Proiect de eliminare a certificatului medical cerut acum la căsătorie, propus de parlamentarii USR PLUS de Diaspora
Trei parlamentari USR PLUS au depus miercuri un proiect de lege care vizează eliminarea din Codul Civil a documentului numit certificat medical prenupțial pe care fiecare cuplu trebuie să-l prezinte când se prezintă la starea civilă, potrivit unui comunicat.
Parlamentarii USR PLUS arată că, pe lângă faptul că România a rămas singurul stat din UE care mai cere asemenea documente la căsătorie, certificatul medical prenupțial e o problemă majoră pentru românii din străinătate, care trebuie să meargă la consulatele românești pentru a-l obține.
“Pentru românii din Diaspora este un chin să obțină acest certificat. Întâi și întâi, trebuie să îl obțină în limba statului-gazdă, apoi au la dispoziție 14 zile lucrătoare să îl traducă la consulat în limba română. Iar cozile la consulate pentru orice durează luni de zile. Programările trebuie făcute minuțios si cu foarte mare precizie pentru a putea fi rezolvate traducerile și legalizările in timp util. Acest proiect ne-a fost cerut chiar de românii din comunitățile din străinătate și ca urmare l-am depus împreună cu colegii mei deputați USR PLUS de Diaspora în Parlament”, a declarat Radu Mihail, liderul grupului USR PLUS din Senat.
“Acest certificat medical prenuptial este un document care se eliberează în urma unor teste medicale care arată dacă viitorii soți sunt bolnavi sau nu de HIV/SIDA, sifilis sau TB. Testul de sifilis de exemplu a fost introdus în SUA în anii ’30, in contextul izbucnirii unei epidemii. Acum, la 90 de ani distanță, medicina a evoluat, sistemele de tratare si prevenție au evoluat și ele si numărul cazurilor a scăzut vertiginos. Însă, deși numărul bolnavilor este foarte mic, legislația națională nu a fost modificata sau schimbată. Asa se face că România a rămas singurul stat din UE care încă cere în mod obligatoriu această testare în vederea căsătoriei”, arată și deputata Simina Tulbure.
Pentru ca acest certificat să fie eliminat, proiectul de lege trebuie votat de ambele camere ale Parlamentului și apoi promulgat de președintele României. (Foto: Pexels.com)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii