Proiect controversat votat de Primăria București: un incinerator gigant de deșeuri municipale. Amplasamentul propus – în locul CET Progresu (Sector 4)
Consiliul General al Municipiului București a votat marți o hotărâre prin care aprobă Masterplanul pentru sistemul de management integrat al deșeurilor. Una dintre principalele prevederi ale masterplanului este construirea unui incinerator gigantic de deșeurilor reziduale, rămase după colectarea separată a deșeurilor reciclabile și a biodeșeurilor. Valoarea incineratorului este de 146,5 milioane de euro și ar urma să fie construit până în 2022. Amplasamentul propus de firma de consultanță Ramboll este pe locul actualei centrale CET Progresu, în Sectorul 4, pe Strada Pogoanelor 1A.
Practic, incineratorul ar urma să ardă deșeurile reziduale depozitate acum în gropile de gunoi din jurul Capitalei, după ce în prealabil au fost sortate deșeurile valoroase.
Cealaltă opțiune propusă de consultant era construirea de instalații de tratare mecano-biologică cu biouscare.
Consilierii opoziției au contestat proiectul. Ciprian Ciucu arată că incineratorul este ”supradimensionat” și spune că ”Bucureștiul nu produce atât gunoi cât va trebui să ardă acel incinerator, astfel că pentru ca investiția să fie justificată, va trebui să facem rost de gunoi care să fie ars la București din țară și import”.
„Ceea ce e tehnologie cumva perimată noi o luăm ca mare investiţie a oraşului nostru”, a declarat şi consilierul general al USR, Alexandru Gâdiuţă, potrivit Agerpres.
Ciucu mai arată într-o postare pe Facebook că cenușile rezultate din arderi sunt extrem de toxice. În replică, primarul general, Gabriela Firea, a spus în ședința Consiliului General că nu este vorba despre un incinerator care va dăuna vieţii oamenilor şi mediului înconjurător, ci despre o staţie de eficienţă energetică, cum există în principalele capitale europene şi care nu poluează.
Sectoarele Capitalei trebuie să asigure minimum 235.000 tone de deşeuri reziduale pe an pentru instalaţia de incinerare cu valorificare energetică, potrivit Agerpres.
Cele mai importante prevederi din Masterplanul realizat de firma de consultanță Ramboll (Sursa):
Conform estimărilor făcute de consultantul Primăriei București, în 2016 în municipiul București au fost generate peste un milion de tone de deșeuri municipale. Deși populația Bucureștiului reprezintă circa 9% din populțaia României, cantitatea de deșeuri generată reprezintă circa 20% din cantitatea totală la nivel național.
Acum, cea mai mare parte a deșeurilor este colectată în amestesc (doar 27.000 de tone de deșeuri reciclabile au fost colectate separat în 2016).
Conform condițiilor existente, analizând costurile de investiție, operare și întreținere, veniturile generate, alternativa propusă de consultant este Tratarea deșeurilor reziduale în instalație de tratare termică cu valorificare energetică. În instalație se vor trata numai deșeurile reziduale, rămase după colectarea separată a deșeurilor reciclabile și a biodeșeurilor.
Planul de investiții pe termen lung, în valoare de 462 de milioane de euro, se întinde pe mai mulți ani și prevede investiții majore: instalație de incinerare, colectare separată, stații de sortare, instalații de tratare a deșeurilor reziduale.
Amplasamentele propuse pentru incineratorul de deșeuri (terenuri aflate în proprietatea ELCEN):
Pe amplasamentul CTE Progresu (Strada Pogoanelor 1A, Sector 4) – a primit cel mai mare punctaj
Baza RATB Titan (Strada Nicolae Teclu, sector 3)
Pe amplasamentul CTE București Sud (Str. Releului 2B, Sector 3)
Incineratorul va costa 146,5 milioane de euro și ar urma să fie construit până în 2022
Foto: Captură Google Maps
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii