G4Media.ro

Schimbare majoră de regulă pe piața imobiliară după scandalul Nordis: Proiect PSD…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Schimbare majoră de regulă pe piața imobiliară după scandalul Nordis: Proiect PSD pentru limitarea la 10% a avansului pentru cumpărarea de imobile construite de dezvoltatori / Avansul se achită într-un cont special care poate fi utilizat doar pentru respectivul proiect

PSD a adepus în Parlament un proiect legislativ care limitează la 10% avansul pentru cumpărarea de imobile construite de dezvoltatori și prevede că avansul se achită într-un cont special care poate fi utilizat doar pentru respectivul proiect. Inițiativa vine după ancheta Recorder despre Nordis.

„La încheierea promisiunii de vânzare dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului supus tranzacției. Avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din prețul total al imobilului, în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare, în vederea protejării investiției, cu una dintre societățile de asigurare, în condițiile legii. Sumele plătite cu titlu de avans se achită într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, și pot fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect”, prevede proiectul.

În expunerea de motive consultată de G4Media se arată că practicile curente permit dezvoltatorilor să solicite avansuri mari la semnarea promisiunilor de vânzare, fără a exista garanții adecvate în cazul nerespectării obligațiilor contractuale de către dezvoltator. Această situație pune consumatorii într-o poziție vulnerabilă, creând riscuri semnificative, în special în cazurile de insolvență a dezvoltatorilor sau întârzieri în livrarea imobilului.

Inițiativa legislativă urmărește să reducă aceste riscuri prin limitarea sumelor pe care cumpărătorii le pot plăti drept avans la semnarea promisiunilor de vânzare, oferind totodată posibilitatea unor măsuri suplimentare de protecție prin intermediul polițelor de asigurare.

„Principalul scop al acestei inițiative este protejarea cumpărătorilor prin stabilirea unui plafon maxim pentru avansurile plătite la semnarea unui promisiuni de vânzare a unui imobil, avans care nu poate depăși 10% din prețul total al imobilului. Prin această măsură, se dorește reducerea expunerii financiare a cumpărătorilor la riscurile asociate construcției imobilului și garantarea unor condiții contractuale mai echitabile.

De asemenea, proiectul oferă posibilitatea ca acest plafon să fie depășit, dar numai în cazul în dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare a investiției emisă de o societate de asigurare. Această asigurare va proteja cumpărătorul în situația nerespectării contractului de către dezvoltator”, se arată în document.

Prin introducerea acestor reguli se urmărește:

  • protecția cumpărătorilor: Limitarea avansului la 10% oferă o protecție imediată consumatorilor, reducând riscul de pierdere a unor sume mari de bani în cazul în care imobilul nu este livrat conform contractului. De asemenea, introducerea poliței de asigurare va oferi o plasă de siguranță în cazuri extreme.

  • stabilitate și încredere în piața imobiliară: Prin reducerea riscurilor asociate tranzacțiilor, acest proiect de lege va contribui la consolidarea încrederii în tranzacțiile imobiliare, facilitând un mediu de tranzacționare mai sigur și mai previzibil pentru toate părțile implicate.

  • stimularea responsabilității dezvoltatorilor: Limitarea avansului și introducerea polițelor de asigurare vor încuraja dezvoltatorii să adopte practici comerciale mai transparente și să colaboreze cu societăți de asigurare pentru a garanta livrarea imobilelor în condițiile asumate.

Recorder.ro a publicat, luni, o amplă investigație despre dezvoltatorul imobiliar Nordis, despre care spune că ”a descoperit indicii solide că unele apartamente au fost vândute de mai multe ori, către persoane diferite”.

Modificarea de lege propusă de PSD pare inspirată din investigatia Recorder, care a comparat legislația din România cu cea din Franța. În timp ce în România, banii de avans colectați de la clienți de către dezvoltatorii imobiliari poate ajunge până la sută la sută din valoarea imobilului, în Franța acest avans este limitat la 5%, iar suma este asigurată. În plus, banii merg într-un cont special care nu poate fi utilizat decât pentru cheltuieli legate de construcția pentru care dezvoltatorul colectează avansul de la clienți.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

    • Bine și acum. Noroc cu jurnalismul independent.

    • Acusi se fac 20 de ani de la teapa Planorama din Bucuresti… ruinele alea sunt si acum acolo. Asta ca sa intelegem ca am si progresat dar in unele privinte tot o tara bananiera am ramas.

  1. Ciolacu vrea sa para salvatorul…, dar este praf in ochi. Aceasta TeAPA data de Nordis, este cu ajutorul PSD…ei sperau sa nu rasuvle inainte de alegeri…oameni au plangeri la politie de cel putin 8-9 luni

  2. sprijinul politic este din partea casei ! casei cu mafioti

  3. In Italia nu se poate vinde nimic în stadiul de proiect decât dacă există o garanție bancară din partea dezvoltatorului imobiliar. Practic banii încasați de la cumpărător se depoziteaza in bancă și aceștia intra in posesia dezvoltatorului doar in momentul in care se efectuează vanzarea-cumpararea. Daca dezvoltatorul da faliment, banii sunt restituiti cumpărătorului, din banca.
    Eu era cat pe ce sa cumpăr un apartament în România în stadiul de construcție, crezând că legea e ca in Italia. Când am aflat că nu am nicio garanție, am cerut să retrag banii de avans imediat, la o săptămână după ce am semnat o promisiune de vânzare-cumparare. Cu toate astea dezvoltatorul m-a tot amânat ba chiar m-a amenințat că nu îmi mai da nimic inapoi daca insist și în final am ajuns la protecția consumatorilor. Am recuperat banii, după câteva luni, dar a fost greu!

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.