Proiect-pilot de screening pentru cancerul colorectal / Un număr de 13.000 de cazuri noi şi peste 7.000 de decese din această cauză, în fiecare an
Un număr de 13.000 de cazuri noi şi peste 7.000 de decese se înregistrează, în fiecare an, din cauza cancerului colorectal. Mortalitatea prin acest tip de cancer a înregistrat o creştere în România, relatează news.ro. „În absenţa screeningului în populaţia generală, numărul de cazuri va creşte cu 80% până în 2024”, avertizează prof. dr. Cristian Gheorghe, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Programului de Screening pentru Cancerul Colorectal, duipă ce un proiect-pilot de screening pentru acest tip de cancer s-a desfăşurat în 4 regiuni de dezvoltare – Bucureşti-Ilfov, Muntenia-Sud, Sud-Est şi Sud-Vest.
Un proiect-pilot de screening pentru cancerul colorectal s-a desfăşurat în 4 regiuni de dezvoltare (Bucureşti-Ilfov, Muntenia-Sud, Sud-Est şi Sud-Vest), cu o populaţie ţintă totală de peste 200.000 de persoane testate, cu vârsta între 50 şi 74 de ani, din care peste 50% au provenit din grupuri vulnerabile, arată datele publicate pe platforma cancer-plan.ro.
Proiectul a vizat dezvoltarea cadrului de implementare a unui program naţional de screening organizat pe baze populaţionale, în conformitate cu Recomandarea Consiliului Uniunii Europene privind screeningul pentru cancer şi implementarea ghidurilor europene pentru asigurarea calităţii în programele de screening pentru cancerul colorectal, astfel încât serviciile preventive oferite să fie eficace şi accesibile în condiţii de egală calitate şi siguranţă pentru toate categoriile socio-economice.
”În absenţa screeningului în populaţia generală, numărul de cazuri va creşte cu 80% până în 2024. Este demonstrat că 60% din mortalitatea prin cancer colorectal ar putea fi prevenită prin programe de screening. Diagnosticat în stadii precoce, cancerul colorectal este curabil. Poate fi prevenit prin rezecţia endoscopică a polipilor adenomatoşi, leziuni premaligne, diagnosticate la persoane simptomatice sau asimptomatice în condiţiile screeningului”, a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Programului de Screening pentru Cancerul Colorectal.
Proiectul-pilot de screening pentru cancerul colorectal este finanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Capital Uman.
”Avem rezultate extraordinare din care putem învăţa ceva, pentru a putea îmbunătăţi umătoarele proiecte din fonduri europene nerambursabile, cum ar fi cele din Programul Operaţional Sănătate. În următoarea etapă programatică ar putea continua aceste proiecte la un alt nivel. (…). Însă trebuie să investim în educarea populaţiei, care trebuie să înţeleagă că screeningul poate salva vieţi, la un moment dat. De foarte multe ori, pacienţii vin la spital când nu se mai poate face nimic”, a afirmat dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, conform news.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank