G4Media.ro

Proiect USR: Acces liber în pădure, inclusiv în afara zonelor amenajate şi…

Sursa foto: Facebook / Romsilva

Proiect USR: Acces liber în pădure, inclusiv în afara zonelor amenajate şi traseelor marcate / Deputat USR: Vreţi să vă plimbaţi prin pădurile din România? În multe cazuri, veţi găsi drumuri blocate, bariere cu lacăt, semne de interzis

Accesul în pădure va fi permis şi în afara zonelor amenajate şi a potecilor marcate, conform unui proiect iniţiat de USR, în urma unor petiţii publice.

Potrivit legislaţiei actuale, accesul public pedestru în pădure este permis „numai în zone amenajate, pe trasee şi poteci marcate în acest sens, pe drumurile forestiere şi în pădurile cu funcţii de protecţie, predominant sociale”, a precizat USR, într-un comunicat transmis marţi Agerpres.

Ca urmare, în majoritatea cazurilor, „pădurile sunt închise, în realitate, publicului larg”, pentru că „doar un număr infim” au trasee marcate sau sunt considerate cu rol predominant social.

Proiectul a fost depus la iniţiativa deputatei USR Diana Buzoianu şi a senatorului USR Aurel Oprinoiu, ca răspuns la „semnalele de alarmă” trase de societatea civilă, de silvicultori şi de peste 10.000 de cetăţeni care au semnat petiţii publice, se arată în comunicat.

„Codrul, frate cu românul. Doar în poezie, din păcate, nu şi în realitatea României anului 2022. Vreţi să mergeţi să vă plimbaţi prin pădurile din România? În multe cazuri, veţi găsi drumuri blocate, bariere cu lacăt puse, semne de interzis. Deşi nu ne putem, deocamdată, compara în acest domeniu, din punct de vedere legislativ, cu ţările nordice, putem, cel puţin, introduce în legislaţie amendamente care să nu ne mai ţină departe de pădurile noastre”, a declarat Diana Buzoianu, vicepreşedinta Comisiei de mediu din Camera Deputaţilor.

Proiectul propune modificarea Codului silvic, astfel încât să prevadă doar faptul că „accesul public pedestru în pădure este permis, pe răspunderea celui care intră în pădure”.

Conform USR, această prevedere există „în numeroase alte state membre” UE, iar în unele ţări accesul la natură are rang constituţional.

„Pădurea este un bun de interes naţional. Trebuie ca toţi să ne bucurăm de ea şi, în acelaşi timp, toţi trebuie să o protejăm. Proiectul legislativ pe care l-am iniţiat aduce în atenţie un lucru simplu, pe care noi toţi vrem să-l putem face: să ne bucurăm de natură, de aer curat şi să putem proteja pădurea. Proiectul aduce libertatea de a te plimba prin pădure, dar îţi cere responsabilitate şi atenţie atunci când o faci. Ne gândim să aducem în atenţia Ministerului Mediului crearea unei aplicaţii prin care să putem afla frumuseţea şi beneficiile locului, dar şi pericolele la care ne putem expune. Toate amenajamentele sunt în format GIS şi crearea unei asemenea aplicaţii nu va fi foarte complicat”, a precizat Aurel Oprinoiu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Cum? Să vedem cum se fură pădurea? Să vedem cum se taie la ras, munții noștri? Să vedem camioanele cu lemnul furat ziua în amiaza mare? Sigur vor fi de acord mafioții care ne conduc…

    • Da, este greu sa sari un gard sau sa-l ocolesti. Poate pentru userei si marcsiti este de neconceput sa ignori ceva si sa explorezi. Natura umana este de asa frl incat te impinge la explorarea locurilor necuscute.
      Ai auzit de baiatul ala bodnar?
      Nu a avut nevoie de o lege sa-i filmeze pe hotii de lemne in padure, dar autoritatile au ignorat tot. Degeaba se dau legi daca autoritatile nu le pun in practica, usr a dat fail din nou. Nimic nou.

    • Mai nou dacă ești pentru liberul acces în pădure și împotriva furtului de lemn ești neomarxist. Asta denotă nivelul de cultură al postacilor liberal-nazionaliști și socialist-staliniști.

    • Poienițe pentru grătar cu boxe la maximum.

  2. In padurile din jurul oraselor nu se poate intra din cauza cainilor salbatiic, in cele mai rurale – din cauza cainilor ciobanilor. Pretindem ca suntem in Anglia, desi maidanezii omoara oameni in fiecare saptmana.

  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6589172/
    Deci dacă mergi o oră pe zi prin pădure mecanismele din corp care limitează cancerul îl suprima se activează.

  4. Trebuie acces liber pedestru in padure, dar, totodata, total interzis accesul cu masini, ATV-uri si motociclete si gandite masuri de descurajare si amendare a acestor pierde-vara. Natura se savureaza in liniste, la picior.

  5. Mai ales interzis accesul cu ATV-uri si motociclete! Sleaurile care raman pe durmurile din padure distrug solul extrem de eficient!

  6. Pe langa drepturi, ar fi bine sa fie si obligatii si in special sanctiuni pentru nerespectarea oblogatiilor…., foc, mizerie, taieri, distrugeri …. etc.

    • Degeaba ai sanctiuni, daca nu ai persoane care sa verifice daca obligatiile sunt respectate. Sa he imaginam un 1 mai la padure. De cati oameni ai nevoie ca sa verifici daca cateva milioane de cetateni fac sau nu focul in padure? De multi. Astia de la USR au o parere prea buna despre Romani in general. Daca in parcurile publice, romanii nu sunt in stare sa aibe grija de El, de mobilierul stradal, etc., imagineaza-ti ce se poate intampla in padure.

    • De distrus se distruge oricum, trebuie lucrat la sanctiuni ca sunt la mistho, cand iei amenda 2-3-4-5000 ron de fapta sa poata fi cumulate si sa fie aplicate de organele de mediu si incasate de fisc fara termen de prescriptie …. ehe….