G4Media.ro

Proiect privat în valoare de 100 de mii de euro: O statuie…

Sursa Foto: Alexandru Constantin Chituță

Proiect privat în valoare de 100 de mii de euro: O statuie a baronului Samuel von Brukenthal înaltă de 3 metri va fi amplasata în Piața Mare din Sibiu la sfârșitul lunii august

O statuie a baronului Samuel von Brukenthal înaltă de 3 metri va fi amplasată în Piața Mare din Sibiu, în apropierea Muzeului, la sfârșitul lunii august. Proiectul privat are în acest moment toate avizele luate de la Primărie și de la Ministerul Culturii, a declarat pentru G4Media.ro coordonatorul proiectului, Alexandru Constantin Chituță, care este și director în cadrul Muzeului Brukenthal.

Anul 2021 este dedicat la Sibiu Baronului Samuel von Brukenthal, fondatorul Muzeului cu același nume și una dintre personalitățile marante în dezvoltarea orașului de la a cărui naștere se împlinesc 3 secole. Alături de alte evenimente dedicate Baronului Brukenthal, în acest an, cea mai importantă realizare va fi amplasarea unei monumentale statui în Piața Mare din Sibiu, în apropierea Palatului Brukenthal.

Proiectul a prins contur în urma prezentării acestuia de către Alexandru Chituță reprezentanților Clubului Rotary și a conducerii Boromir și Moara Cibin. Astfel , imediat după prezentarea proiectului Boromir a susținut financiar cu peste 60% valoarea acestuia iar Clubul Rotary și Lions Club Brukenthal din Sibiu, câte 20% fiecare în parte. Proiectul este estimat la aproximativ 100.000 de euro.

La concursul lansat la 15 ianuarie 2021 au participat  21 de proiecte din țară și din străinătate. La 1 martie juriul concursului a ales proiectul artistului Deak Arpad din Oradea.

Sursa Foto: Alexandru Chituță

”Deocamdata sunt peste 1300 kg de lut care alcătuiec mulajul. Ideea de a avea o statuie a Baronului Samuel von Brukenthal se înfăptuiește pe zi ce trece, pentru că etapa următoare este turnarea acesteia în bronz și sperăm ca aceasta să fie amplasată în luna august în Piața Mare din Sibiu. Ceremonia dezvelirii va avea loc în urma discuțiilor cu doamna Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu” a declarat Alexandru Constantin Chituță, coordonatorul proiectului.

În perioada următoare statuia Baronului Samuel von Brukenthal va fi turnată n bronz la Arad iar în Piața Mare se vor realiza lucrările soclului și a iluminatului. Baronul Samuel von Brukenthal va fi înfățișat în ordinul Sf. Ștefan al Mariei Thereza așa cum este înfățișat în tabloul de brand ce se află în salonul de muzică al Palatului Brukenthal din Piața Mare.

Cine a fost Samuel von Brukenthal

A fost un jurist sas, guvernator al Transilvaniei, colecționar de artă și fondator al muzeului din Sibiu care îi poartă numele.

În anul 1762 împărăteasa Maria Tereza a Austriei l-a înălțat în rangul de baron. În 1765 a fost numit șef al Cancelariei Curții, în anul 1772 șef al Cancelariei Provinciei, iar în anul 1777 a fost numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, funcție pe care a îndeplinit-o până în anul 1787. A fost singurul sas transilvănean care a ajuns la o funcție atât de înaltă.

După moartea împărătesei Maria Tereza a Austriei, Samuel von Brukenthal a căzut în dizgrația împăratului Iosif al II-lea, și a fost obligat să se retragă din funcția de guvernator. Cu toate acestea, i s-a acordat o pensie anuală de 4.000 guldeni.

În 1779 a construit la Sibiu palatul, care astăzi îi poartă numele, în stilul barocului târziu, după model vienez. Spațiul fastuos al acestei reședințe, ce adăpostea seratele muzicale și literare patronate de Baronul Samuel von Brukenthal, galeriile de artă, cabinetul de stampe si biblioteca, a reprezentat un nucleu spiritual de excepție pentru Transilvania. Colecțiile de artă europeană ale baronului Samuel Brukenthal au fost deschise publicului încă din 1790, cu trei ani înaintea inaugurării Muzeului Louvre, din Paris.

Prin testament, Baronul Samuel von Brukenthal a dispus deschiderea Palatului ca muzeu public, gestul său înscriindu-l astfel în rândul marilor iluminiști ai veacului. Palatul a devenit în 1817 muzeu public, cunoscut ca Muzeul Brukenthal, una dintre primele instituții de acest gen din Europa. (Sursa: Wikipedia)

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Statuia baronului o avea cateva tone dar baronul mai are cateva kg. … Ne reprezinta acest baron, oare ?

    • Daca eram mai culti, ii puneam statuie lui Klaus Heitmann. 🙂

    • Brukenthal simbolizeaza dominatia Imperiului Austriac, va dati seama ce facem …

    • Da măi Illu ce nenorocire că ne-a dominat un sas care ne-a educat și făcut unul din primele muzee de pe continent. N-are țara destui dracnea câți merită ăștia ca tine.

  2. O statuie asteptata la Sibiu.
    Ne laudam astazi cu cel mai valoros muzeu din Romania

  3. Un om care merita o statuie si un oras unicat in tara care isi cinsteste concitadinii, oameni de cultura cu deschidere internationala, foarte bine.
    Asteptam reactii similare si in alte orase.

  4. -Peste decenii Klaus cel actual cu siguranță va căpăta o statuie în Piața Mare, dar merita fix în fața porții spitalului nr 3 de Psihiatrie „Marin Preda” – Sibiu

  5. Câd vine vorba de o statuie se cuvine menționat aurorul, artistul. Comanditarii și sponsorii au importanța lor, dar opera e a artistului!

  6. Oare nu are pătate mâinile de sângele lui Horea, Closca si alti moți… Sau nu contează..?

  7. Brukenthal nu a fost exponentul Imperiului habsburgic, el a aparținut nobilimii sibiene locale, deci nu are treabă cu nici un fel de opresiune. A fost prieten cu casa imperială, desigur, a fost nevoit să întrețină bune relații pentru că ei aveau hegemonia și ar fi putut dispune de cetate după bunul plac.

    • Samuel Brukenthal s-a opus, în 1784, încercării lui Iosif al II-lea de a extinde regimentele de graniţă şi de a le oferi românilor şansa de a se elibera din iobăgie prin înrolarea în armata imperială.
      Bineateles ca era Guvernator al Transilvanie la data execuției lui Horea care a fost judecat doar de un tribunal militar, iar pedeapsa a fost a fost cea mai crudă din acea perioadă.

  8. Citind comentariile, îți dai seama ce puțină istorie și cultură au unii… Pt. cei care se miră de ce Bruckental va primi o statuie, puneți mâna și citiți cine a fost el. Noroc că am avut sași in Transilvania, patrioților!!!

  9. Nu mai bine o statuie a lui Badea Cartan ?!

  10. Baronul face parte din istoria transilvaniei in general si a sibiului in special,dacă sibienii consideră că merita zece statui e super ok

  11. Noi suntem poporul cel mai iubitor de călăi și de straini dintre toate popoarele lumii,i se ridică statuie asasinului marelui Horea și foarte multi din populație sunt super entuziasmați fara sa țină cont că acel parvenit a făcut avere și acte de caritate exploatând la sânge pe bietul român ardelean care nu avea voie nici măcar să înnopteze in cetatea Sibiului și nici să meargă pe trotuar ,la așa crunta discriminare era supus bietul român de către acei venetici pusi pe jaf și exploatare.Repede mai uitam istoria de aceea ciclic se repeta.

    • Unde ai invatat tu prostiile astea, stimabile? Cand l-a judecat si condamnat Brukenthal pe Horia? Procesul si asasinatul a venit de la Curtea Imperiala, Brukenthal nu se putea opune. S-a intamplat in perioada cand el a fost guvernator, atata tot. Iar despre românii care nu aveau voie sa innopteze sau sa mearga pe trotuar (la vremea respectiva nici nu existau trotuare in Sibiu), este o prostie care se vehiculeaza in diverse cercuri de prosti, pe internet. Pe vremea lui Brukenthal românii aveau magazine in centrul orasului, au primit dreptul sa-si cumpere case in centrul orasului etc., deci, vorba la cineva dinainte, cat de putina istorie cunosc unii