G4Media.ro

Proiect S.O.S. România depus la Parlament: Hotărârile CCR pot fi atacate cu…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Proiect S.O.S. România depus la Parlament: Hotărârile CCR pot fi atacate cu recurs la instanţa supremă / Recrutarea judecătorilor CCR ar urma să fie făcută de către o comisie de verificare din cadrul ICCJ

Parlamentarii S.O.S. România au depus un proiect de lege care prevede mai multe modificări în ceea ce priveşte funcţionarea Curţii Constituţionale, printre care introducerea posibilităţii de a ataca hotărârile CCR cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, transmite Agerpres.

„Deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor. Hotărârile Curţii Constituţionale pot fi atacate cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, prevede proiectul.

Parlamentarii S.O.S. România propun, de asemenea, modificarea procedurii de numire a judecătorilor CCR, proiectul stipulând recrutarea acestora prin intermediul unei comisii de verificare din cadrul ICCJ.

„Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României, dintre persoanele care au fost recrutate de Comisia de verificare din cadrul ICCJ, formată din nouă judecători desemnaţi prin tragere la sorţi, potrivit procedurii stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare al acestei instituţii”, mai prevede proiectul de act normativ.

Actul normativ propus reglementează şi implicarea Parlamentului în regimul răspunderii şi revocării membrilor CCR, alături de Avocatul Poporului.

„Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată penală decât cu încuviinţarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la cererea Parlamentului României, formulată de către 50 deputaţi sau 25 senatori, sau la cererea Avocatului Poporului. (…) Mandatul de judecător al Curţii Constituţionale încetează prin revocarea judecătorilor din funcţie, la cererea a două treimi din numărul total al senatorilor şi deputaţilor”, conform proiectului.

Iniţiatorii consideră că deciziile cu privire la contestaţiile depuse la candidaturile la funcţia de preşedinte al ţării şi cele cu privire la împiedicarea unui partid sau a unei formaţiuni politice ori a unui candidat de a-şi desfăşura campania electorală în condiţiile legii trebuie să revină Autorităţii Electorale Permanente şi nu Curţii Constituţionale, aşa cum prevede în acest moment legislaţia.

„Vacanţa funcţiei de preşedinte al României se constată la cererea preşedintelui uneia dintre Camerele Parlamentului sau a preşedintelui interimar care exercită atribuţiile preşedintelui României în perioada cât acesta este suspendat din funcţie, precum şi a unui număr de 50 de deputaţi sau 25 de senatori”, mai prevede proiectul.

„Dacă interimatul funcţiei de preşedinte al României se datorează imposibilităţii temporare de a-şi exercita atribuţiile, cererea se face de preşedintele României sau de preşedintele uneia dintre Camerele Parlamentului, precum şi a unui număr de 50 de deputaţi sau 25 de senatori”, completează actul normativ propus.

Proiectul semnat de 34 de senatori şi deputaţi S.O.S. România este în dezbatere publică la Camera Deputaţilor până pe data de 30 aprilie, după care va intra în procedura parlamentară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Pai Sosoaca care se da drept avocat (deci absolventa de drept…) ar trebui sa stie ca pentru asta ar trebui schimbata Constitutia prin referendum!

  2. Fiecare fată de pe MEDISIE21 e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.