G4Media.ro

Prognoze de război: Conflictul din Ucraina se va intensifica în această vară…

sursa foto: AFP/ Anatolii Stepanov

Prognoze de război: Conflictul din Ucraina se va intensifica în această vară / Putin va forța victoria

Confruntările dintre forțele ucrainene și cele ale lui Vladimir Putin se vor intensifica cel mai probabil în următoarele săptămâni, în condițiile în care vremea mai caldă și uscată le permite ambelor tabere să manevreze mai ușor pe câmpul de luptă. Aceasta este una dintre previziunile făcute de analiști americani care mai cred că, printre altele, liderul de la Kremlin – încrezător în avantajele actuale ale trupelor sale de pe câmpul de luptă – urmărește să obțină victoria în fața Ucrainei.

Intensificarea ostilităților

Războiul din Ucraina are toate șansele să se intensifice în perioada următoare, în contextul în care forțele rivale pot să manevreze mai ușor pe câmpul de luptă și să-și mute trupele și echipamentul în acele sectoare ale frontului unde sunt necesare.

Într-un material recent, postul public american de radio NPR a prezentat câteva previziuni rezultate în urma discuțiilor cu experți militari de peste ocean.

Jurnaliștii au reamintit că războiul dintre Ucraina și Rusia, declanșat după atacul nejustificat al forțelor lui Putin, la 24 februarie 2022, durează de aproape doi ani și jumătate. În acest moment, în ciuda ofensivei recente a Moscovei în regiunea Harkov, conflictul pare că a ajuns într-un punct mort, cu progrese reduse făcute de cele două tabere, sau chiar stagnează complet.

Un pachet de ajutor militar american de 61 de miliarde de dolari este livrat în mod treptat către Ucraina, iar Casa Albă a făcut schimbări importante legate de capacitatea forțelor lui Volodimir Zelenski de a viza în mod direct Rusia – evoluții care vor avea repercusiuni profunde în anii următori, cred analiștii.

În contextul în care, cel mai probabil, luptele se vor intensifica peste vară, analiștii au vorbit despre lucrurile care ar putea să se întâmple în perioada următoare.

# Luptele pentru Harkov

Cele mai intense luptă în acest moment au loc lângă Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Trupele lui Putin au încercat să captureze localitatea din nord-estul Ucrainei la începutul invaziei pe scară largă a țării vecine, la începutul anului 2022, dar au fost îndepărtate din cea mai mare parte a provinciei de o contraofensivă ucraineană fulgerătoare în luna septembrie a acelui an. Din acel moment, cea mai mare parte din regiune a fost controlată de Ucraina.

Rusia încearcă din nou să pună mâna pe oraș, care se află la mică distanță de granița cu Rusia – acest lucru ar fi un premiu militar, strategic și simbolic uriaș pentru Putin. Orașul a fost prima capitală a Ucrainei din vremea ei ca republică sovietică și este un important centru industrial, cultural și politic.

Reamintim că trupele rusești au penetrat frontiera dintre cele două țări în regiunea Harkov la începutul lunii mai și continuă să amenințe diferite sectoare ale frontului.

După lupte violente care au durat câteva săptămâni, avansul rușilor pare să fi încetinit. Casa Albă a declarat vinerea trecută că ofensiva Rusiei în Harkov a stagnat și este puțin probabil să avanseze. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, a afirmat că sosirea armelor americane a ajutat la schimbarea direcției bătăliei din jurul Harkovului, asupra căreia forțele ruse au lansat un atac major la jumătatea lunii mai.

Potrivit experților, Rusia a făcut unele câștiguri în regiune atunci când ofensiva a fost lansată, cucerind mai multe sate și avansând spre Harkov, orașul cu 1,3 milioane de locuitori care continuă să trăiască acolo în ciuda atacurilor regulate cu rachete şi drone lansate constant de forțele Kremlinului. Forțele lui Putin sunt însă blocate în luptele care au loc la nord de Harkov, inclusiv bătălii majore în jurul orașului Vovchansk.

Fred Kagan, director al Critical Threats Project la grupul de reflecție American Enterprise Institute, a spus că există două explicații plauzibile pentru care Rusia vizează Harkovul.

