat în timpul pandemiei. Brusc, acești șoferi care au menținut deschise ramuri întregi ale economiei canadiene și au aprovizionat populația cu mâncare, benzină și alte produse necesare, nu mai sunt esențiali în opinia premierului liberal, afirmă criticii lui.

  • În același context, premierul canadian este acuzat de dublu standard, după ce în decembrie 2020 a trimis mesaje de solidaritate fermierilor care protestau în India. Trudeau a fost acuzat că a demonizat camionagii canadieni care protestează de trei săptămâni, deși nu s-a sfiit să-și exprime sprijinul pentru activiștii indieni care manifestau împotriva guvernului premierului Narendra Modi. (https://www.ctvnews.ca/politics/indian-politicians-slam-trudeau-for-unwelcome-remarks-on-farmers-protest-1.5212559)
  • Un alt reproș adus lui Trudeau este acela că a exagerat pericolul reprezentat de demonstranți, el și familia lui fiind duși înainte de sosierea manifestanțiilor într-un adăpost secret. Ulterior, premierul a comentat și informațiile vehiculate de unele media, potrivit cărora armata ar putea fi trimisă să elibereze zona de protestatari, afirmând că nu va face acest lucru „pentru moment.” O afirmație care a inflamat și mai mult spiritele printre cei care acuză cabinetul liberal că se folosește de pandemie pentru a abuza de puterile sale.
  • Șefului executivului canadian i se reproșează și atitudinea considerată arogantă pe care a adoptat-o vizavi de protestatari, cu care a refuzat constant să se întâlnească și pe care i-a descris drept o minoritate extremă, care reflectă proliferarea „dezinformării și informării online greșite, a teoreticienilor conspirației, despre microcipuri, despre Dumnezeu știe ce altceva se potrivește cu pălăriile din staniol.”

Aceasta deși susținerea demonstranțiilor în rândul populației este semnificativă, fapt demonstrat și de suportul pe care camionagii l-au primit de-a lungul drumului spre Ottawa. De la debutul protestelor, mai multe grupuri canadiene s-au organizat pentru a furniza combustibil, alimente și pături participanților.

Iar acuzația lui Trudeau că manifestanții de la Ottawa sunt o minoritate nu stă în picioare, afirmă analiștii. Mai multe sondaje recente au indicat că canadienii se declară „obosiți și săturați” de restricțiile anti-pandemie și că preferă, ținând cont de faptul că COVID-19 este extrem de contagios și nu poate fi eliminat în totalitate, „să învețe să trăiască cu el.”

„Camionagii, respinși de establishment-ul politic din Canada drept niște ciudați plini de ură, ar trebui să fie luați în serios ca un simbol al frustrării latente, în mare parte neexprimate, față de starea de lockdown de lungă durată și de anvergură din Canada și al unei epuizări mai ample și de înțeles cu astfel de măsuri existente în Vest,” a scris Politico.

  • Afirmațiile controversate ale premierului progresist la adresa protestatarilor au fost sancționate de altfel chiar de către membri ai Partidului Liberal. Un parlamentar federal provenit din Quebec a criticat abordarea premierului Trudeau și modul în care politicile acestuia au divizat și stigmatizat canadienii prin politizarea mandatelor de vaccinare și a restricțiilor împotriva COVID-19. „Atât tonul, cât și politicile guvernului meu s-au schimbat drastic în ajunul și în timpul ultimei campanii electorale,” a afirmar Joel Lightbound săptămâna trecută. „S-a luat decizia de a împărți, de a diviza și de a stigmatiza. Mă tem că această politizare a pandemiei riscă să submineze încrederea publicului în instituțiile noastre de sănătate publică.” Lightbound a insistat că nu este singurul membru al echipei lui Trudeau care simte, în diferite grade, așa cum se simte el. Comentând afirmațiile tranșante ale lui Lightbound, analiștii au notat atunci că devierea de la politica oficială a propriului partid pe o problemă atât de importantă este o raritate în politica canadiană, mai ales când partidul este la putere. Este un semn al unei situații delicate, dar și un avertisment pentru Trudeau, a cărui atitudine sfidătoare a inflamat și mai mult situația delicată în Canada.
  • Executivul liberal este acuzat că a creat actuala situație din cauza unei comunicări deficitare și a unor pași birocratici greșiți, care au făcut ca, în ultimul moment, guvernul federal să pară că nu va implementa mandatul de vaccinare al camionagiilor. Acest lucru a transmis mesajul că guvernul este divizat cu privire la modul de a proceda, mai ales având în vedere avertismentele din partea industriei de camioane cu privire la posibilele întreruperi în lanțul de aprovizionare. Experții cred că, înainte ca mandatul șoferilor de tir să intre în vigoare, liberalii ar fi putut institui un grup de lucru pentru a monitoriza impactul acestuia asupra industriei și asupra camionagiilor individuali.

