G4Media.ro

Proiect de lege care obligă statul să sprijine concret victimele infracțiunilor grave…

sursa foto: Pexels

Proiect de lege care obligă statul să sprijine concret victimele infracțiunilor grave precum traficul de persoane

Deputații Cristian Băcanu (PNL) și Florin Manole (PSD) au depus un proiect de lege care ar obliga statul să acorde un sprijin concret victimelor traficului de persoane și ale altor infracțiuni grave precum omorul, vătămarea corporală, rele tratamente aplicate minorului, violența în familie, lipsirea de libertate în mod nelegal, viol, agresiune sexuală asupra unui adult sau a unui minor, potrivit unui comunicat.

Proiectul vine după ce România a transpus în legislație, cu o întârziere considerabilă, Directiva 2012/29/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității. ”Dar aceasta nu a fost de ajuns deoarece statul nu se implica suficient de mult în protejarea acestor persoane. În forma existentă a legii (este vorba despre Legea nr. 211/2004) există o serie de bariere care le împiedică pe victime să acceseze drepturile de care ar trebui să se bucure”, arată deputatul liberal, Cristian Băcanu.

Proiectul include următoarele măsuri:
• Drepturile prevăzute de lege vor fi aduse la cunoștința victimelor de fiecare dată când acestea vor fi audiate;
• Este extinsă plaja de infracțiuni pentru care victimele pot solicita asistență juridică și compensații financiare;
• Este eliminat termenul de 60 de zile în care victimele trebuia să formuleze plângere penală pentru a beneficia de drepturile prevăzute de lege. De exemplu, acest termen era nerezonabil pentru victimele traficului de persoane fiind în mod constant criticat ca fiind extrem de scurt;
• Comisiile care acordă compensații sunt formate din judecători specializați în drept penal;
• Victimele nu trebuie să dovedească insolvabilitatea infractorilor;
• Datele victimelor vor fi protejate pentru a elimina supunerea acestora la riscuri evidente;
• Plafonul pentru acordarea asistenței judiciare este crescut;
• Membrii de familie ai victimelor au acces la compensație și asistență (de exemplu, în cazul unei crime). Un exemplu grăitor este cazul Caracal unde părinții Alexandrei și bunicii bunicii Luiza nu au putut beneficia de compensație din cauza legislației deficitare;
• Modalitatea prin care victimele pot solicita avans din compensația acordată pentru daunele suferite este mult mai facilă.

„Unul dintre efectele benefice ale legii este că vom crește plafonul pentru asistență juridică până la 10 salarii minime pe economie. În plus, eliminăm piedicile artificiale care împiedicau victimele să ceară astfel de compensații. De exemplu, eliminăm prevederea că solicitările de compensații puteau fi făcute doar dacă se dovedea că inculpatul este insolvabil și extindem perioada în care se pot cere aceste compensații de la 60 de zile la 5 ani. Totodată, până acum, victimele erau obligate să facă plângere penală, deși legea spunea că acțiunea se punea în mișcare din oficiu. Acum, victimele unor astfel de fapte nu mai trebuie să facă plângere ci statul se sesizează obligatoriu. Proiectul nostru vine deci să remedieze anumite deficiențe grave de care persoanele aflate în nevoie se loveau atunci când solicitau sprijinul autorităților. Pe de altă parte, proiectul de lege răspunde unor critici constante ale Departamentului de Stat al SUA, critici ce apar și în raportul pe anul 2023 ce privește situația traficului de persoane din România”, a declarat Băcanu.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...