G4Media.ro

Proiectele PSD, ALDE și Pro România privind suspendarea rambursării creditelor la bănci,…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Proiectele PSD, ALDE și Pro România privind suspendarea rambursării creditelor la bănci, amânarea plății contribuțiilor sociale și scutirea de la plata chiriei, intră azi în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaților / Alianţa USR PLUS: Sarabanda populismului va pune economia pe butuci

Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor se întruneşte, joi, în şedinţă online, pentru a dezbate şi pentru a întocmi rapoartele la proiectele de lege pentru suspendarea rambursării creditelor, acordarea unor facilităţi fiscale contribuabililor persoane fizice şi juridice şi privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgenţă, proiecte iniţiate de PSD.

Cele trei proiecte au fost adoptate anterior de Senat. Comisiile pentru politică economică şi pentru industrii vor da avize tot joi asupra proiectelor.

Proiectul privind suspendarea ratelor la bănci prevede suspendarea, la cerere, a tuturor obligaţiilor de plată către bănci în ceea ce priveşte creditele şi dobânzile aferente. Propunerea legislativă este aplicabilă companiilor şi persoanelor fizice.

„La cererea debitorului, obligaţia de plată a ratelor scadente, dobânzilor şi comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă, până la 31.12.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului, fără costuri suplimentare”, prevede textul adoptat de Senat.

Proiectul de lege privind acordarea unor facilităţi fiscale contribuabililor persoane fizice şi juridice, iniţiat de PSD, ALDE şi Pro România, prevede că la cererea contribuabilului, operator economic, se amână la plată contribuţiile de asigurări sociale aferente veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pentru o perioadă de trei luni, începând cu luna martie 2020.

De asemenea, proiectul referitor la scutirea de la plata chiriei prevede că locatarii, operatorii economici, profesioniştii şi autorităţile publice şi entităţile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităţilor publice în perioada de aplicare a stării de urgenţă sunt scutiţi de la plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru. Locatorii care nu încasează contravaloarea chiriei ca urmare a aplicării scutirii sunt scutiţi de plata obligaţiilor faţă de bugetul de stat şi bugetele locale aferente chiriilor neîncasate. Scutirile se aplică de la 1 martie 2020 pentru fracţia rămasă din luna în care încetează starea de urgenţă, precum şi pentru luna următoare lunii în care a încetat starea de urgenţă.

Proiectele sunt introduse pe ordinea de zi de vineri a plenului Camerei Deputaţilor, sub rezerva depunerii rapoartelor de la comisii.

Pe de altă parte, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care prevede posibilitatea suspendării ratelor la bănci până la nouă luni, urmând să fie depuse cereri în acest sens cel mai târziu până la 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei.

Alianţa USR PLUS: Sarabanda populismului va pune economia pe butuci

Alianţa USR PLUS apreciază că printr-o serie de ordonanţe de urgenţă aprobate, precum şi prin proiecte de lege iniţiate de PSD, Pro Romania şi ALDE marea majoritate a firmelor şi a cetăţenilor sunt încurajaţi să nu mai plătească facturile de utilităţi, ratele lunare la creditele bancare, taxele şi impozitele către stat.

Conform unui comunicat al Alianţei USR PLUS, astfel de măsuri sunt „incomplete, creează blocajul economiei şi dispariţia banilor” din economie, iar România riscă să ajungă în câteva luni „într-o criză şi mai serioasă”.

„Măsurile propuse de Guvern şi de Parlament par a veni în sprijinul oamenilor, dar nu este aşa! Aceste măsuri nu îi vor ajuta pe oameni deloc. Întreaga ţară – firme, angajaţi, pensionari, oameni în căutarea unui loc de muncă – va fi într-un blocaj economic. Dacă cineva ne spune că putem consuma fără să plătim, ne minte. Aceşti oameni vor să câştige încrederea şi simpatia celor mai vulnerabili, fără a le păsa de consecinţele reale. Cei mai afectaţi sunt cei mai vulnerabili, dar ajutorul oferit acestora trebuie să fie unul real, fără a crea dificultăţi unor sectoare economice. Da, trebuie să amânăm parţial sau chiar total plăţile lunare – rate, facturi, dări către stat. Dar trebuie mai mult. Trebuie să găsim resurse publice care să compenseze aceste neplăţi”, a precizat sursa citată.

USR PLUS menţionează că neplata facturilor de internet va face ca „firma respectivă să nu îşi mai poată continua activitatea în lunile următoare”. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu furnizorii de electricitate sau gaze naturale, care se vor afla în imposibilitatea de a-şi plăti mai departe furnizorii.

„Toate amânările de taxe, impozite şi plata furnizorilor ar fi sustenabile dacă această criză ar dura numai o lună. Aceste companii ar putea suporta costul crizei timp de o lună, în semn de solidaritate cu cei afectaţi. Dar dacă această criză durează 3 – 6 luni, atunci nici chiar marile firme nu vor putea suporta povara crizei şi vor recurge la oprirea plăţilor către furnizorii lor, către stat şi la concedieri. Problemele economice în lanţ vor afecta economia şi vor reduce posibilitatea de reluare a activităţii economice. Pierderile vor fi uriaşe”, se arată în comunicat.

Alianţa salută măsura privind şomajul tehnic şi încurajează băncile să ofere amânarea parţială a ratelor bancare pentru clienţii aflaţi în şomaj tehnic, precum şi pentru firmele profund afectate. Pe de altă parte, arată că amânarea ratelor bancare „pentru (aproape) toţi clienţii băncilor, pentru nouă luni, le va pune pe acestea în imposibilitatea” de a-şi continua activitatea.

Cele două partide susţin: reducerea impozitării muncii pe salariile mici; amânarea la plată proporţională cu reducerea veniturilor; sumele astfel neîncasate ar trebui finanţate prin credite bancare, garanţii de stat, operaţiuni de factoring şi orice instrument de plată, astfel încât economia să continue să funcţioneze, chiar dacă la un nivel mai scăzut; instituirea de bonificaţii pentru plata cu anticipaţie a obligaţiilor fiscale şi nu numai; statul – prin Ministerul Finanţelor şi BNR – să îşi asume un rol activ şi responsabil pentru păstrarea pe linia de plutire a angrenajului economic; găsirea surselor financiare externe care să sprijine efortul deosebit care revine statului.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

44 comentarii

  1. Păi de dau bani de la ei??
    Niste șmecheri care își vad doar interesul.

    • Amice, de unde vrei sa-si mai plateasca ratele romanii care au fost concediati? Din ce bani? Antreprenorii care au fost obligati sa-si inchida afacerile (frizerii, restaurante, etc), de ce sa-si mai plateasca chiriile pentru spatiile comerciale odata ce acele spatii sunt inchise si nu mai produc? Normal ar fi ca aceste contracte, de chirii, contracte de credit, etc. sa se suspende pentru persoanele fizice si juridice care au fost afectate de aceasta pandemie, dar dupa o analiza amanuntita de la caz la caz.

    • Din pacate, romanii nu prea au educatie financiara si nu inteleg utilitatea economisirii. In plus, nu sunt obisnuiti sa gandeasca in perspectiva si ca urmare isi fac planuri doar pe termen scurt (de ex: am bani, hai sa imi cumpar o masina SH cat mai mare, hai sa merg intr-un concediu pe care in mod normal nu mi l-as permite, etc…). Partea proasta e pentru a-si indeplini „visele”, multa lume a cheltuit bani pe care NU-i avea, iar acum sunt in situatia de a nu-si mai putea plati datoriile. Poate ca, „cu ajutorul” crizei vom invata sa ne schimbam unele comportamente, dar ma indoiesc.

