G4Media.ro

Proiect: UE ar putea interzice Google, Facebook, Amazon şi Apple să îşi…

sursa foto: Pexels

Proiect: UE ar putea interzice Google, Facebook, Amazon şi Apple să îşi favorizeze serviciile proprii

Uniunea Europeană ar putea interzice Google, divizie a grupului Alphabet, Facebook, Amazon, Apple şi altor companii mari de tehnologie să îşi favorizeze serviciile proprii sau să oblige utilizatorii să accepte servicii la pachet, potrivit unui proiect de reglementări, transmite Reuters, citată de News.ro.

Proiectul, cunoscut sub numele de Digital Services Act (Legea privind Serviciile Digitale), are rolul să stabilească regulile de bază pentru schimbul de date şi modul în care funcţionează pieţele digitale. Proiectul este aşteptat să intre în vigoare până la sfârşitul acestui an.

Comisia Europeană adoptă o linie dură împotriva giganţilor tehnologici americani, parţial prin cazuri antitrust care au dus la decizii care ulterior nu au reuşit să stimuleze concurenţa din cauza procesului îndelungat, care durează de obicei câţiva ani.

Situaţia a devenit urgentă din cauza dependenţei a mii de companii din UE de giganţii tech.

Companiile de tehnologie care au un statut strategic pe piaţă nu vor putea să folosească datele colectate pe platformele lor pentru a viza utilizatorii, cu excepţia cazului în care aceste date sunt partajate cu rivalii, conform documentului văzut de Reuters.

Aceste companii numite”gatekeeper” ”nu trebuie să preinstaleze exclusiv propriile aplicaţii şi nici să solicite dezvoltatorilor terţi de sisteme de operare sau producătorilor de hardware să preinstaleze exclusiv aplicaţia gatekeeper-ilor”, prevede proiectul.

O altă prevedere ar interzice gatekeeper-ilor să blocheze rivalii care îşi oferă produsele clienţilor din afara platformei sau serviciilor gatekeeper-ului, o mişcare care ar afecta Apple şi Google, care au reguli restrictive privind plăţile prin intermediul magazinului de aplicaţii.

Regulile ar supune, de asemenea, aceste companii de tehnologie unor audituri anuale ale datelor lor de publicitate şi practicilor de raportare.

sursa: News.ro

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Si daca le-ar interzice pe toate, abia asteapta concurenta sa iasa la suprafata, ca si noi de alt fel. Le urez taxe cat mai mari, si faliment usor in cazul in care nu se conformeaza pentru ca monopolul sa poata fi distrus sau ameliorat. Cu ocazia asta, UE ar mai castiga niste simpatizanti. Oricum, sunt sigur ca nu vor „pleca” din Europa asa repede.

    • „Concurenta”!!! Care e concurenta? Ce concurenta ai la Android, Windows, MacOs, iOS? La Google, Apple, Microsoft, Facebook? Ah, ai din Rusia si China!!! Yandex, Vkontakte, Weibo, HarmonyOS, Huaweii, Xiaomi, Baidu!!!!! Bravo ma baieti. Se vad banii rosii din China si Rusia cum actioneaza la varful UE.

    • Bitchute, vimeo, minds, duckduckgo, telegram ( nu stiu daca mai au sediul in rusia cei de la telegram, dar, ok, sa zicem ca sunt rusi ). Oricum, pe platformele de stiri gen g4, digi, hotnews, in mintea trogloditilor, exista doar spioni rusi sau aia buni. Nimic intre. Toti aia rai sunt spioni rusi si trolli.

    • Companiile din lista enumerată au devenit peste măsură de intruzivi; aproape că nu mai poți face nimic, dacă nu ai cont fb – nu mai vorbim de tracking’ul atotprezent al google!.. Ducă-se, deci..
      Datele noastre personale, sunt de multă vreme stocate în supercomputerele lor, în g- data-centers
      („Google lists eight data center locations in the U.S., one in South America, four in Europe and two in Asia. Its cloud sites, however, are expanding, and Google’s cloud map shows many points of presence worldwide.”) care alea sunt interconectate cu toate celelalte mamut, totul fiind acum pus nu doar la dispoziția AI și a serviciilor dar și a infractorilor cibernetici (cazul Cambridge Analytica stă mărturie că aceștia se în firme respectabile, nu doar răufăcători de duzină)

      Imediat după înființare, Google de expl. anunțaseră pe canale – chiar se lăudau cu asta! – că NU vor difuza nimănui, nicăieri datele noastre, personale. Se întâmpla acum peste 20 de ani în urmă .. și la ce am ajuns?? Dați o căutare de nume american și vedeți că bazele de date nu sunt doar o realitate ci sunt în parte și publice!

      (Acum, acest proces este deja consumat; Europa se trezește de regulă, cu 10-20 de ani în contratimp, mai târziu. Așa, mă tem, c-o să pățească și cu islamismul; dar asta e deja, o altă ciorbă..)

  2. Concurenta libera si reala, e necesara pentru a asigura progres si calitate in interesul consumatorului. Prin urmare, orice initiativa menita sa previna monopol si controlul unilateral al pietei digitale, e binevenita.