G4Media.ro

Proiect de OUG cu modificări în PNRR/ Cristian Ghinea: „Slăbește mecanismele de…

sursa foto: Pexels.com

Proiect de OUG cu modificări în PNRR/ Cristian Ghinea: „Slăbește mecanismele de control deja existente în cadrul legal”/ CNI va primi comision de 4% din deviz, pentru consultanță și costuri administrative

Un proiect de OUG publicat recent de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu „unele măsuri pentru îndeplinirea jaloanelor și țintelor din Planul Național de Redresare și Reziliență precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniu” face câteva modificări în cadrul de gestionare a PNRR (inclusiv privind controlul fondurilor), mandatează Ministerul Investițiilor pentru a renegocia PNRR cu Comisia Europeană și alocă un comision Companiei Naționale de Investiții pentru a administra anumite fonduri.   

Proiectul și nota de fundamentare pot fi consultate aici.

Fostul ministru USR Cristian Ghinea, care a coordonat elaborarea PNRR și l-a transmis Comisiei Europene, a reacționat miercuri pe Facebook spunând că anumite detalii inserate în textul actului normativ duc la slăbirea mecanismelor de control al cheltuirii fondurilor.

Este vorba despre introducerea termenului „prin eșantionare” – legat de verificările în diferite faze, de exemplu:

„10. La articolul 5 alineatul (3), litera bb) se modifică și va avea următorul cuprins:
bb) realizarea de verificări privind evitarea dublei finanțări, inclusiv evaluarea ex-ante a riscului de dublă finanțare, prin eșantionare;”

(…)

12. La articolul 5 alineatul (3), literele ee) și hh) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„ee) realizarea de verificări privind prevenirea și detectarea conflictului de interese la nivelul entităților implicate în execuția bugetară a fondurilor aferente PNRR, prin eșantionare;” „

Așa cum știm, Comisia Europeană a anunțat amânarea rezultatului evaluării pentru prima cerere de plată transmisă de Guvernului României, pe PNRR, în valoare de 2,65 miliarde euro, pentru luna septembrie.
Cristian Ghinea spune că „eșantionarea” deci nu controlul tuturor entităților, deci mai puțin control, este contrară așteptărilor Comisiei Europene, având în vedere că principala problemă care a dus la amânarea evaluării ține de urmărirea completă a beneficiarilo de finanțare în sistemul informatic, așa cum a transmis chiar MIPE în data de 28 iulie.
„Ce urgențe are Marcel al nostru fix acum când așteaptă verde ca să primească banii? Elimină verificările complete privind dubla finanțare. Așa pe sub masă, fără să scrie în nota de fundamentare, trebuie să te prinzi comparând texte, Boloș adaugă două cuvinte: ”prin eșantionare”. Deci ce se verifica până acum la toți, de acum se verifică doar la unii. Cum ”eșantionarea” se poate truca, practic o grămadă de lume va sta liniștită. Poți face ceva și din PNRR și de la buget și eventual și din alt proiect european. Dacă nu ai picat în eșantion – rămâi cu banii. Bucuria baronilor.
Prin altă șmecherie similară, Boloș elimină controalele pentru achiziții la beneficiari privați. Asta e o nebuloasă veche a fondurilor europene. Dacă ai bani europeni trebuie să ții o evidență a achizițiilor, să poți justifica cum ai cheltuit banii. Aici e o zonă unde ANI nu intră pentru că ANI se ocupă doar de instituții de stat. Cum a fost nevoie ca cineva să își asume asta în PNRR, am asumat că o face MIPE. Boloș scoate acum propoziția respectivă din ordonanță. Cine mai face verificările care sunt obligatorii a fi făcute? Nimeni.” 
Postarea completă a lui Cristian Ghinea, aici. 

O altă modificare adusă de proiectul de OUG este alocarea unui comision Companiei Naționale de INvestiții pentru fondurile pe care le administrează, pentru cheltuieli de consultanță și administrative.

Detaliile, așa cum apar în Nota de Fundamentare:

„Prin prezentul act normativ pentru CNI, se propune acordarea unei cote de administrare de 4% din valoarea devizului pentru acoperirea cheltuielilor realizate în calitate de structură de implementare. Cota a fost stabilită pornind de la analiza realizata in anul 2019, de catre un expert independent, a cheltuielilor forfetare in cuantum de 8% efectuate de CNI pentru realizarea obiectivelor de investitii prin PNCIPS, analiza ce a stat la baza modificarii OG 25/2001 si raportat strict la cheltuielile ocazionate cu activitatea de implementare a investitiilor realizate prin PNRR, structura de cost a cheltuielilor necesare activităților derulate de ”C.N.I.”-S.A. pentru investițiile din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență se detaliază astfel:

