G4Media.ro

Proiect de lege pe agenda Guvernului: Certificatul de căsătorie dintre persoane de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Proiect de lege pe agenda Guvernului: Certificatul de căsătorie dintre persoane de același sex încheiat într-un stat al Uniunii Europene va fi recunoscut în România fără a mai fi necesară transcrierea în registrele de stare civilă române

Guvernul are pe ordinea de zi un proiect de lege care modifică regimul străinilor, astfel încât certificatul de căsătorie dintre persoane de același sex încheiat într-un stat al Uniunii Europene să fie recunoscut în România fără a mai fi necesară transcrierea în registrele de stare civilă române. Inițiativa Guvernului are loc la cinci ani după decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene. CJUE a decis în iunie 2018 că România trebuie să recunoască libertatea de ședere pe teritoriul său a membrilor de familie, care includ și soții de același sex. Această obligație nu înseamnă că statul respectiv trebuie să și legalizeze căsătoriile între persoanele de același sex.

Examinând inclusiv hotărârea CJUE amintită anterior, Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.277 alin.(2) şi (4) din Codul civil, constatându-se că acestea sunt constituționale în măsura în care permit acordarea dreptului de ședere pe teritoriul statului român, în condițiile stipulate de dreptul european, soților – cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene şi/sau cetățeni ai statelor terțe – din căsătoriile dintre persoane de același sex, încheiate sau contractate într-un stat membru al Uniunii Europene.

”Înlăturarea, pentru un scop determinat, a cerinței transcrierii nu reprezintă o recunoaștere pe teritoriul României a efectelor căsătoriilor încheiate între persoane de același sex, statele membre ale Uniunii Europene având vocația de a decide, în mod suveran, dacă permit sau nu încheierea unor astfel de căsătorii pe teritoriul lor sau dacă recunosc, pe propriul teritoriu, efectele unor astfel de căsătorii încheiate în alte state membre”, se arată în expunerea de motive a guvernului.

Pe de altă parte, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis în luna mai plângerea formulată de Asociația ACCEPT și 21 de familii împotriva Statului Român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția CEDO, ”dreptul la respectarea vieţii private şi de familie” în cauza Buhuceanu și alții vs România. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor.

Prin această decizie, România este obligată să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex.

Ministerul de Externe a anunțat că a contestat decizia CEDO. Contestația MAE vine în contextul în care România a semnat chiar în luna iulie o declarație comună de susținere a comunității LGBTQ+ din Ungaria, pentru marșul Budapest Pride, care s-a desfășurat într-un climat de tensiune din cauza politicilor guvernului Orban. Declarația a fost publicată de Ambasada SUA la Budapesta, iar pe lista semnatarilor apare și ambasada României.

Redăm mai jos integral proiectul de lege al Guvernului

”Lege pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România Parlamentul României adoptă prezenta lege

Articol unic – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 421 din 5 iunie 2008, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

1. La articolul 46 alineatul (16), după litera f) se introduce o nouă literă, lit. g), cu următorul cuprins:
„…………………………………………………………………………………………………
g) străinii, membrii de familie ai cetățenilor români, care au întemeiat cu aceștia o viață de familie pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.”
2. La articolul 46, după alineatul (171) se introduc două noi alineate, alin. (172) și (173), cu următorul cuprins:
„…………………………………………….……….………………………………………….
(172) Solicitarea de viză depusă de persoanele prevăzute la alin.(16) lit.g) va fi însoțită de certificatul de căsătorie eliberat în statul membru al Uniunii Europene unde s-a încheiat căsătoria.
(173) Certificatul de căsătorie prevăzut la alin.(172) are putere doveditoare în țară fără a fi necesară transcrierea în registrele de stare civilă române, doar în scopul acordării dreptului de
ședere pe teritoriul statului român, în condițiile stipulate de dreptul Uniunii Europene, soților, cetățeni ai statelor terțe, din căsătoriile dintre persoane de același sex, încheiate sau
contractate într-un stat membru al Uniunii Europene.”

3. La articolul 62 alineatul (3), după litera d) se introduce o nouă literă, lit. e), cu următorul cuprins:
„…….…………………………………………………..………………………………………
(e) pentru străinii, membrii de familie ai cetățenilor români, care au întemeiat cu aceștia o viață de familie pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, dacă:
(i) prezintă pașaportul valabil;
(ii) prezintă certificatul de căsătorie eliberat în statul membru al Uniunii Europene unde s-a încheiat căsătoria;
(iii) nu există o stare de bigamie sau de poligamie, în cazul căsătoriei;
(iv) prezintă cartea de identitate a cetățeanului român al cărui membru de familie este străinul.”
4. La articolul 62, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (7), cu următorul
cuprins:
„…………………………………………………………………….…………………………..
(7) Certificatul de căsătorie prevăzut la alin. (3) lit.e) pct.(ii) are putere doveditoare în țară fără a fi necesară transcrierea în registrele de stare civilă române, doar în scopul acordării
dreptului de ședere pe teritoriul statului român, în condițiile stipulate de dreptul Uniunii Europene, soților, cetățeni ai statelor terțe, din căsătoriile dintre persoane de același sex, încheiate sau contractate într-un stat membru al Uniunii Europene.”

5. La articolul 88 alineatul (2), după litera c) se introduce o nouă literă, lit. d), cu următorul cuprins:
„…………………………………………………………………………………………………
d) străinul al cărui drept de ședere a încetat în condițiile art. 11 alin. (3) lit. f).”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. absolut normal si in acelasi timp prilej pentru Simion si Sosoaca sa se mai faca de cct in prime time odata.

    • @Cioby stii tu bine ce vrea majoritatea zdrobitoare :))) cum stie ciolacu economie

    • @the-one
      Cei interesati de subiect si-au exprimat parerile pe aceasta tema cu ocazia referendumului. Daca guvernantii nu vor tine cont de cei 92% , care au votat intr-o anumita directie, sa nu se mire daca, la anul, Aur va castiga alegerile.

    • @raz daca te referi la referendumul pentru familie, atunci rezultatul a fost 21.10% prezenta din care 91.56% votanti „pentru”.
      Rezulta 19.31% dintre cetatenii cu drept de vot, cetateni rataciti care vroiau ceva cu definirea familiei, dar nu prea au stiut ce exact.

    • @GeoDaDume Procentul acela de aproape 20% de „cetateni rataciti”, cum ii numesti tu, sunt cei care participa de fiecare data la vot, si suta la suta stiu ce vor, asa ca partidele nu isi permit sa renunte la voturile lor.

  2. @tiberius poate sa faca un blou djiob de fericire

  3. Joacă-te tu cu focul, Ciolacule, joacă-te, într-o țară 88% ortodoxă…

    • Tara aia 88% ortodoxa nu s-a prezentat la vot la un referendum pe 2 zile. S-au prezentat 20% din cetatenii cu drept de vot. Daca Romania ar fi 88% ortodoxa n-am avea violuri, crime, jafuri, partide care mint, oameni care mint, preoti care mint, etc. Dar avem

      Una e sa te declari ortodox, alta este sa practici credinta ortodoxa. 88% se declara ca sunt ortodocsi, dar doar o minoritate dintre acestia merge la biserica si respecta valorile ortodoxe

    • @korbenpalace
      gresesti. Aia, de care spui se declara Ortodocsi, insa NU sunt in Vorba si Fapt. Hai sa pastram o oarecare distanta. P$D se declara Ortodox partid, insa fura, omoara si face, incalca cele 10 Porunci. Nu poti spune ca sunt cu ortodoxia !

  4. Atentie ca avem haurist nou pe pagina, Cioby in persoana. Posteaza peste tot, adevarul, libertatea, hotnews… 😂

    • @Cioby, ce viata trista ai hauristuleeee 😂😂😂

    • @Cioby sa stai sa postezi si de pe mai multe conturi pe paginile alea sa iti dai like singur, ba baiatule esti lovit rau la motoras 😂😂

  5. Asta au băgat-o ca să o uităm pe aia cu taxe și impozite majorate. 🤮

  6. botezatu țopăie de fericire ….