În mod alternativ, Ottawa ar fi putut oferi ajutor pentru a le permite transportatorilor și companiilor de transport să transfere șoferii nevaccinați de la rutele internaționale la cele naționale. De asemenea, ar fi putut petrece mai mult timp explicând mandatul, inclusiv natura lui temporară și faptul că Statele Unite au aceleași reguli care impun șoferilor de camion care trec granița Canada-SUA să fie vaccinați complet.

În schimb, liberalii au presupus că mandatul nu va fi controversat, mai ales având în vedere rata mare de vaccinare a populației Canadei în ansamblu. De asemenea, liberalii au presupus că, cu aproape 90% dintre șoferii de camion deja vaccinați, orice impact sau opoziție ar fi minim. Calculele lor, și ale lui Trudeau, au fost eronate.

Politico a surprins această situație controversată: „În loc să-i trateze pe camionagii ca pe niște concetățeni care au o plângere validă, sau cel puțin rezonabilă, cu privire la o politică relativ neimportantă asupra căreia guvernul a oscilat înainte de punerea sa în aplicare, establishment-ul și polul de centru-stânga din Canada au reacționat față de ei cu indignare și dispreț.”

  •  Invocarea Emergencies Act este văzută de mulți ca o măsură radicală, care nu-și avea rostul, în condițiile în care blocajele de la podurile care fac legătura cu Statele Unite fuseseră deja îndepărtate, iar protestul din centrul capitalei federale a fost unul pașnic, cu o atmosferă mai degrabă de carnaval, fapt recunoscut și de media canadiană (Notă: Presă canadiană este, cu mici excepții, favorabilă guvernului federal, care îi oferă anual subsidii importante, iar relatările sale despre proteste au fost acuzate de partizanat în favoarea executivului liberal condus de premierul Trudeau).
  • Într-un gest care a fost considerat o altă dovadă a lipsei complete de sincronizare a guvernului liberal cu guvernele provinciale, Trudeau a declarat stare de urgență în aceeași zi în care Ontario, epicentrul protestelor celor din „Freedom Convoy,” a anunțat că va înceta să mai solicite pașapoarte de vaccinuri de la 1 martie. (Anunțuri similare au fost făcute și de Quebec sau Alberta). Eliminarea certificatelor de vaccinare este de altfel și una dintre solicitările protestatarilor din „Convoiul Libertății,” deciziile provinciilor de a renunța la ele – consecință directă sau nu a presiunilor manifestanțiilor – punând guvernul federal într-o poziție delicată.
  • Starea de urgență impusă de Trudeau este văzută ca extremă de multe voci, mai ales dacă se compară protestele pașnice ale camionagiilor canadieni cu demonstrații similare din alte țări. De exemplu, multe din manifestațiile din Statele Unite declanșate după moartea lui George Floyd pentru a denunța brutalitatea unor polițiști albi împotriva membrilor comunității afro-americane au devenit violente, provocând moartea mai multor persoane, rănirea a sute de demonstranți și polițiști, arestarea a mii de manifestanți, precum și distrugerea și incendierea a numeroase magazine, restaurante, bănci și mici afaceri. Protestul din Ottawa este departe de a fi considerat violent, rapoartele poliției indicând constant în ultimele trei săptămâni că nu s-au înregistrat distrugeri și că participanții au cântat, au scandat, au aprins artificii și au curățat constant spațiul folosit.
  • Mulți dintre camionagii aflați la Ottawa au declarat că, imediat după implementarea Emergencies Act, s-au trezit cu conturile bancare blocate, în ceea ce unii comentatori au descris ca un abuz clar al statului împotriva unor cetățeni care protestează democratic. Multe voci au spus că este vorba de un episod scandalos în istoria Canadei, în care participanți la o manifestație sunt sancționați de guvern prin blocarea accesului la propriile resurse financiare. „Vă puteți imagina ce s-ar fi întâmplat dacă președintele Trump ar fi cerut blocarea conturilor demonstranțiilor Black Lives Matter care au protestat violent după moartea lui George Floyd? Ar fi fost acuzat imediat de fascism!” a afirmat unul dintre șoferii vizați de ordinul lui Trudeau.
  • Asociațiile pentru apărarea drepturilor omului au anunțat deja că dau în judecată guvernul Trudeau pentru invocarea Legii pentru situații de urgență. „Guvernul a introdus o lege extremă care nu a fost niciodată folosită și a anunțat ordine de urgență care vor avea consecințe majore,” a declarat Noa Mendelsohn Aviv, director executiv al Canadian Civil Liberties Association (CCLA). „Ordine care au post date în afara proceselor democratice obișnuite.”