În primul rând, Rusia ar putea încerca să întindă la maximum liniile Ucrainei în întreaga țară, forțând liderii militari ucraineni să-și mute trupele din alte zone în regiunea Harkov. Mulți dintre apărătorii ucraineni sunt deja epuizați de confruntările din ultimele luni.

În al doilea rând, Rusia ar putea încerca să se apropie suficient de oraș, astfel încât să poată folosi artileria tradițională pentru a menține Harkovul sub atac constant. În prezent, Rusia trebuie să se bazeze în continuare pe rachete și proiectile cu rază mai lungă de acțiune.

“Dacă pot face asta, atunci vor fi în măsură să înceapă să facă daune cu adevărat masive orașului, mult mai mult decât prin campania lor actuală cu rachete,” a spus Kagan.

Distrugerile provocate acestui centru economic și cultural nu ar fi doar materiale: capturarea orașului pe care Putin nu l-a cucerit în primele săptămâni ale invaziei ar fi o lovitură grea pentru ucraineni.

În plus, cucerirea localității ar facilita rușilor pregătirea unei potențiale noi ofensive pentru Kiev, capitala ucraineană dorită atât de mult de țarul de la Kremlin.

Într-o analiză recentă, am prezentat mai multe motive pentru care Putin atacă Harkovul. Printre altele, experții cred că trupele Moscovei încearcă să stabilească o zonă tampon de 10 kilometri pentru regiunea sa Belgorod cu scopul de a împiedica atacurile pe teritoriul Rusiei din regiunile ucrainene Harkov și Sumi.

# Folosirea armelor americane

Atacurile concertate ale Rusiei în regiunea Harkov, și amenințările constante împotriva orașului cu același nume au determinat o schimbare în politica SUA: președintele Joe Biden a dat undă verde Ucrainei să lovească ținte de pe teritoriul rusesc în Harkov, în anumite condiții, a declarat un oficial american.

“Președintele a încredințat echipei sale sarcina de a se asigura că Ucraina poate folosi arme americane pentru a contraataca în regiunea Harkov, astfel încât să riposteze atunci când forțele rusești le atacă sau se pregătesc să le atace,” a declarat sursa.

Oficialul a adăugat însă că Statele Unite continuă să se opună loviturilor ucrainene în profunzime pe teritoriul rusesc. “Poziția noastră împotriva folosirii ATACMS sau a loviturilor în adâncime în interiorul Rusiei nu s-a schimbat,” a spus el, referindu-se la rachetele cu rază lungă de acțiune furnizate de americani Ucrainei, capabile să atingă distanțe de până la 300 km.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a sugerat și el că Statele Unite și-au schimbat poziția în ceea ce privește loviturile ucrainene pe teritoriul rusesc.

“În timp ce condițiile s-au schimbat, în timp ce câmpul de luptă s-a schimbat, în timp ce Rusia și-a schimbat modul în care își desfășoară agresiunea, noi ne-am adaptat și ne-am ajustat și sunt convins că vom continua să facem acest lucru,” a declarat șeful diplomației de la Washington.

Schimbarea poziției lui Biden vine după săptămâni de negocieri în culise între Casa Albă, înalți oficiali militari și Departamentul de Stat, după lansarea ofensivei rusești asupra Harkovului la 10 mai.

La rândul său, NATO a îndemnat capitalele occidentale să ridice restricțiile care “leagă mâinile la spatele ucrainenilor,” după cum a spus secretarul său general, Jens Stoltenberg, o poziție susținută de mai multe țări, inclusiv de Franța.

“Nu a existat niciodată un motiv legal, moral sau militar pentru a nu permite (Ucrainei) să facă asta,” a spus generalul american în retragere Ben Hodges despre politica SUA. “Administrația (Biden), cred, a fost excesiv de precaută,” a afirmat Hodges, temându-se că “Rusia ar putea escalada cumva conflictul sau ar putea folosi o armă nucleară ca răzbunare.”

Generalul american a afirmat ucrainenii nu au pierdut timpul cu această nouă politică și au distrus deja sisteme și arme de apărare aeriană ale rușilor.

Dar noua poziție adoptată de Administrația de la Washington nu merge atât de departe încât să permită ca aceste tipuri de arme să fie folosite oriunde altundeva. Hodges spune că acest lucru este unul care dovedește “miopie – atât la propriu, cât și la figurat.”

