Programul InvestEU, moștenitorul Planului Juncker pentru investiții, în dezbaterea Parlamentului European / Siegfried Mureșan: Uniunea Europeană trebuie să sprijine România să obțină mai ușor finanțare prin InvestEU
Parlamentul European a dezbătut, marți, programul InvestEU pentru investiții strategice și inovatoare, estimările arătând că va mobiliza 400 de miliarde de euro pentru a fi investite în întreaga Uniune Europeană în următorii șase ani.
Noul program de investiții, al doilea după planul Juncker, a fost susținut de reprezentanții grupurilor politice, europarlamentarul Siegfried Mureșan (PPE)cerând ca instituțiile europene să ofere mai mult sprijin tehnic țărilor cu piețe financiare mai puțin dezvoltate, iar Renew Europe insistând pentru eliminarea birocrației și simplificarea procedurilor de obținere a împrumuturilor.
Irene Tinagli, co-raportor pentru programul InvestEU (grupul S&D) a amintit că au existat „momente de mare îngrijoare”, cum ar fi faptul că, deși Comisia Europeană a reprezentat propunerea InvestEU cu un buget „foarte ambițios”, statele membre au decis o reducere „severă” a liniei bugetare, „făcându-l practic un program marginal și inutil”.
„Nu ne-am descurajat. Am lucrat pentru a da un moștenitor demn al Planului Juncker și, de asemenea, pentru a crea un program ambițios capabil să facă față provocărilor din vremurile noastre. (…) Am reușit să reînviem un instrument fundamental pentru redresare, pe care Consiliul European din iulie 2020 practic îl eliminase: Instrumentul de sprijin pentru solvabilitate. (…) Acum, atât compartimentele europene, cât și cele naționale ale InvestEU vor putea oferi sprijin sub formă de capital întreprinderilor mici și mijlocii care au probleme din cauza pandemiei COVID-19. Este poate cel mai important rezultat pe care l-am obținut”, a declarat Irene Tinagli.
Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a mulțumit Parlamentului European pentru „rolul puternic” pe care l-a avut în negocierea programului InvestEU
„InvestEU va contribui la eforturile de redresare, întrucât statele membre îl pot folosi ca instrument pentru punerea în aplicare a planurilor lor naționale de redresare și reziliență. Și trebuie să spun că o serie de state membre au semnalat deja în mod informal Comisiei interesul lor pentru această posibilitate”, a spus comisarul european.
Paolo Gentiloni a atras atenția că InvestEU s-ar putea să nu fie acum în centrul atenției, dar rămâne un instrument bugetar profund inovator care folosește garanții bugetare pentru a participa la investiții private și publice.
Europarlamentarul Tom Berendsen (grupul PPE), raportor pentru aviz al Comisiei pentru transport și turism, a anunțat că Parlamentul va monitoriza „în mod critic” implementarea programului, deoarece „fiecare euro din economie trebuie mai întâi câștigat și fiecare împrumut contractat trebuie rambursat”.
„De aceea, este important în acest program ca fiecare euro să fie cheltuit pentru consolidarea efectivă a economiei noastre. Procedând astfel, nu transmitem probleme generațiilor viitoare, ci acum punem bazele pentru un viitor luminos”, a spus Tom Berendsen.
Tot din grupul PPE, europarlamentarul Siegfried Mureșan a precizat că InvestEU rămâne un instrument bazat pe cerere.
„Ar trebui să finanțeze cele mai bune proiecte exact acolo unde sunt identificate. Cu toate acestea, ar trebui să încercăm să intensificăm eforturile noastre de a oferi asistență țărilor cu piețele financiare mai puțin dezvoltate”, a spus Mureșan.
După intervenția din plen, Siegfried Mureșan a susținut că Uniunea Europeană trebuie să sprijine România să obțină mai ușor finanțare prin InvestEU.
„Iată cum funcționează: Uniunea Europeană alocă din Bugetul Uniunii Europene o garanție de 26 de miliarde de euro pentru „InvestEU”. Datorită aceste garanții pusă la dispoziție prin „InvestEU”, Banca Europeană de Investiții și investitorii privați își vor permite să finanțeze proiecte de investiții mai riscante în statele membre ale Uniunii Europene, pe care în mod normal nu le-ar finanța; spre exemplu, credite în condiții foarte avantajoase pentru IMM-uri sau investiții în proiecte ecologice.
Din păcate, România se numără printre țările Uniunii Europene cu piețe financiare mai puțin dezvoltate și care au mai puțină experiență în a gestiona astfel de instrumente financiare de tipul „InvestEU”.
Tocmai de aceea, am cerut astăzi în plenul Parlamentului European ca instituțiile europene să ofere mai mult sprijin tehnic țărilor ca România”, a explicat europarlamentarul Siegfried Mureșan pe Facebook.
Eider Gardiazabal Rubial, în numele grupului S&D, a declarat că pandemia a evidențiat necesitatea de a dezvolta un nou plan de investiții, după Planul Juncker, primul lansat de CE.
„Acesta va opera în patru linii de acțiune: în infrastructura durabilă, în cercetare, inovare și digitalizare, în IMM-uri și în investiții sociale și competențe. Obiectivul acestui program este de a mobiliza în jur de 370 miliarde de euro, care, împreună cu planul de redresare și reziliență, vor fi motorul tranziției ecologice, digitale și sociale pe care Uniunea Europeană trebuie să o facă”, a spus Eider Gardiazabal Rubial.
Europarlamentarul Ondřej Kovařík, în numele Grupului Renew, consideră că InvestEU este un element esențial pentru a ajuta Europa să reducă diferențele în domeniul investițiilor.
„Trebuie să creăm condiții favorabile și să încurajăm mai multe investiții în economia europeană, în special pentru IMM-uri, deoarece acestea au fost cele mai afectate în această criză. (…)lucrăm pe parcursul acestor negocieri pentru a ne asigura că există cât mai puțină birocrație posibilă pentru companii și, prin urmare, solicit BEI și Comisiei să nu devină excesiv de împovărătoare cu procedurile de finanțare”, a spus Ondřej Kovařík.
Johan Van Overtveldt a anunțat că grupul ECR sprijină programul InvestEU.
„Susținem acest program și pentru că IMM-urile și start-up-urile sunt în centrul atenției și pentru că InvestEU simplifică foarte mult structura instrumentelor financiare (….) Odată cu căutarea și distribuirea vaccinurilor în Europa și furnizarea de echipamente medicale în general, este posibil să fi devenit clar pentru toată lumea că într-adevăr avem nevoie de o astfel de investiție”, a spus Johan Van Overtveldt.
InvestEU vizează stimularea investițiilor strategice în fabricarea în UE de produse farmaceutice, dispozitive și materiale medicale, precum și în producția de tehnologii ale informației și comunicațiilor, componente și dispozitive.
Negociatorii Parlamentului din cadrul comisiilor pentru buget și afaceri economice și monetare au stabilit acordarea de sprijin sub formă de capital pentru IMM-urile care au avut de suferit din cauza crize provocate de pandemia COVID-19.
Potrivit Parlamentului European, 26 de miliarde de euro (în prețuri curente) sunt rezervate în bugetul UE ca garanție și se preconizează că InvestEU va mobiliza 400 miliarde EUR pentru a fi investite în întreaga Uniune Europeană pentru perioada 2021-2027.
Sursa foto: © European Union 2021 – Source : EP / Fotograf Jan van de Vel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii