G4Media.ro

Progrese ale României în combaterea antisemitismului, consemnate în primul raport intermediar al…

Sursa foto: European Council

Progrese ale României în combaterea antisemitismului, consemnate în primul raport intermediar al Comisiei Europene

România este prima ţară din Uniunea Europeană care a introdus ca materie opţională la liceu „Istoria evreilor. Holocaustul”, consemnează Comisia Europeană în primul raport intermediar al Strategiei UE privind combaterea antisemitismului şi promovarea vieţii evreieşti publicat luni, transmite Agerpres.

Programa, care se aplică începând cu anul şcolar 2023 – 2024, a fost concepută de Ministerul Educaţiei în colaborare cu părţile interesate relevante şi include studii de caz sugerate de reprezentanţii comunităţilor evreieşti din România, „reflectând în mod clar amploarea şi specificitatea Holocaustului în România”, se arată în document.

Strategia UE a stabilit o serie de măsuri articulate în jurul a trei piloni: 1) prevenirea tuturor formelor de antisemitism; 2) protejarea şi promovarea vieţii evreieşti; şi 3) promovarea cercetării, educaţiei şi comemorării Holocaustului. În plus, UE îşi propune să conducă lupta globală împotriva antisemitismului. Strategia include 90 de acţiuni a căror punere în aplicare este în plină desfăşurare.

Conform raportului, România se numără printre statele membre care au elaborat o strategie naţională de sine stătătoare de combatere a antisemitismului (14 state membre), au numit un reprezentant special sau un coordonator naţional pentru combaterea antisemitismului (20 de state membre) şi au acceptat definiţia de lucru a antisemitismului aşa cum a fost ea adoptată de Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului (IHRA) la reuniunea sa plenară din 26 mai 2016 de la Bucureşti (25 de state membre).

Ca urmare a strategiei UE, Comisia a instituit propriul eveniment de comemorare a Holocaustului. Împreună cu IHRA şi cu Preşedinţiile UE (Suedia, 2023 şi Belgia 2024), Comisia a marcat Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului (IHRD) la 27 ianuarie printr-o conferinţă care a reunit comunitatea evreiască şi supravieţuitorii, conducerea UE şi experţi.

În strategia UE, Comisia s-a angajat să publice rapoarte intermediare în 2024 şi 2029.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...