G4Media.ro

Proiect pentru inculpații care vor să scape de condamnări, anunțat de fostul…

Sursa foto: Facebook / Sebastian Ghiță

Proiect pentru inculpații care vor să scape de condamnări, anunțat de fostul ministru al Justiției Stelian Ion: ”Tot mai mulți ne râd în nas de peste granițe în loc să fie în închisoare”/ Marii fugari ai României

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a anunțat, printr-un comunicat de marți, că va depune în Parlament un proiect prin care să împiedice inculpații să mai fugă din țară pentru a scăpa de pedepse.

„Tot mai mulți fugari cu nume celebre ne râd în nas de peste granițe, în loc să fie în închisoare, să-și ispășească pedeapsa. Am depus în Parlament un proiect de modificare a Codului de procedură penală, care vine în sprijinul magistraților, oferindu-le un instrument suplimentar pentru a preveni situațiile în care inculpații își fac bagajele și fug din țară înaintea rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare. Sunt măsuri necesare, la îndemână, pentru a opri inculpații să fugă de executarea pedepsei. Singurul lucru de care este nevoie este voința politică a majorității PSD-PNL-UDMR care domină Parlamentul”, a declarat Stelian Ion.

Deputatul USR propune să fie modificat Codul de procedură penală astfel încât judecătorul să poată lua măsuri preventive odată cu pronunțarea condamnării în primă instanță. Proiectul mai prevede ca printre scopurile pentru care se instituie măsurile preventive să fie enumerat și scopul prevenirii sustragerii de la executarea pedepsei, așa cum era, de altfel, prevăzut în vechiul Cod de procedură penală.

Totodată, inițiativa legislativă prevede majorarea duratei pentru care se poate aplica, în faza de judecată, măsura controlului judiciar (și cea a controlului judiciar pe cauțiune) de la 5 la 7 ani, se mai arată în comunicat.

Deputatul USR propune, de asemenea, ca lista temeiurilor de arestare preventivă să fie suplimentată cu ipoteza în care, după stabilirea unei pedepse privative de libertate mai mare de 3 ani, există suspiciunea rezonabilă că inculpatul se va sustrage de la executarea pedepsei.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, Mario Iorgulescu (fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal), fostul primar general Sorin Oprescu, oamenii de afaceri Dragoș Săvulescu, Benyamin Steinmetz, Sebastian Ghiță (RTV), Elan Schwartzenberg, Avraham Morgenstern și Sorin Strutinsky (Constanța, fost prieten cu Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu), fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, fostul ministru Elena Udrea și fosta șefă DIICOT Alina Bica, sunt doar câțiva dintre inculpații cercetați sau condamnați care au fugit din țară pentru a scăpa de judecată și sentințe.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. A fost, dar nu a putut face nimic de Mafia Voastra Corupta USLista 👍🏼

  2. Bineinteles ca, Mafia USL n-o sa voteze aceasta lege, ei din contra distrug justitia ca sa aiba grija de sefii lor fugari 👍🏼

  3. Apropo voi de ce nu ati facut pana acum o lege prin care Coruptii si Tradatorii Romaniei sa numai fuga? Ah am uitat cum sa faceti voi legi pentru ca sa numai puteti fugi dupa ce ne jefuiti….in locul tau postac, m-as ascunde….penibilule 👍🏼

  4. Și cei care fug totuși să li se tripleze pedeapsa și fără eliberare condiționată.

  5. Predoiu de la tine din PNL doar a ajutat hoții cu ce aberații de proiecte a venit. Taci și mănâncă-ți pensia de slugă.

  6. domnu Stelian Ion este la fel de incapabil ca cei din USL . Asta ne dovedeste inca o data ca politica este plina de oameni foarte slabi pregatiti ! In tarile normale un proces dureaza maxim maxim 1 an de zile ! Daca procesele ar dura mai putin nimeni nu ar mai fi putut pleca !

  7. Si sa ne spuna Domnu Stelian ion ce facem in cazul in care pe fond omul este condamnat , ii impunem anumite restrictii iar apoi el este achitat ?! Credeti ca ar trebuii sa raspunda si desteptul csre face legea in cazul unui proces la CEDO ?!

  8. Eu as simplifica. Când prima instanta decide o pedeapsa 3 ani sau mai mult, inculpatul sa rămână liber dacă depune o cauțiune de 2 ori cat prejudiciul constatat în dosar, dar nu mai puțin de 5 milioane lei per an de pedeapsa. Dacă se sustrage încarcerați în caz de decizie definitiva și executorie, pierde cauțiunea. Când nu se sustrage, paguba se retine din cauțiune și ce rămâne se returnează cu cu dobânda de la titlurile de stat. În caz de achitare cauțiunea se returnează cu dobânda de la titlurile de stat.
    Simplu, clar, fără discriminări, fără excepții.