Proiect de lege care prevede măsuri de sprijin pentru victimele abuzurilor sexuale din spaţiul universitar, dar şi obligaţia universităţilor de a reglementa că sesizările pot fi trimise şi anonim, depus de USR
Parlamentarii USR Simona Spătaru, Filip Havârneanu şi Andrei Miftode au depus, luni, un proiect de lege care prevede ”măsuri concrete de sprijin pentru victimele abuzurilor sexuale din spaţiul universitar, precum şi obligaţia Guvernului şi a instituţiilor de învăţământ superior de a reglementa în codurile de etică faptul că sesizările pot fi trimise şi sub protecţia anonimatului”, anunţă formaţiunea, transmite News.ro.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de USR, iniţiativa legislativă vine pe fondul investigaţiilor media referitoare la fenomenul hărţuirii sexuale din universităţi şi defineşte clar sistemul de raportare şi de sancţionare a abuzurilor din mediul universitar şi le dă victimelor posibilitatea de a transmite sesizări anonime. Mai departe, va fi de datoria Guvernului, a Ministerului Educaţiei şi a fiecărei universităţi să pună în aplicare prevederile legii şi să permită sesizări anonime, precum şi să protejeze şi să sprijine proactiv victimele abuzurilor sexuale.
”«Fără profesori universitari abuzatori sexuali!» reprezintă un mecanism de apărare just şi trebuie tratat cu seriozitate şi responsabilitate, pentru ca mediul educaţional să nu mai fie sinonim cu noţiunile de abuz şi violenţă. Ligia Deca a uitat că în primăvara acestui an instituţia pe care o conduce a scos din lege sesizările anonime care protejau bietele fete distruse emoţional. Le-a descurajat. Trauma lor nu a contat pentru Ligia Deca sau nu era reală dacă studentele nu se semnau cu tot numele din buletin. Este lamentabil că ministra Educaţiei realizează ce instrumente are ca ministru abia când bubuie presa şi societatea civilă”, a afirmat deputatul USR Filip Havârneanu, secretar în Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor şi unul dintre iniţiatorii proiectului.
”Prin aceste modificări legislative, vorbim despre ruperea tăcerii. Înlăturarea fricii şi ruşinii de a reclama abuzuri. Femeile trebuie încurajate să vorbească despre acest fenomen al abuzurilor de tot felul, fiindcă tăcerea încurajează abuzatorii să îşi găsească mereu victime. Iar noile generaţii de fete trebuie să primească educaţie şi suport pentru a nu cădea victime ale unor suferinţe ce le pot marca negativ întreaga viaţă”, a susţinut, la rândul său, senatorul Simona Spătaru.
USR a menţionat că legea actuală, fără a fi modificată, protejează astfel de comportamente abuzive, în timp ce studentele devin victime cu traume pe viaţă. Victimele sunt obligate, de multe ori, să suporte o confruntare faţă în faţă cu abuzatorul în cadrul comisiilor de etică universitară, să suporte blamul public, să fie intimidate sau descurajate ori să ofere detalii extrem de sensibile către organele de cercetare disciplinară din cadrul universităţii.
”E nevoie să intervenim şi să fim mai specifici în lege pentru că, în aplicarea legii pe care tot ea propus-o, Ligia Deca a ales să excludă practic raportările anonime cu privire la abateri de la etică de orice fel, chiar şi abuzurile sexuale cum sunt cele de la SNSPA. E un nărav al partidelor din arcul de guvernare să promoveze turnătorii până la funcţii din fruntea statului român, dar să ignore victimele sau să persecute avertizorii de integritate”, a arătat deputatul USR Andrei Miftode.
Cei trei iniţiatori fac apel la toate partidele să voteze, în toamnă, acest proiect, când va intra pe circuitul parlamentar.
Potrivit USR, modificările legislative propuse sunt dublate de solicitarea expresă a comunităţii Declic şi a Centrului FILIA de a fi implementate o serie de mecanisme clare de combatere a hărţuirii sexuale şi a discriminării de gen în Codul-cadru de etică şi deontologie universitară şi în codurile de etică adoptate de fiecare instituţie de învăţământ superior, în mod individual.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu