G4Media.ro

Proiecte de legi cu mare impact social,  blocate în Camera Deputaților/  Cum…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Proiecte de legi cu mare impact social,  blocate în Camera Deputaților/  Cum se explică întârzierea adoptării unor acte normative care ar veni în ajutorul copiilor de peste 16 ani care vor să călătorească în afara țării neînsoțiți sau care ridică vâsta consimțământului pentru acte sexuale cu minori

Mai multe proiect de legi cu impact social major zac blocate în Camera Deputaților, deși au trecut de Senat, fie din cauză că liderii de grup nu le pun pe ordinea de zi, fie din cauză că nu au avizele sau rapoartele necesare de la comisiile de specialitate. De exemplu, o inițiativă legislativă semnată de mai mulți liberali și udemeriști care ar permite copiilor de peste 16 ani să călătorească neînsoțiți, dar cu procură de la părinți sau de la tutorele legal, a trecut tacit în luna februarie, dar de atunci așteaptă avize și rapoarte de la diferite comsii Parlamentare.

”Proiectul pleacă de la discuțiile cu foarte mulți părinți, care vor să-și trimită copiii la studii în afara țării fără cheltuiala suplimentară pe care o presupune însoțitorul”, a explicat pentru G4Media.ro inițiatorul proiectului, senatorul PNL Cristian Augustin Niculescu Țâgârlaș. Acesta mai spune că proiectul a trecut tacit de Senat, dar mai multe organizații care se ocupă de protejarea victimelor traficului de persoane se opun adoptării pe motiv că ar înlesni traficul cu ființe umane.

Întrebat de G4Media.ro de ce nu pune pe ordinea de zi acest proiect de lege, liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, a explicat că proiectul are un aviz negativ de la Ministerul de Interne legat de pericolul traficului de persoane. ”Încercăm să rezolvăm problema celor peste 16 ani care fac studii în străinătate și acum trebuie să plece însoțiti de fiecare dată de părinți, sau de cei cu părinți care lucrează în afara granițelor. Dar avem și preocuparea de a preveni traficul de persoane, unii dintre acești tineri sunt vulnerabili, astfel că încercăm să indentificăm mecanismele pentru a crea excepții pentru cei care studiază sau au părinții angajați în striănătate”, a explicat Simonis.

Un alt proiect de lege extrem de important este cel referitor la ridicarea vârstei consimțământului pentru act sexual cu minor. Comisia Juridică din Camera Deputaților, condusă de Laura Vicol (PSD) a votat încă din luna decembrie o inițiativă legislativă potrivit căreia actual sexual cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol. De atunci, proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal nu a intrat pe ordinea de zi, deși societatea civilă a cerut insistent adoptarea acestui act normativ. Comunitatea Declic, prin vocile a peste 100.000 de cetățeni care au semnat petiția anti-viol, le-a cerut parlamentarilor să legifereze ca orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol.

Potrivit statisticilor oficiale, în ultimii 6 ani, din cele 18.500 de sesizări de copii abuzați, 12.600 de cazuri au fost închise de anchetatori. De cele mai multe ori, agresiunea sexuală este instrumentată drept act sexual cu minor. Astfel, în România, la fiecare 6 ore, un copil este abuzat sexual.

Liderul grupului deputaților PSD, Alfred Simonis, care stabilește ce intră pe ordinea de zi a plenului Camerei, a explicat pentru G4Media.ro că proiectul va fi supus la vot final în plenul Camerei în această sesiune.

”Am încercat să găsim mecanisme prin care să educăm adolescenții, care nu învață nimic la școală despre educația sexuală, despre noile interdicții din lege, pentru ca trebuie informați cei care nu sunt de rea credință. Prin urmare, după consultările cu CNA și specialiști, am introdus în proiect un amedament care presupune că legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, iar în cele 6 luni până atunci jurnalele de știri se vor incheia cu informări similare cu cele privind consumul dăunător de alcool. Vreau să fie avertismente prin care adolescenții de bună credință să înțeleagă noile reguli. Am căutat mecanisme prin care să rezolvăm probleme sociale majore precum traficul de persoane sau mamele minore, dar să găsim mecanisme prin care să îi protejăm pe cei care nu sunt prădători sexuali, ci doar neinformați”, a explicat Simonis pentru G4Media.ro.

Pe lângă aceste proiecte de legi, sunt alte câteva zeci care așteaptă de luni de zile să intre pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. Printre acestea se numără proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, proiectul de lege privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc sau proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.148/2000 privind publicitatea. Proiectul de lege privind interzicerea publicității la păcănele a fost amânat în repetate rânduri în Camera Deputaților cu votul majorității PNL-PSD-UDMR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Vâsta?!!!!

  2. intre timp Taromul a facut 100e taxa de „insotitor minor”, de la 60e anterior. asta pe langa procura necesara.