Programul SUMAL, care monitorizează lemnul tăiat din România, va fi modificat. Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect de OUG
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat luni dezvoltarea unei noi versiuni a programului SUMAL, care monitorizează în timp real trasabilitatea lemnului tăiat pe teritoriul României, potrivit unui comunicat al ministerului. Proiectul de OUG poate fi citit aici.
Alături de ministrul Mediului, la conferință au participat directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Ionel-Sorin Bălan.
Printre noutățile SUMAL se numără: evoluția tehnologică a sistemului informatic, regândirea modului de preluare a avizului de pe un dispozitiv mobil pe altul, introducerea unor dispozitive mobile pentru utilizatori care să fie dedicate exclusiv aplicației SUMAL și care vor avea în permanență conexiunea la date și GPS pornită. De asemenea, pe toate mijloacele de transport înscrise în SUMAL vor fi montate dispozitive de localizare în timp real, care nu vor putea fi manipulate de utilizatori.
„SUMAL 2.0 a fost cel mai bun lucru care se putea întâmpla vreodată pentru pădurile din România. Spun asta pentru că acest sistem a schimbat total modul de supraveghere a tăierilor din pădurile țării, dar și a transporturilor de material lemnos pe drumurile României. De trei ani încoace, totul este digitalizat, totul este raportat în timp real în sistem, iar orice activitate care implică pădurile din România (exploatare, transport, depozitare) este dependentă 100% de SUMAL. Cu SUMAL 2.0 nu doar că știm dinainte unde vor avea loc exploatări forestiere, dar știm cu exactitate și când se vor întâmpla acestea! De când funcționează sistemul SUMAL 2.0 au fost generate în medie 14.200 de avize pe zi. Asta înseamnă circa 5,14 milioane de avize pe an și 15,63 de milioane de avize în cei trei ani de funcționare”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.
De asemenea, ministrul mediului a amintit de proiectul, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care are 3 componente diferite interconectate între ele și cu viitorul SUMAL 3.0: monitorizarea prin intermediul imaginilor satelitare, supravegherea prin intermediul unui sistem de camere video, monitorizarea fondului forestier utilizând senzori LiDAR.
„SUMAL 3.0 înseamnă upgrade pe tehnologii, putere mai mare de procesare, eficiență a resurselor, o interacțiune mai bună a utilizatorilor cu aplicația și posibilitatea de a integra alte inițiative ale ministerului care vor conduce la protejarea mediului înconjurător”, a declarat directorul STS.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu