G4Media.ro

Proiect important pentru ONG-uri, aproape de votul final în Parlament: Crește de…

Proiect important pentru ONG-uri, aproape de votul final în Parlament: Crește de la 0,5% la 0,75% din cifra de afaceri pragul pentru sponsorizările acordate  de companii

O inițiativă legislativă prin care companiile care vor să sprijine ONG-urile își pot deduce cheltuielile de sponsorizare în procent de 0,75% din cifra de afaceri (în loc de 0,5% acum) a fost votată miercuri în comisia de buget și mai are de trecut doar votul plenului Camerei Deputaților.

Inițiativa de modificare a Codului Fiscal prevedea în forma inițială creșterea pragului de la 0,5% la 1%. După discuțiile în Comisia de buget a Camerei Deputaților, unde reprezentantul Guvernului s-a opus creșterii pragului până la 1% din cifra de afaceri, membrii au acceptat propunerea deputatului USR, Claudiu Năsui, pentru adoptarea unui prag de 0,75%. Inițiativa a trecut deja de Senat și are deja avizele de la celelalte comisii.

Practic, dacă modificarea intră în vigoare, companiile care vor să sprijine ONG-urile vor putea să-şi deducă cheltuielile de sponsorizare în procent de 0,75% din cifra de afaceri (dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat), faţă de 0,5% până acum.

Propunerea de modificare va intra la votul final al plenului Camerei Deputaților când va fi pusă pe agendă de biroul permanent al camerei.

Modificarea arată în felul următor:

La articolul 25 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (4) litera i) se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,i) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează, sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr.32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr.334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul uneia dintre următoarele valori:

1. valoarea calculată prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri; pentru situaţiile în care reglementările contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, această limită se determină potrivit normelor;

Foto: Claudiu Năsui (InquamPhotos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează