G4Media.ro

Proiect USR: Autoritățile locale, obligate să facă dezbateri publice la solicitarea a…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Proiect USR: Autoritățile locale, obligate să facă dezbateri publice la solicitarea a minim trei cetăţeni, în cazul proiectelor importante / ”Sunt sute de sate şi comune în care nu sunt ONG-uri care să ceară dezbateri publice”

Senatorii USR Silvia Dinică, Remus Negoi şi Andrei Postică au depus o iniţiativă legislativă care prevede obligaţia autorităţile locale ca, în cazul proiectelor importante, să organizeze dezbateri publice dacă cel puţin trei cetăţeni solicită acest lucru, relatează Agerpres.

„Consultarea publică trebuie să devină o practică şi o normalitate în comunităţile din România. Cetăţenii au dreptul de a-şi expune părerile pentru tot ceea ce este important şi are efect asupra comunităţilor acestora. Dacă putem înfiinţa un partid cu trei cetăţeni, credem că o dezbatere publică poate fi cerută şi de cetăţenii comunităţilor din care fac parte”, a afirmat Andrei Postică, potrivit unui comunicat al USR transmis joi.

Iniţiativa modifică articolul 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică astfel încât autoritatea publică să fie obligată să supună dezbaterii publice proiectele de acte normative în cazul în care acest lucru a fost cerut în scris de către minimum trei cetăţeni cu drept de vot, o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate publică.

„Sunt sute de sate şi comune în care nu sunt ONG-uri care să ceară dezbateri publice pe lucruri care sunt importante pentru acele comunităţi. De aceea, implicarea cetăţenilor în actele decizionale ale administraţiei publice, prin informarea acestora asupra proiectelor supuse dezbaterii şi prin accesul acestora în cadrul şedinţelor de consultare publică, reprezintă un act necesar în dezvoltarea societăţii”, a explicat Silvia Dinică, citată în comunicat.

Conform reglementărilor actuale, autorităţile publice trebuie să organizeze consultări publice pentru actele normative importante doar dacă această consultare este solicitată, în scris, de o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate publică.

„Părerile cetăţenilor trebuie să conteze! Dacă trei cetăţeni cu drept de vot pot cere o dezbatere publică pentru proiectele importante pentru comunitate, va creşte şi dorinţa de implicare în viaţa propriei comunităţi, luând parte la deciziile importante”, a transmis, la rândul său, Remus Negoi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Primarii PSDNL au venit să fure, nu să muncească. Firea ce a făcut? 20 de firme ilegale, unde a parcat 8000 de slugi din mafia PSD Voluntari.

    • Consilierii locali sustin fanteziile primarului, functionarii publici din subordine le tempereaza

  2. Reducerea cheltuielilor e un Proiect?
    Sau banii care sunt trebuiesc cheltuiti toti pentru ca se pot suplimenta prin credite sau rostogoli creditele existente. Dobanda platita la banca sau trezorerie? Un mizilic de 8%.
    Da, stiu… catalogul de preturi de referinta e exagerat si nu e vina nimanui.

  3. Bravo, asa ar trebui sa fie. Doar ca in România pe cetățeni nu ii poti face sa isi miste fundul la vot, o data la 4 ani, daramite sa ceara si sa participe la dezbateri la primărie. Sau ma rog, vor fi mereu aceiasi 3 oameni cărora le pasa cat de cat. Restul ar vrea sa nu miste niciun deget si clasa politica, parlamentul, guvernul, sa fie cumva super profi, niste sfinți fara de pata.