
Proiect prin care tineri de la licee din Capitală sunt învăţaţi să fie mentori şi să îşi ajute colegii cu probleme legate de consumul de droguri, derulat de Asociaţia ”Zi de bine”
Elevi de la şase licee din Bucureşti participă la proiectul KIT-Keep In Touch, implementat de Asociaţia ”Zi de bine”, al cărui scop este prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor. Adolescenţii înscrişi în proiect, alături de consilieri şcolari şi profesori, sunt pregătiţi pentru a fi mentori în aşa fel încât să poată recunoaşte colegi care au probleme, semne ale depresiei sau dependenţei şi învaţă, de asemenea, cum trebuie abordaţi tinerii cu probleme, transmite News.ro.
”E un concept care ne arată că cea mai bună comunicare nu se ţine de sus în jos, în relaţii marcate de putere şi de autoritate, ci mai degrabă între egali, în relaţii de suport care sunt deschise, sincere, deci copiii învaţă unii de la alţii. (…) Adolescenţii sunt la vârsta la care nu sunt eligibili pentru a ocupa poziţii de putere în societate, se trezesc supuşi autorităţii. Această diferenţă de putere este cea care face dificilă comunicarea dintre adulţi tineri. Relaţia de egalitate dinte adulţi şi tineri face ca, până la urmă, comunicarea dintre ei să fie foarte bună”, a afirmat Melania Medeleanu, vineri seară, în emisiunea Medika Antidrog de la Medika TV.
Ea a dat detalii despre ce învaţă tinerii înscrişi în acest proiect.
”Ce ne-am propus prin KIT e foarte simplu: am luat 150 de adolescenţi, consilieri şcolari şi profesori din şase licee bucureştene, i-am adus la un loc şi îi pregătim în fiecare lună să devină mentori şi să se întoarcă în liceele lor. Ce învaţă copiii în KIT? Învaţă despre stima de sine, învaţă să se autovalorizeze, învaţă să recunoască semnele depresiei, învaţă cum să vorbească cu cineva care trece prin aşa ceva”, a explicat Melania Medeleanu.
Potrivit acesteia, programul este unul care a dovedit că funcţionează în alte părţi, regula principală în ceea ce priveşte problemele cu care se pot confrunta adolescenţii fiind prevenţia. Aceasta include facilitarea participării la ore de sport, dar şi crearea de centre comunitare unde tinerii se pot întâlni în spaţii organizate structurate, în care se simt bine şi în siguranţă şi în care sunt ţinuţi departe de droguri.
”Am reuşit să învăţ cât de importantă e, de fapt, relaţia dintre prieteni şi cât de mare poate fi impactul pe care vorbele noastre îl au asupra colegilor noştri”, a explicat una dintre tinerele înscrise în acest proiect, Dora Agafiţei, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ”Matei Basarab” din Bucureşti.
Un alt tânăr înscris în proiect, Iosif Smoleac, elev în clasa a IX-a la Şcoala Centrală Bucureşti, a povestit, la Medika Tv, despre experienţa sa în proiectul KIT.
”Învăţ cum să fiu eu ancoră pentru lumea din jurul meu, cum să ajut. Colegii vin la mine cu întrebări, cu probleme şi eu sunt acolo pentru ei. Mereu există o speranţă, nu e niciodată prea târziu, oricine poate primi ajutor şi e sub nivelul oricui să ceară ajutor. (…) Lumea se apropie altfel de tine când vede că eşti un egal, nu vin cu teamă când te văd că eşti unul dintre ei”, a povestit Iosif Smoleac.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.