Proiect USR pentru transparentizarea bugetelor cluburilor sportive / Acestea ar trebui să comunice sursele financiare, bugetul şi bilanţul contabil, numele persoanelor aflate în conducere, grila de salarizare şi numărul de angajaţi
Deputatul Cristian Brain (USR Maramureş) a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că a depus două proiecte de legi care vizează o administrare mai transparentă şi responsabilă a cluburilor sportive care beneficiază de fonduri publice de la administraţia locală, relatează Agerpres.
„Ideea s-a născut, ştiind situaţia critică din Clubul Sportiv Minaur Baia Mare, club care a beneficiat ani de-a rândul de sume importante de bani din bugetul local, însă rezultatele în diverse competiţii au fost modeste, iar schimbările repetate în administraţia clubului au dus la scăderea actului sportiv (…) În acelaşi timp, CS Minaur Baia Mare nu a mai putut plăti salarii jucătorilor, antrenorilor. O situaţie foarte complicată. De aceea am depus două iniţiative legislative care vin în sprijinul sportului din România”, a spus Cristian Brian.
Acesta a susţinut că orice club de sportiv de interes public, identic CS Minaur Baia Mare, trebuie administrat în mod profesionist şi transparent pentru a avea rezultate, iar folosirea fondurilor publice să fie bine cunoscută, cu o abordare atât sportivă cât şi managerială bazată pe o structură etică.
Parlamentarul USR Maramureş a mai susţinut că fiecare club administrat din banii publici are şi o componentă socială importantă care se reflectă la nivelul comunităţii.
Potrivit acestuia, primei iniţiativă legislativă se referă la transparentizarea fondurilor folosite la cluburile de interes public cu finanţare de la bugetele locale, dar şi la cluburile finanţate de instituţiile de învăţământ superior.
„Eu sunt convins că dacă acest proiect devine lege, lucrurile se schimbă fundamental. Astfel, cluburile trebuie să comunice deschis sursele financiare, bugetul şi bilanţul contabil şi execuţia bugetară anuală, numele persoanelor aflate în conducerea clubului, grila de salarizare şi numărul de angajaţi. O altă prevedere se referă la remuneraţiile persoanelor cu contracte de activitate sportivă, numărul de sportivi legitimaţi şi numărul antrenorilor, raportul de activitate şi strategiile de dezvoltare. Un alt aspect care va responsabiliza activitatea cluburilor obligă preşedinţii la întocmirea unui raport de activitate pe care îl vor prezenta entităţii finanţatoare în fiecare trimestru, demers care va permite corectarea unor derapaje”, a arătat deputatul Cristian Brian.
Acesta a mai arătat că a două iniţiativă legislativă reaşează relaţia contractuală dintre sportiv şi club, pentru a se evita situaţiile destul de dese în care sportivii nu îşi mai recuperează banii de la cluburi care ajung să întâmpine dificultăţi financiare.
„Am avut în vedere siguranţa sportivilor (…) Contractul de activitate sportivă, utilizat în sport (acum n.red.), nu oferă garanţiile de protecţie prevăzute de Codul Muncii pentru angajaţi. Ştim cu toţii cazurile foarte dese în care sportivii nu reuşesc să îşi recupereze banii de la un club sportiv ajuns în insolvenţă sau faliment. Aceste modificări le vor oferi sportivilor şanse substanţial mai mari pentru a-şi recupera datoriile de la cluburile sportive rău platnice. Practic, vorbim de o umbrelă de protecţie”, a mai spus Cristian Brian.
Parlamentarul USR Maramureş a criticat şi situaţia CS Minaur Baia Mare, acuzând că dificultăţile financiare de aici sunt cauzate de greşelile de management şi ale Primăriei municipiului Baia Mare. În ultimii ani au fost reclamate constant în presa locală problemele financiare ale clubului băimărean, dar şi faptul că s-au înregistrat întârzieri de mai multe luni ale drepturilor băneşti cuvenite sportivilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu