G4Media.ro

Proiect: „Beneficiu social” pentru bunicii care au grijă de nepoți dacă mamele…

Proiect: „Beneficiu social” pentru bunicii care au grijă de nepoți dacă mamele revin la serviciu înainte de încheierea perioadei în care primesc indemnizație pentru creșterea copilului

Bunicii ar urma să beneficieze de o indemnizație de 650 de lei dacă au grijă de nepoți în cazul în care mamele revin la serviciu înainte de încheierea perioadei de doi sau trei ani în care primesc indemnizație pentru creșterea copilului. Concomitent, mama încasează stimulentul de inserție, reglementat de legislația în vigoare, tot de 650 de lei, prevede un proiect depus la Parlament.

Inițiatori sunt senatori și deputați de la PMP, PNL, UDMR, Pro România.

Proiectul introduce „beneficiul social – indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei”. Astfel, pe perioada acordării stimulentului de inserție, oricare dintre buni beneficiază de această indemnizație, dacă se află în relații de rudenie firească sau de adopție cu nepotul/nepoata, are acordul părinților copilului și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia.

În același timp, părintele care a beneficiat de indemnizația pentru creșterea copilului și care a revenit la serviciu înaintea încheierii perioadei pentru care se acordă aceasta (2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap) va încasa stimulentul de inserție, prevăzut în legislația actuală.

Atât stimulentul de inserție, cât și indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei sunt stabilite la 650 de lei pe lună, banii neimpozabili.

Dacă proiectul va fi adoptat, ar urma să intre în vigoare din anul 2020, iar fondurile necesare să fie alocate din bugetul Ministerului Muncii.

„Considerăm că prezent inițiativă va contribui în primul rând la sporirea înclinației de a lucra a persoanelor îndreptățite la primirea indemnizației de creștere a copilului. Subordonându-se cu prioritate interesului superior al copilului – care se circumscrie dreptului copilului la viața de familie – considerăm că prezenta inițiativă va contribui la respectarea, promovarea și garantarea drepturilor copilului, în acord cu prevederile stabilite prin Constituție și lege și în concordanță cu prevederile Convenției ONU cu privire la drepturile copilului și ale celorlalte acte internaționale în materie la care România este parte. Mai mult, aplicând principiul îmbătrânirii active și solidarității între generații, considerăm că prezenta inițiativă va contribui și la dezvoltarea unei societăți inclusive pentru toate vârstele, permițând persoanelor în vârstă să își aducă contribuția în familie la creșterea nepoților”, susțin inițiatorii.

Proiectul nu are nicio prevedere care să se refere la familiile care nu au bunici în viață.

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. „Proiectul nu are nicio prevedere care să se refere la familiile care nu au bunici în viață.”
    Adica alt cretinism populist, fara cap si fara coada.

    • perfect adevarat,sunt atatea familii care nu au cu cine lasa copiii,sunt atatea erori in tara asta ca nu trebuie sa ne mire ca avem copii frustrati si rai daca au fost abuzati de mici de „”bone””ca nemernica lu’Rotariu !

    • Exact la asta ma gandeam si eu. Practic ii ajuta tot pe aia care primesc ajutorul familiei la cresterea copiilor. Care nu au „da-i in pl noastra” :)))

  2. O problema mare este ce faci cu copilul intre 2 si 3 ani la noi. Ar fi un ajutor binevenit daca se va si adopta.

    • Rahat beneficiu o alta sursa de udat legea. Oltenasii sunt meseriași laasta. Mai bine faceti crese ca lumea si mai multe. Dati de munca la oameni plus avem familii sicopii fericiti.

  3. Super!

    În loc să încurajăm părinții să stea cât mai mult timp alături de copilul nou-născut (adică fix în acea perioadă în care copilul are nevoie cel mai mult de părinți), aceste „minți crețe” vor să-i determine pe părinți să stea chiar mai puțin decât le este permis prin lege.

    Genial, ce pot să zic… FSN-iști ordinari…

    • E vorba de perioada de de 2-3 ani a copilului cand oricum mama trebuie sa se intoarca la lucur. E suficient sa revina cu o zi mai devreme ca el sa aiba 2 ani, pentru a beneficia de stimulent pana face copilul 3 ani.

  4. Pamflet
    Sunteti cretini, in loc sa faceti infrastructura si sa puneti tata in ordine, voi aruncati cu bani ca sa va voteze lumea

  5. Vai de tara si poporul ala care ajunge sa-si plateasca bunicii sa aiba grija de nepoti! Ar fi confirmarea suprema a dezintegrarii valorilor morale si sociale de pe un teritoriu locuit de umanoizi, indiferent de vremuri sau de meridianul geografic in care acestia au vietuit. Sa nu va ganditi la romanul 1984 a lui Orwell, ei bine nu, avem de-a face cu o propunere legislativa PMP, PNL, UDMR, Pro Romania, in anul de gratie 2019.

  6. Sunt curios cati din cei revoltati de aceasta propunere au copii de crescut? Sa vorbeasca cei in cauza daca propunerea e buna sau nu.

    • Atata timp cat o lege afecteaza toti cetatenii platitori de taxe si impozite, toti cetatenii respectivi au voie sa-si dea cu parerea daca legea respectiva este buna sau nu, indiferent daca au sau nu copii. Dupa logica ta, daca eu vin si depun un proiect de lege prin care sa iau banii de la oamenii cu ochi caprui si se dau la oamenii cu ochi albastri, legea ar trebui dezbatuta doar cu beneficiarii, asa-i? Da-i dracului pe fraierii care platesc, importanti sunt milogii care primesc si astia bineinteles ca vor spune „DA!” Curata democratie, lua-v-ar dracu’ de milogi!

  7. Ar fi ok sa am creșă/ grădinița de stat ok!Azi nu prinzi loc nici dacă anunți înainte să concepi copilul, nu mai zic de program până la 5 pm…..ori în București asta înseamnă părinți angajat la stat ….cretinoizi , fără număr, dați legi mai ceva ca Salam și ValiVijelie la un loc