„Rușii, desigur, se vor adapta la asta și își vor da seama unde sunt lacunele,” a spus el despre limitele impuse de americani operațiunilor militare ale Ucrainei.

În acest context, interesant de urmărit va fi și impactul pe care îl vor avea cei din Batalionul Azov. Departamentul de Stat a anunțat marți că SUA au ridicat interdicția de a furniza arme și antrenament american acestei unități militare ucrainene controversate, care a fost cheia apărării orașului-port Mariupol în 2022.

Batalionul Azov este printre cele mai eficiente și populare unități de luptă ale Ucrainei, dar a fost acuzat că a atras luptători din cercurile de extremă dreaptă, fiind, de asemenea, criticat pentru unele dintre tacticile sale. Statele Unite au interzis regimentului să folosească arme americane, invocând ideologia neo-nazistă a unora dintre fondatorii săi. Batalionul a fost absorbit de Garda Națională a Ucrainei ca Brigada a 12-a Forțe Speciale.

# Nevoia de trupe suplimentare

Ambele părți par să aibă nevoie de mai multe trupe, a scris NPR, reamintind că Ucraina se luptă să recruteze mai mulți soldați, în timp ce Rusia a pierdut un număr mare de oameni în timpul celor peste doi ani de conflict.

Rusia “pierde peste o mie de soldați pe zi,” a spus Hodges despre armata rusă. “Nu sunt capabili să atace cu aceeași forță ca și mai înainte.”

Potrivit unor informații neconfirmate, Moscova ar fi pierdut până în mai peste jumătate de milion de soldați în conflictul din Ucraina.

Pe de altă parte, într-un material recent, vorbeam despre modul rapid în care Putin și-a reconstruit armata.

Printre altele, spuneam că, anul trecut, Rusia a crescut limita de vârstă pentru recrutare de la 27 la 30 de ani. SUA cred că acest lucru va permite oficialilor de la Moscova să dispună de un grup de 2 milioane de recruți eligibili.

De asemenea, Kremlinul și-a stabilit obiectivul de a recruta peste 400.000 de soldați – parte a unui obiectiv mai mare de a crește armata la 1,5 milioane de membri în serviciu până în 2026. Pentru a face acest lucru, Rusia a oferit bonusuri și salarii generoase, care în unele zone sunt mai mult de cinci ori mai mari decât salariul mediu, conform unui raport al serviciilor secrete estoniene.

Nu este clar dacă Moscova a îndeplinit deja acest obiectiv. Dar generalul Christopher Cavoli, principalul ofițer american în Europa, a spus în aprilie că Rusia recruta aproximativ 30.000 de noi soldați pe lună și și-a crescut puterea din prima linie la 470.000 de militari, mai mare decât armata rusă înainte de război.

De partea sa, președintele Zelenski a declarat în decembrie că armata ucraineană aspiră să recruteze încă 500.000 de militari, după ce Kievul continuă să se confrunte cu o lipsă de personal din cauza în principal unei culturi care consideră că tinerii nu ar trebui să fie recrutați înainte de a împlini vârsta de 20 de ani. Administrația Zelenski și Rada Supremă au făcut recent un pas pentru a rezolva această problemă prin scăderea vârstei de recrutare cu doi ani de la 27 la 25 de ani, dar această decizie politică dificilă nu rezolvă problema trupelor extenuate din prima linie.

De asemenea, într-un semn al dificultăților cu care se confruntă forțele lui Zelenski din cauza lipsei de personal, Parlamentul ucrainean a adoptat la începutul lunii mai o lege care permite mobilizarea anumitor categorii de condamnați. Ministrul Justiției, Denis Maliuska, a declarat pentru BBC că între 10 și 20 de mii de prizonieri pot fi mobilizați în forțele armate ale țării.

Legea adoptată de Rada interzice mobilizarea celor condamnați pentru infracțiuni grave, cum ar fi crima cu premeditare, violul, violența sexuală, precum și a celor care au primit sentințe pentru infracțiuni împotriva securității naționale sau a oficialilor condamnați pentru corupție.

Mobilizarea deținuților este posibilă numai prin hotărâre judecătorească și trebuie să fie o decizie voluntară a persoanei, sub rezerva acordului comandantului unității militare.