    • Ei fura de 30 ani si tot de 30 ani tara este deja pe butuci ce sa faca mai rau de atit

    • Ce este mai important prosperitatea bancilor sau pulimea? Normal ca bancile. Chiar daca avem cele mai mari dobanzi in UE. Nu conteaza ca in UE sau luat masuri „populiste”, romanul sa plateasca chiar daca n-are venituri, din moment ce a fost fraer si sa imprumutat.
      Un partid ca PNL sau Usr trebuie sa aiba drept prioritate prosperitatea bancilor si a multinationalelor, ca doar de la ele au putere.

    • Ale cui interese apara g4 prin asemennea demersuri?
      E adevarat ca directorul Raiffeisen isi scotea angajatii in piata Victoriei cand era psd la putere sau este minciuna, stie cineva?

    • Mai da te n plm cu pesedeu matii!
      Mortii mamii voatre de comunisti poate acu scapam de voi

  2. Aceste masuri au fost deja implementate si in alte tari Europene, dar nu te astepta de la mizeria numita USR+ sa inteleaga nevoile romanilor si ale unei societati. Uitati-va la conducerea USR+, majoritatea sunt oameni de bani gata, oameni care nu au dus lipsa zilei de maine, niciodata, sunt copiii fostilor securisti care au praduit tara si care acum ne tin lectii de moralitate.

    • Trol Psd = fecale,
      E foarte bine că nu au dus grija zilei de mâine, nu sunt atât de calici, frustrați și hoți ca toți politicienii ciumei roșii

    • Mario = dobitoc frustrat

    • Alineee ,mai da te n plm noastra!

    • Daneee, rupeti 2 coaste si suge-ti-o.

    • Tu ai câștigat azi premiul pentru cel mai retard comentariu.

    • Alin, postac plătit de PSD, partid ce se numea PCR, îi acuză pe USR că sunt securişti.

      E un caz clasic de „hoţul strigă hoţii”.

    • Alin e nebun. De ce îl băgați în seama?!

    • precum se lăuda într-o postare, iar nu ”manca cacat pe site-ul asta” trolul infect alin, pupătorul de moaște mustăcioase de la mafia PRO-PSD.

  3. Avand majoritate ar putea demite guvernul si susoenda presedintele pentru crime importiva umanitatii.

  4. Păi hai să dăm la toată lumea!
    Si la Diaspora care a fost pe mii de euro afara si acum sa le dam beneficii desi nu au platit in Romania nimic!
    Cine plătește? Tot noi angajații la privat pe salariu minim/mediu.

    • Cui ii platesti tu ma? Iti fura cineva din bani? Vezi-ti de salariul tau ala minim/mediu pe economie si multumeste-i psd-ului ca au dublat salariile si ca nu mai lucrezi pe 950 de lei. Toti „desteptii” din privat au impresia ca din salariul lor se platesc salarii la stat, se fac spitale, autostrazi, se platesc pensii, etc…Din ce ma desteptilor, din salariul ala minim pe economie? V-a prostit DIGI24 ca voi sustineti statul, ca sunteti spuma marii. Ete uite ca acum, statul va plateste salariile, ati ajuns si voi bugetari, atarnatori la stat.

    • Alin ai lipsit cam mult de la scoala. Faptul ca stii cumperi bere si sa vii avada cu restul de bani nu inseamna ca stii economie. Din pacate in capul tau multimea vida domneste. Daca ti-ai luat iphone 11si bmw (vechi de 10 ani) dar stai in chirie esti foarte gresit. Du-te inapoi la parinti si spune-le ca au crescut un idiot.

    • @Alex Fraiere ai luat teapa cu imobiliarele ? Ai luat supraevaluat si platesti la rate de-ti ies ochii din cap ?
      Nu e nici o rusine sa stai in chirie, f multi occidentali fac chestia asta!
      Nu scrie nicaieri ca trebuie sa punem toti botul la maghernitele si constructiile de proasta calitate, din orasele infecte ale romaniei!
      Si da, celor din privat, nu le plateste statul rata, trantorilor ce sunteti! Voua va platim noi ratele, termitelor, 1.5 mil de trantori, care habar n-au pt ce traiesc pe pamant!
      Speciali tinuti in brate de un popor oropsit!
      Ai alexule, cotetul ala pt care ti-ai imprumutat si copiii, nu-l iei cu tine in mormant! Esti un sclav la banca! Ti-ai asumat asta! Sa ramai in orasul respectiv cate zile vei avea, asa ca si copacul!

    • @Gelutul, Alin – Atata dobitocenie ca la voi doi nu am mai vazut de multa vreme! De unde, idiotii pamantului, da bani statul? De unde are statul bani? Din taxele, impozitele etc celor din privat idiotilor! Taxele si impozitele bugetarilor sunt doar bani recuperati, pentru ca, ce sa vezi, salariile bugetarilor vin tot din bugetul statului, idiotilor! Asta spre deosebire de mediul privat.
      PS: domnul gigea cred ca voia sa raspunda lui @alin nu lui @alex…

    • Gigea

      1. Din fericire am cumparat din finantele proprii si momentan domeniul de activitate este stabil. si ce crezi – la fiecare salariu am pus bani pe dreapta. Este adevarat ca nu am iphone 11, ci samsung s8 si ca nu am bmw ci skoda. Mi-ar placea sa am insa nu ini permit sa dau 1000 euro pe tel sau 40k pe masina. Dorm mai bine stiind ca am rezerve pt zile negre.

      2. Legea este doar pt firme/persoane juridice.

      3. Esti frustrat rau…orasele mizere….blocuri proaste….vulpea cand nu ajunge la struguri….

      4. Statul nu imi pateste nimic. Din contra, la impozit,cas si cass mi se retine mult peste suma de 1000e pe luna, dar o sa trec pe SRL si rezolv si acest aspect.

      5. In loc sa stai ca prostul aici mai bine profita de perioada asta, deschide calculatorul si fa niste cursuri online pt ca sunt ff multe gratuite. In cel mai rau caz risti sa inveti ceva nou si poate ti se mai destupa dovleacul.Sau poti sa o freci cum faceai si pana acum.

    • @alex
      Da, treci pe firma sa nu mai platesti taxe si impozite! Deci tot la categoria trantori te incadrezi!
      Frustrat esti tu handilaule, du-te si vezi la nemti cati stau in chirie ! Voi sunteti bolnavi dupa pereti, atata stiti, case, ap si chirii!
      Pariu ca astepti sa-ti plateasca vreun chirias chiria zilele astea! N-asa ? Tara de mari proprietari si rentieri! Dar se termina si astea!
      Fraiere, eu dau peste 2000 euro net pe luna statului asta nenorocit, pt pensii salarii si unii ca tine care se eschiveaza sa plateasca ce se cuvine! Tot la capitolul hot te incadrezi si tu!
      Un frustrat hot, gata sa se ascunda sub un srl sa nu mai plateasca nimic! Si ap/cocina aia, tot pe srl ai luat-o, nu asa ? Hotilor ce sunteti!

  5. PSD, ALDE și Pro România au construit o groază de spitale regionale şi de autostrăzi în epoca legilor justiţiei Iordache-Toader.

    • Ti se pare ca ducem lipsa de spitale, ai scos capul in lume sa vezi cate spitale au tarile civilizate raportate la numarul de locuitori? Iti spun eu, avem destule, stai linistit, altfel nu avea Boc de unde sa inchida in anul 2011, 67 de spitale. Problema spitalelor este managementul defectuos, in niciun caz numarul lor.

    • precum se lăuda într-o postare, iar nu ”manca cacat pe site-ul asta” trolul infect alin, pupătorul de moaște mustăcioase de la mafia PRO-PSD. În nicio zi.

  6. Joc Politic.

    La un joc politic se rezuma azi Opoziția versus Puterea.Fiecare încearcă să îl ingroape politic pe celălalt. La tv ca bine declarațiile populiste.
    Totul pe banii nostri.

  7. Dacian Cioloş şi Dan Barna, Pic şi Poc … ce bine e să trăieşti bugetar, din truda altora. Viteji de pe margine, cu idei magistrale, dar încă nimic ceva concret, pus pe masă. Daciane, strigi de hoț, dar cum e cu interesele grupului RENEW? Vă e frică cā în lipsā de taxe adio salariu şi alte beneficii?

  8. România a evoluat, a trecut de la statul paralel la Parlamentul paralel. Parlamentul, cu PZD majoritar, este paralel cu acțiunile și normele Guvernului, paralel cu siguranță și securitatea statului, paralel cu interesele cetățenilor, paralel cu realitatea din afara Casei Poporului.

  9. Nu-i vad deloc bine pe politicieni de acum încolo, oricare ar fi ei!

    • si eu zic la fel, sper sa-si ia politicienii toate amanarile de rate si alte kkturi in sectiile ultraperformante de ATI

  10. faceti dracu’ echipamente pentru spitale, tara arde si baba se piaptana

  11. Am înțeles ca, după pandemia asta, nimic nu va mai fi la fel ca pana acum. Se va schimba fundamental paradigma vieții și a societatii, paradigma economica, omul însuși.
    Dacă tot e cazul sa se treacă, deci, la alta paradigma de a vedea lucrurile și de a fi,
    poate ca se va pune și problema inutilității existentei formei politice de funcționare a societății și se descoperă o arhitectura fără acest element nociv.
    Eu am o oarecare speranța!

    • Dizolvăm parlamentul și Werner decide tot împreună cu guvernul lui, ca la Suceava unde s-a născut modelul liberal de succes, că doar el și guvernul lui sunt pregătiți și ne pregătește și nouă un loc de veci.

    • Eu am vorbit serios, n-am făcut nicio aroganta, nicio ironie! De ce sa nu poată exista o societate fără politicieni?!

  12. Inghetarea ratelor e o prostie destul de mare.
    Ajutor e necesar, dar diferentiat pe tipul de credit si utilizarea lui.
    1. credit ipotecar pentru un imobil in adecvat familiei care locueste in el trebuie sprijinit. Orice credit pentru un kmobil de lux sau imobile adiționale, nu.
    2. un credit personal ce a finantat un business mic ce poate arata ca e functional, ar trebui ajutat, dar un credit personal pentru bmw-ul de la scara, nu.

    Nu ajuti economia daca tu il sprijini pe consilierul ce nu da pe la sedinte, cu credite pentru vile si masini de lux. Ci trebuie sprijiniti acei oameni ce creditele i-ar aduce in strada.

    Vila poate fi vanduta, si un apartament poate fi luat in locul ei, la fel ca un bmw poate fi vandut si cumparat un logan. Dar o familie, cu copii, locuind intr-un apartament de 2-3 camere, acestia nu vor avea de unde, nici nu vor avea alte surse de sprijin si vor pierde.

  13. Initiativele legislative de zilele trecute cu Impozitarea Pensiilor SPECIALE le-a bagat PSD la sertar pana cand o vrea PSD+ALDE+PRO-Romania!
    Prioritati…

  14. Astia de pa pzd, alde si pontaromania (si nu numai), n-ar putea vota, in regim de urgenta, o lege in care toate salariile si indemnizatiile sparlamentarilor sa fie 1 RON???? Iar „surplusul” sa mearga la buget? Hai Pontache, hai Ciolanache, hai 6 neveste, ca se poate!!!

  15. ce bine ne era când eram noi la butoane. uitati-va la poza, toti cu gura pana la urechi traind in alianta si durandu-i undeva de nevoile tarii si de ceea ce va fi dupa ei. acum se dau salvatorii patriei dupa ce i-au nenorocit pe multi cu masuri financiare populiste.

  16. taiati toate pensiile speciale si dati la spitale

  17. Eu zic sa ajutam bancile sa treaca prin perioada asta de cumpănă si restriște. Este cel mai pretios ce exista in Romania. Romanul e obisnuit cu saracia si greutatle, o sa reziste si acuma. Prioritatea principala a guvernului trebuie sa fie ca veniturile bancilor, mai ales straine, sa nu se diminueze veniturile acestora.