G4Media.ro

Proiectele legislative de revizuire a Constituției vor fi dezbătute pe 18 iulie…

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Proiectele legislative de revizuire a Constituției vor fi dezbătute pe 18 iulie de către CCR / Au fost depuse două inițiative: una de către PNL și USR și alta din partea PSD și ALDE

Proiectele legislative de revizuire a Constituției depuse de putere și de opoziție vor fi dezbătute de judecătorii Curții Constituționale pe 18 iulie, au declarat pentru G4Media.ro oficiali ai CCR.

Dacă inițiativele vor primi undă verde, vor intra în dezbaterea parlamentară, urmând ca după adoptare să mai treacă o dată pe la CCR, ultimul pas fiind supunerea spre aprobare prin referendum.

Proiectul comun PNL-USR de revizuire a Constituției vizează implementarea în legea fundamentală a rezultatelor referendumului din 26 mai și prevede concret introducerea interdicției pentru persoanele condamnate definitiv să mai ocupe funcții publice, interzicerea amnistiei sau grațierii faptelor de corupție, interdicția adoptării de OUG-uri în domeniul Justiției și spargerea monopolului deținut de Avocatul Poporului de a ataca la CCR ordonanțele de urgență prin conferirea acestui drept și președintelui României, parlamentarilor și Înaltei Curți de Casație și Justiție.

La rândul lor, parlamentarii PSD şi ALDE au depus și ei la Parlament propriul proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, care conține, printre altele, prevederea inițiativei cetățenești sprijinită de USR, ”Fără penali în funcții publice”. O altă prevedere vizează interzicerea grațieriii persoanelor care au fost condamnate pentru infracțiuni de corupție.

Citește cele două proiecte de revizuire a Constituției:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Ce nu vad in cele cateva proiecte de modificare a constitutiei, sunt tocmai cerintele primului referendum, cel cu 300/1.

  2. Eu propun ca printre modificari sa se se regăsească si : CCR sa devina secție a ICCJ si hotărîrile pronunțate sa poate fi atacate cu recurs la Secțiile Unite ale ICCJ

  3. Se revine la puterea judiciară? Că cu-a judecătorească ne-am lămurit…

  4. De ce se numesc membrii CCR „judecători”, dacă nu aparțin puterii judecătorești?