  • cheltuielile de consultanţă, in procent de 1,5%, ce reprezinta cheltuielile cu plata experților specializați pe fonduri europene angajati pentru verificarea documentatiilor, supervizarea șantierelor pe perioada execuției lucrărilor si a activitatilor realizate de prestatorii de dirigentie de sanier si securitate şi sănătate în muncă, personal angajat de CNI si implicat în activităţi aferente aducerii la îndeplinire a etapelor tehnice din cadrul implementarii de investiţiilor realizate prin PNRR,
  • cheltuielile cu managerii de proiecte, in procent 1,5%, sunt cele instituite de Hotărârea nr. 300 din 2 martie 2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru şantierele temporare sau mobile, in sarcina beneficiarului (investitorului) pentru care se execută lucrarea şi care asigură fondurile necesare realizării acesteia;
  • cheltuielile administrative, in procent de 1%, ce reprezinta cheltuielile cu personalul CNI implicat în activităţile de mentenanţă şi orice altele activităţi care vin în sprijinul celor tehnice din cadrul proiectelor de investiţii (…) ”

Proiectul de OUG mai este în consultare publică până la data de 20 august.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Praduitorii bugetului Romaniei se pregatesc sa praduie si banii europeni. Nimic nou sub soare.

    • PSD subțiază comisioanele pentru firmele de casă ale USR. De aici turbarea lui Ghinea. Apropo, USR-iștilor vă dau un sfat: treceți-l pe linie moartă pe Ghinea! Nu numai că arată ca un ardei umplut dar românii au înțeles abuzul făcut de el cu PNRR!

    • Poate are dreptate Ghinea! PSD și PNL mereu au furat! Dar facem greșeală strategică cu Ghinea la înaintare. Ar trebui dat afară din partid pentru cum a negociat PNRR. Poate aducem înapoi o parte din electoratul nostru!

  2. Mafiotii de la PSD, PNL si UDMR, cu Iohannis in frunte, nu se lasa pana nu vor rata complet accesarea fondurilor europene (inclusiv din PNRR), prin legislatia ticaloasa pe care o adopta.
    La un moment dat se vor prinde si naivii de la UE ce gashka de banditi guverneaza acum la Bucuresti.
    Prin legea avertizorului de integritate pe care au facut-o special in avantajul hotilor, ordonanta asta si alte legi, PSDPNLUDMR nu vor decat sa fure si sa nu raspunda legal pentru asta.
    Kovesi, fii cu ochii pe ei, da-le peste mainile cu care stiu doar sa fure!

    • Europenii s-au prins ei de mult. Dar ce sa faca? Pe astia i-am votat, cu astia trebuie sa discute.
      Intre timp, ei si-au luat masuri preventive: nu faci dovada ca banul e cheluit corespunzator, nu primesti suma. Ceea ce au si facut deja, in cazul Romaniei.

    • USR are 9%. De ce băgăm în seamă un partiduleț de cămară? Ghinea mai devreme sau mai târziu o să înfunde pușcăria pentru abuz în funcție!

  3. Iti dai seama cum o sa sune in urechile alora din UE.

    Romania se obliga sa verifice niste chestii legate de banii din PNRR , prin lege. Apoi da o ordonanta prin care mai adauga doar „prin eșantionare”. Adica dai cu zarul si verifici o entitate din cincizeci, aia care a avut norocul sau ghinionul sa pice in „esantion”

    Suntem niste smecheri, cine s-ar fi gandit la asa ceva?

  4. USR degeaba se agită. Ne-am lămurit cu ei! Poate înțelege și Drulă că a îl promova pe Ghinea face rău partidului! Nu e român care să nu îl înjure pe Ghinea!

  5. Faceți sută la sută consultanța și costurile administrative și gata! că atâta știți!

  6. Cumva Ghinionea e nea caisa ala din cauza caruia usr+ a cazut de tot prin sondaje? Sau ala care e vazut de multi din tara ca autor moral al dezastrului pnrr? A lasa toti looserii sa se portavoceasca cu sigla in spate e ca si cum ai acceptat deja sub 5%.

  7. Oricine facea PNNR-ul pentru romanika trebuia sa fie relaxat si sa nu se entuziasmeze ca o sa se primeasca vreun ban din fondurile astea. Singurii cate o sa beneficieze o sa fie statele care reusesc absorbtie de 100% la 100% din fondurile europene inainte de finalul perioadei de absobtie. Ai mostri inca se taraie cu fonduri de nu mai stiu de ele nici aia de la comisie… au INFRANT au reusit sa traga 70% 😀

  8. “Consultantul”Ghinea nu accepta consultanta altora.Curioasa poziție .Și se mira usr de ce au 9%in sondaje.De Ghinea ,Barna ,Stelian ion și toți ceilalți in frunte cu Drula .Ghinea asta nu are nici o Rușine.

  9. Păcat de USR , cu asemenea specimene ,,,, GHINEA,,, demente nu aveți decât de pierdut.
    Numai când îl privești îți dai seama cat de prost este .

  10. G4MEDIA.ro , de ce nu postați cea ce oameni scriu aici .
    Sa va fie rușine USR oștilor ce sunteți .