CCLA, o organizație non-guvernamentală dedicată apărării drepturilor constituționale, a numit demersul lui Trudeau „extraordinar” și „neconstituțional,” spunând că cerințele legale instituite pentru a proteja procesele democratice nu au fost îndeplinite.

În timp ce premierul a subliniat că noile puteri de urgență vor fi restrânse, CCLA a spus că textul propriu-zis nu se limitează la anumite orașe sau provincii. În schimb, organizația susține că ele se aplică fiecărui canadian. „Nu sunt limitate geografic, nu vizează proteste specifice, se aplică universal în toată țara.”

Alți analiști legali sunt de aceeași părere, atrăgând atenția asupra riscurilor pe care legea invocată de Trudeau le reprezintă pentru libertățile canadienilor. Invocarea acesteia a fost considerată de aceea o greșeală de către Wall Street Journal, care concluzionează: „Protestul camionagiilor ar fi putut fi gestionat fără (ca Trudeau) să abuzeze de lege.”

Concluzie. Protestul camionagiilor din Canada pare să intre pe ultima sa sută de metri, după ce premierul Trudeau a invocat Legea situațiilor de urgență, deschizând calea forțelor de ordine să intervină împotriva demonstranțiilor. Ajutat de o presă suspect de favorabilă – care acționează, afirmă unele voci, mai mult ca o mașină de propagandă a administrației -, liderul progresist care conduce guvernul de la Ottawa a denigrat mereu demonstranții, a refuzat să vorbească cu ei și a prezentat în termeni dramatici un protest pașnic.

Criticat de mulți pentru atitudinea sa arogantă, Trudeau a întors spatele celor care, până nu demult, îi lăuda ca fiind esențiali pentru economia canadiană. Dintr-o dată, aceștia n-au mai fost angajații vitali care i-au ajutat pe canadieni într-o perioadă dificilă și au menținut deschise liniile de aprovizionare. Aparent, prin îndepărtarea camionagiilor și a tirurilor din centrul capitalei Ottawa, Trudeau a câștigat conflictul cu aceștia. Abordarea controversată la care a recurs, inclusiv prin recurgerea considerată ca abuzivă la declararea stării de urgență, a adâncit însă falia din societatea canadiană, cu urmări care vor fi resimțite mulți ani de-acum înainte.

Surse: Politico, BBC, National Post, New York Times, AP, FoxNews, CTV News, Wall Street Journal, Twitter

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Nu este singurul care profita de pandemie pentru a impune restricții staliniste, având în vedere ca nu se mai justifica aceste masuri acum. Este cu atât mai trist cu cât astfel de derapaje apar în spațiul occidental.

    • Nu s-au justificat restricțiile niciodată, nu doar acum. Poate pentru 2-3 luni pentru punerea la punct a protocoalelor pentru sistemul sanitar, dar nici o zi în plus. Dealtfel, starea de urgență este prin definiție temporară, în nici un caz nu poate dura ani. Că doar nu e război.

    • Nu s-au ju.sti.ficat restricțiile niciodată, nu doar acum. Poate pentru 2-3 luni pentru p.unerea la punct a p.r.otocoalelor pentru s.istemul sanitar, dar nici o zi în plus. Dealtfel, starea de urgență este prin d.efiniție temporară, în nici un caz nu poate du.ra ani. Că doar nu e război.

