
Proiect USR pentru sănătatea românilor: etichete Nutri-Score pentru produsele alimentare
USR a inițiat un proiect de lege care prevede implementarea etichetelor Nutri-Score pentru produsele alimentare, pentru a informa consumatorii, într-o formă simplificată, asupra calități nutriționale a alimentelor. Este vorba de 5 culori, de la verde închis (care indică produsele cu cea mai înaltă calitate nutrițională) la portocaliu închis (pentru produsele cu o calitate nutrițională mai scăzută), și 5 litere, de la A la E.
Proiectul, inițiat de Adrian Wiener, deputat USR și medic, mai este cunoscut și sub numele de „Semaforul alimentelor” și este folosit cu succes în mai multe țări europene, potrivit inițiatorului.
„Hrana poate fi aliat sau inamic în fața bolilor cardio-vasculare, a diabetului sau a obezității. Iar etichetarea Nutri-Score, gratuită și voluntară, poate fi de un real folos în informarea consumatorului asupra calității nutriționale a produselor alimentare, astfel încât el să aleagă alimentele mai bune pentru sănătatea sa. Introdus în Franța în anul 2016, sistemul este implementat astăzi în mai multe state europene. În Franța, după trei ani de implementare, rezultatele erau deosebit de încurajatoare: peste 500 de producători optaseră pentru etichetarea produselor, iar peste 50% dintre francezi declarau că și-au schimbat în bine cel puțin un obicei alimentar”, declară deputatul Adrian Wiener, citat într-un comunicat al USR.
Sistemul Nutri-Score urmărește să faciliteze consumatorilor alegerea alimentelor mai sănătoase, pentru a limita bolile cardio-vasculare, obezitatea și diabetul, dar și să stimuleze industria agro-alimentară pentru a crește calitatea nutrițională a produselor oferite spre vânzare.
Măsurătorilor Nutri-Score se fac per 100 g sau 100 ml de produs și sunt luate în calcul două componente. Pe de o parte, sunt aspectele care cresc calitatea produsului (conținutul de fibre, conținutul de proteine, conținutul de fructe/legume și conținutul de oleaginoase), iar pe de altă parte, aspectele care scad calitatea (valoarea energetică, conținutul de sare, conținutul de zahăr și conținutul de grăsimi saturate).
Sistemul Nutri-Score este folosit în Franța, Germania, Belgia, Spania, Olanda, Luxemburg, Elveția și Polonia.
Potrivit studiilor realizate în statele europene care au implementat Nutri-Score, în cazul consumatorilor care au ținut cont de „Semaforul alimentelor” în alegerea produselor, calitatea coșului de cumpărături a crescut, din punct de vedere nutrițional, cu aproape 10%.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii