Proiect de lege la Ministerul Justiţiei: Deţinuţii care nu au beneficiat de recursul compensatoriu să primească 5 lei pentru fiecare zi câștig neacordată/ Sindicaliștii din penitenciare: 90.000 de foşti deţinuţi ar primi 70.000.000 de lei/ Dan Voiculescu ar primi 1000 de lei
Persoanele deţinute în perioada 24 iulie 2012 şi 19 octombrie 2017, care nu au beneficiat de recursul compensatoriu, ar putea primi 5 lei pentru fiecare zi câștig neacordată, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Justiției privind compensaţiile financiare acordate deţinuţilor, consultat de G4media.
24 iulie 2012 este data deciziei pilot a CEDO care a constatat că România nu respectă standardele minime corespunzătoare pentru deţinuţi, adică 4 metri cub aer pentru fiecare deţinut.
19 octombrie 2017 este data la care a intrat în vigoare legea recursului compensatoriu care a condus până astăzi la eliberarea mai devreme a peste 14.000 de deţinuţi. Potrivit recursului compensatoriu, deţinutul care a executat pedeapsa în condiţii necorespunzătoare (igrasie, mai puţin de 3 metri cubi aer, etc) beneficiază de 6 zile câştig la 30 de zile. Cu alte cuvinte, dacă un deţinut are o pedeapsă de o lună de puşcărie, el trebuie eliberat mai devreme cu 6 zile, doar ca urmare a recursului compenstaoriu.
Potrivit proiectului de lege privind compensaţiile financiare, deţinuţii care au executat pedeapsa în condiţii necorespunzătoare, dar au fost eliberaţi mai devreme de 19 octombrie 2017, data intrării în vigoare a recursului compensatoriu, ar putea beneficia de 5 lei pentru fiecare zi pe care ar fi putut să o câștige în baza legii recursului compensatoriu.
„Art. 9.
(1) La calcularea compensației financiare se va proceda înmulțind zilele-câștig ce li s-ar fi cuvenit cu o sumă de 5 lei pentru fiecare zi-câștig neacordată. (varianta 1)
SAU
(2) La calcularea compensației financiare se va proceda înmulțind zilele-câștig ce li s-ar fi cuvenit cu o sumă de ………….. lei pentru fiecare zi-câștig neacordată. (varianta 2)”, se arată în documentul citat.
Potrivit proiectului de lege, foştii deţinuţi trebuie să facă cerere în 6 luni de la data intrării în vigoare a legii (dacă intră în vigoare):
„Cererea de acordare de compensații financiare se poate introduce în termen de 6 luni:
a) de la momentul punerii în libertate a celui care solicită despăgubirea;
b) de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru situațiile de punere în libertate cuprinse între 24 iulie 2012 și intrarea în vigoare a prezentei legi”, se arată în documentul citat.
Cine sunt beneficiarii. Potrivit sindicaliştilor din penitenciare, în jur de 90.000 de foşti deţinuţi ar putea beneficia de compensaţiile financiare, a declarat pentru G4media Sorin Dumitraşcu, liderul sindicatelor din penitenciare. Impactul pe buget ar fi de 70.000.000 de lei.
Studiu de caz. Dan Voiculescu a fost introdus în penitenciar pe 8 august 2014, fiind condamnat la 10 ani de detenţie. El a fost eliberat pe 18 iulie 2017, prin urmare nu a beneficiat de recursul compensatoriu, care a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017.
Potrivit sindicaliştilor din penitenciare, dacă Voiculescu a stat în penitenciar în condiţii necorespunzătoare şi face cerere de compensaţii financiare, el ar putea primi de la stat în jur de 1000 de lei. Sindicalişii spun ca, de regulă, recursul compensatoriu înseamnă o cincime din pedeapsa executată. Prin urmare, dacă Voiculescu a executat aproape 3 ani de detenţie, ar fi trebuit să beneficieze de aproape 7 luni zile câştig, ca urmare a recursului compensatoriu.
Ce spunea Tudorel Toader despre compensaţiile financiare acordate deţinuţilor. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat în martie anul trecut, că unele state europene, precum Italia şi Ungaria, au despăgubit deţinuţii care au stat în condiţii necorespunzătoare, cu 5 euro pe zi. Precizarea af fost făcută după ce ministrul a anunţat că este în lucru un proiect de lege în acest sens.
„Decizia pilot a Curţii Europene prevede un recurs efectiv, recurs efectiv neînsemnând doar pentru cei pe care legea i-a prins în penitenciar, şi care au putut beneficia de 6 zile considerate executate, la 30 de zile în condiţii necorespunzătoare.
Să ne imaginăm că cineva a ieşit din penitenciar cu o săptămână înainte de apariţia legii, şi atunci n-a mai beneficiat de recursul compensatoriu, şi Curtea Europeană spune că trebuie să le dăm şi lor despăgbiri băneşti, materiale, pentru perioada în care au stat în detenţe nercorespunzătoare”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader pe 22 martie 2018.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
46 comentarii