# Putin vrea victoria

Vladimir Putin a spus recent că ar fi dispus să negocieze o încetare a focului. Dar Hodges a respins această ofertă. “Blufează,” a afirmat generalul american, adăugând că aceasta “este doar o parte din utilizarea rusă a dezinformarii. Nu este interesat de o încetare a focului, cu excepția cazului în care recunoaște că propriile sale forțe au probleme și au nevoie de ceva timp pentru a se regrupa.”

Fred Kagan, de la American Enterprise Institute, a spus că Putin pare să fie și mai încrezător în perspectivele sale pe câmpul de luptă.

Kagan subliniază retorica recentă a lui Putin și a oficialilor ruși de top care sugerează că sunt din ce în ce mai dispuși să-și asume riscuri majore pentru a câștiga teren – chiar dacă asta înseamnă pierderea unui număr mare de soldați.

“Dacă Putin este încrezător că ucrainenii nu pot lua înapoi nimic din ceea ce cucerește el, atunci indiferent de prețul în victime, acest lucru plătește pentru câștiguri mici,” a spus Kagan.

Putin a sperat că sprijinul SUA pentru Ucraina ar fi scăzut până în acest moment, a spus Kagan. El crede că recenta remaniere de către Putin a miniștrilor apărării arată că liderul rus intenționează să joace acest joc pe termen lung.

“În opinia mea, el încă crede că poate distruge voința (Statelor Unite) și că își poate presa forțele să continue să se târască înainte, oricât de încet, dar vor ajunge în cele din urmă acolo,” a afirmat Kagan. “Putin pregătește Rusia pentru a putea continua acest război la nesfârșit.”

Reamintim că, la scurt timp după reînvestirea sa în funcția de președinte pentru a cincea oară, Putin l-a înlocuit din funcție pe Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării din 2012, înlocuindu-l cu un civil economist, Andrei Belousov.

De asemenea, omul forte de la Kremlin l-a demis pe ministrul adjunct al Apărării, Iuri Sadovenko, înlocuindu-l cu Oleg Saveliev, ex-ministru adjunct al economiei, care până acum a lucrat ca auditor la Curtea de Conturi a Rusiei. Experții au văzut în aceste schimbaru un alt semn al intenţiei lui Putin de a îmbunătăţi eficienţa economiei de război a federației.

# Sprijinul aliaților pentru Ucraina

Kagan și Hodges au spus că SUA și aliații occidentali ai Ucrainei trebuie să arate un sprijin mult mai puternic față de Kiev din punct de vedere militar.

Hodges a spus că prioritatea Administrației Biden a fost prevenirea oricărei escaladări din partea Rusiei, dar Kagan s-a declarat convins că succesul Ucrainei depinde de un sprijin mai concertat din partea Statelor Unite.

“Cred că ceea ce americanii trebuie să realizeze este că rezultatul acestui război depinde încă foarte mult de alegerile pe care le facem,” a spus Kagan. “Dacă oferim Ucrainei materialul de care are nevoie, iar ucrainenii fac lucrurile pe care trebuie să le facă, atunci este foarte posibil ca ucrainenii să poată elibera părți ale țării lor care sunt extrem de importante.”

Kagan a avertizat însă că, dacă SUA întrerupe din nou sau definitiv asistența pentru Kiev, rușii ar putea câștiga cu ușurință conflictul cu Ucraina. “Nu trebuie să fim în niciun fel mulțumiți de acest război.”

Foarte important, în acest context, devine rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite din luna noiembrie. Unii analiști se întreabă dacă o posibilă victorie a lui Donald Trump ar putea reduce sau chiar opri ajutorul militar pentru guvernul de la Kiev.

Politica lui Trump în această chestiune nu este limpede. El a afirmat la un moment dat că SUA pot ajuta Ucraina sub formă de împrumut. De asemenea, republicanul a inistat ca europenii să facă mai mult pentru a ajuta Kievul și a afirmat că va acționa rapid ca să pună capăt conflictului.

În plus, Washington Post a relatat în aprilie că Trump este în favoarea forțării Ucrainei să cedeze anumite teritorii Rusiei, inclusiv regiunile actuale ocupate de Moscova, Peninsula Crimeea și Donbasul.

Surse: NPR, The Hill, CNN, Business Insider, ABC News, AP, The Telegraph, BBC, Washington Post, nv.ua, valisluureamet.ee

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ucraina inca se plange de faptul ca nu au oameni…. Despre ce vorbim?