G4Media.ro

Proiect de lege adoptat de Senat: Vârsta de vot, redusă la 16…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Proiect de lege adoptat de Senat: Vârsta de vot, redusă la 16 ani la alegerile locale şi europarlamentare

Senatul a adoptat tacit, marţi, propunerea legislativă care vizează reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare de la 18 ani la 16 ani, informează Agerpres.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 4 septembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu, care a condus şedinţa.

Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Propunerea, iniţiată de către parlamentari PNL, USR, AUR, dar şi neafiliaţi, modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, astfel încât „au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”, potrivit Agerpres.

Totodată, se propune modificarea art. 5 alin. (5) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, astfel încât „cetăţenii români care au vârsta de 16 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European”.

Conform punctului de vedere transmis de Guvern, acesta nu susţine iniţiativa, deoarece ar fi contrară prevederilor constituţionale, relatează ProTV.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Uhhhh, faceti loc, vine valul Shelly si Dorian Popa si schimba tara:))

  2. Peste cativa ani varsta de vot va fi 7 ani.
    Bah, a-ti luat-o cu capul!

    • Pai….nu prea mai tine cu uleiul, galeata si tigaia, dar cine stie, poate o acadea face minuni!!😂

    • Sunt convins că un tânăr sau o tânără de 16 ani știe să scrie corect „a-ți luat-o”!

  3. Cred ca tu cam existi degeaba, inafara de a voma propaganda rusa mai bun nu faci pe pamantu asta.

  4. Dar vai, ce ne facem cu masa de manevră PSDNL, pensionarii?

  5. În mod normal măsură pica la ccr
    Articolul 36 din constituție e clar, nu se face deosebire între locale, generale, europarlamentare etc.
    Deci prin metoda aprobării tacite se pot legifera și ciudățenii.

    • Constitutia ! Nu reprezinta nimic pentru conducatorii Romaniei !!! Ati uitat cum a fost incalcata costitutia in asa zisa pandemie ???? Ne-au fost incalcate grav drepturile constitutionale !!! Si ???
      A raspuns pentru asta cineva ??? Nu. Nu va raspunde nimeni niciodata !!

  6. totul se intimpla pas cu pas si va culmina cu eliminarea asa ziselor pensii speciale . ciuca indeplineste toate promisiunile .acum ne este clar cum partidele balama nu vor mai prinde parlamentul

  7. Masura ar putea duce la propaganda politica si politica in scoli , s-ar ajunge la un numar mare de candidaturi ale directorilor, inspectorilor sau profesorilor, in special in localitatile rurale. Notele elevilor ar putea fi influentate sau chiar conditionate de participarea la vot sau de votul intr-un anumit fel. Apoi, fiind vorba de minori, in cazul unor nereguli cine ar fi facut responsabil? Este uimitor cum aspecte legislative atat de importante sunt ignorate de cei care fac propuneri!

  8. Boșorogii pensionari speciali sunt cei mai speriați de această posibilitate.
    Orice tineri normali la cap ar vota un partid care promite desființarea pensiilor speciale, bani care sa se ducă în educație, cultură, sport.
    Trist, însă realitatea este că pensionarii, mai ales cei speciali, sunt cei mai mari dușmani ai tinerilor români.

    • Ceea ce nu se întâmplă în celelalte state UE care au pensii speciale! Cât de pr.ost și de Usr-ist poți să fii?

    • @Mihai
      Doar atât îți spun: măta-i specială!

    • Sa voteze minorii, ca tot nu sunt contribuabili si nu le pasa de vot. Un concert de la partid si gata votul.un tiktok si gata, cu sute de mii de urmaritori in spate ce vor vota copiii?

  9. Ar fi mai simplu si mai clar daca varsta majoratului ar fi redusa de la 18 la 16 ani.Daca are dreptul sa voteze la 16 ani de ce nu ar avea si celelalte drepturi si obligatii pe care le are un adult? Convingerea mea e ca la 16 ani e adolescent sau tanar dar in nici un caz copil.De altfel la 16 ani are si raspundere penala.Multi tineri de 16 ani pot face si fac lucruri la care multi adulti de 30-40 de ani nici nu se gandesc.Unii ( unele) au copii la aceasta varsta sau la o varsta mai mica.In loc de un majorat in rate intre 16 si 18 ani mai bine un majorat integral la 16 ani.

  10. O persoana de 16 ani( adolescent) se considera ca este preocupata de invatatura(examene, bacalaureat etc) , de activitati specifice varstei, si nu are o reprezentare suficient de clara a institutiilor(are doar informatii sumare despre institutii), depinde financiar de parinti, deci daca nu cunoaste decat aproximativ rolul institutiilor si responsabilitatile celor din politica sau administratie, cum poate vota in cunostinta de cauza la alegerile locale si la alegerile europarlamentare?

    • Ceea ce sustineti dvs., este valabil si pentru 18 ani! Benefic pentru Romania, ar fi fost introducerea votului obligatoriu (sunt cateva tari in UE care au vot obligatoriu, prezenta la vot fiind pe masura), mai degraba decat reducerea varstei numai pentru locale si europrlam. (oricum, pica la CCR).

    • Oricum, voturile singure nu pot aduce mari imbunatatiri in societatea autohtona, o multime
      de adulti fac alegeri gresite chiar si atunci cand propriile interese au intaietate , de ex, cand isi aleg profesia sau partenerul de viata, deci cu atat mai mult este posibil sa greseasca atunci cand decid in privinta politicienilor(aleg propagandisti sau agitatori, in loc sa aleaga teoreticieni sau administratori adevarati). Mai importante sunt principiile care ar trebui aplicate: depolitizarea institutiilor, afirmarea fiecaruia ca individ pe baza pregatirii si experientei(nu prin intermediul partidelor), stat de drept functional( in care functioneaza preventia si legislatia este coerenta ), restabilirea ierarhiei valorilor, transparenta in luarea deciziilor, respectarea principiilor economiei de piata.

  11. Eu sunt „matur” politic, am votat cu Johannis la pachet cu asa zis-ul pnl si m-am trezit, prin vointa acestora, condus de grindeanu, daea, budai, firea si alti speciali(sti). Si daca ma uit si la ministrii pnl🤮.

  12. Dreptul de vot este condiționat de majorat. Că dacă merg tot așa, la grădi îi încolonează doi cîte doi și la vot cu ei!

  13. Cum se poate ca tot Alina Gorghiu sa fie cea care trece „pe sub mana” un astfel de proiect de lege?
    Sa nu uitam un lucru care s-a intamplat nu cu mult timp in urma, si anume: „ALINA GORGHIU: „Este absolut necesară votarea proiectului de mărire a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului” Andrei Stan – Politică / 17 martie 2016.
    Si nu de alta, a fost unul dintre marii beneficiari ai acestui act normativ.
    Ipocrizia este la ea acasa si merge cu prosteala cat cuprinde fara nici o jena.
    Rusine.