  7. Foarte bine. Drepturi egale pentru persoane hetero si non-hetero. Sustin drepturile egale pentru toti oamenii

  8. Taci ca te faci de ras… Daca iti pun un fulmulet cu 2 tipe superbe care se saruta transpiri tot nu mai comenta.

  9. Repet, ai nevoie de ajutor specializat. Postezi pe toate site urile, iti dai like singur. Mai reseteaza ip ul ala, ca bate la ochi.

  10. Poate la unii stirile ajung mai greu si n-au aflat inca, dar oamenii fac sex nu doar pentru procreere. Si asta de multe mii de ani.

  11. Este meritul lui Zanfir. S-a luptat ca un leu pentru aceasta cauza! 👏

  12. Acest proiect va rezolva doar o parte a problemei, nu întregul. Într-o țară care se vrea democratică sunt respectate drepturile tuturor cetățenilor săi, indiferent de rasă, religie sau sex. Așadar, sexualitatea nu trebuie să fie un motiv care să determine interzicerea unor drepturi civile, nu religioase, cetățenilor unui stat democratic care aparțin minorității de gen. Vocea extremiștilor trebuie ținută la distanță. Nu trebuie ca unii cetățeni, majoritari, să impună reguli altor cetățeni, minoritari, atât timp cât drepturile celor majoritari nu sunt afectate. Cred că în Uniunea Europeană doar România și Bulgaria nu are reglementate drepturile pentru minoritatea sexuală. Până și Ungaria și Polonia, oile rătăcite ale UE, au reglementate aceste drepturi, minoritarii din punct de vedere sexual având posibilitatea încheierii de parteneriate civile. Cuplurile, indiferent de natura lor, trebuie să aibă dreptul de a dispune asupra bunurilor comune și de transmitere a lor mai departe, în urma decesului, trebuie să aibă dreptul de a decide în situații limită, gen spitalizare, invaliditate și alte situații de acest fel. Aceasta este normalitatea, nu ura și discriminarea unei minorități care nu a afectat și nu va afecta emoțional pe nimeni. Pentru că aici nu este vorba despre actul sexual în sine, el se poate întâmpla oricum, indiferent că sunt sau nu reglementate drepturi sau nu. Orientarea sexuală nu este o boală sau un viciu, este un dat, ține de simțurile fiecăruia în parte, iar cetățenii unui stat democratic trebuiesc protejați, în totalitate.
    Respect!

    • am extras din comentariul tau : „atât timp cât drepturile celor majoritari nu sunt afectate.” Momentan asa e, insa, in US si multe State UE este Discriminat heterosexualul la reuniuni publice, oferte de munca etc. Asadar, cei minoritari discrimineaza cei majoritari. Pai e corect ?

    • @wright man
      De unde scoți chestia asta cu discriminarea majorității de către minoritatea sexuală în statele democratice. Asta este propagandă extremistă, conspiraționistă, care să justifice discriminarea minorității. Tocmai că acolo se combate discriminarea sub orice formă și caută să se identifice orice formă de abuz asupra oricărui cetățean pe principiul: fiecare este egal în fața legii. Ideea ta care e: mai bine îi abuzăm noi acum, să-i ținem în frâu, ca să nu ajungem în situații care nu ne plac nouă, majorității. Adică discriminare pură, în toată regula. Corect este ca fiecare cetățean să beneficieze de aceleași drepturi civile indiferent de orientarea lui sexuală.
      Uluitor!

    • @Viorel
      in afara de Bulgaria si Grecia zi pa unde ai calatorit ? mai exact, pe unde ai avut intalniri la care sa te intalnesti cu asa zise criterii de departajare ? Spune mi cine esti ca sa iti zic cu cine sa te insotesti !

  13. Statul are obligația să-și apere la fel TOȚI cetățenii care plătesc taxe și impozite. Restul nu e problema statului și nici a noastră.

  14. Ce sa mai faca guvernul in Tara Statului Degeaba, cand tr0gediile sunt zilnice, nu cum erau pana acum, saptamanale?

  15. Nu mai avem voie sa criticam guvernul la articolul asta fara binecuvantare?