    • Un articol penibil.
      Auzi la ei , proteste pasnice. Blocaj „pasnic” al economiei, a punctrlor esentiale de trecere a frontierei, a unor orase.
      Trudeau s-a miscat PENIBIL de incet. Cum sa lasi sa treaca saptamani fara sa eliberezi calea? Trebuia din prima ora sa aresteze pe cei care refuzau sa se dea la o parte. Proteste, proteste, dar cand afectezi si pe altii, deja e sabotaj, anarhie.

    • Ai vrut sa te asiguri că-ți vede lumea inepțiile!

    • Instaurarea starii de urgenta s-a intamplat DUPA ce toate vamile cu SUA fusesera deja deblocate!
      Deci nu mai era nimic urgent de rezolvat de fapt…

  2. Profita politrucii de pandemie? E calda vara? E uda apa? E rece zăpada?

  3. Stai liniștit că e luat copy/paste de pe undeva. Nu sunt atât de capabili jurnaliștii de carton de la gepatru.

  4. Surse: Politico, BBC, National Post, New York Times, AP, FoxNews, CTV News, Wall Street Journal, Twitter

  5. Băi “tuz mormântu’ mă ti de că. Kt comunist, !
    Stai că vin ele alegerile!

  6. Pfui…cat o mai tinem frate cu mandatele astea?…de parca a sters cineva din DEX cuvantul obligatie!!..Mandate …spanac!!!

    • Asta remarcasem si eu la un artcol similar acum cateva zile.
      Ne scrântesc mintea jurnalistii astia. Mandate in romana nu e acelasi lucru cu cel din engleza. Cine nu stie engleza nu intelege nimic din „mandatele de vaccinare”.
      La fel e cu „locaţie”. Vai de capul nostru.

  7. După 2 ani presa „independenta” descoperă apa calda. Pandemia a fost un pretext pentru impunerea unui model de inspirație chineza.

  8. Trudeau,bastardul lui Fidel Castro,a depasit orice limita si dovedeste ca este un varf de lance al neo-marxismului. Trudeau este un dictator las.

  9. Da, extraordinar de „bun” articolul. La fel de bun ca cel in care ni se povestea ca ucrainienii sunt antrenati de americani sa „ucida rusi”. Dupa acel articol care parea preluat direct din Sputnik am renuntat sa mai donez pentru G4, si articole de genul celui de fata nu ma conving deloc sa reincep donatiile, din contra.

  10. Felicitări pentru articolul muncit si cu mentionarea surselor! Nu mi-a venit sa cred ca citesc asa ceva pe g4. Un singur lucru am de adaugat: pluralul articulat hotărât este „camionagiii”. Poate corectați pe viitor

  11. ar trebui reduse mandatele politicienilor ca prea li se urca puterea la cap..1 an maxim e de ajuns

  12. Felicitări d-lui Novac ! Felicitări si G4 pt. libertatea de exprimare acordata acestuia !

    Daca tot sunteti singurii care permiteți jigniri și înjurături pe forum (și nu e o critică, chiar respect ceea ce faceți cu forumul) poate începeți să permiteți mai multe articole care fac notă discordantă liniei voastre arhicunoscute.

  13. Un articol bun. A mai fost unul inainte, pe aceeasi tema, si acela destul de bun, dar asta pare si mai OK. Nu prea gasesti asa ceva in MSM.
    Probabil acelasi autor.

    O precizare: nu doar conturile camionagiilor au fost vizate, ci si conturile celor care au donat pentru ei. Lista donatorilor a fost hac.kuita acum vreo saptamana.
    Au incercat sa opreasca inclusiv portofele bitcoin…
    Blocarea se intampla fara nici un fel de interventie judecatoreasca, e la latitudinea institutiilor financiare, iar guvernul le garanteaza ca nu vor pati nimic in justitie daca blocheaza din greseala pe cine nu trebuie… Doar o simpla suspiciune e suficienta ca sa-i anuleze pe bietii oameni.

    Trudeau e un mic dictator, ca si ta-su Fidel…

  14. daca alegi un mascarici. vei avea mascarada.
    asta dansa in strada la parada gay.

  15. In acelasi timp potentatii, de la B Johnson la L Orban, si bogatanii faceau chiolhane.