G4Media.ro

Proiectele ”Via Transilvanica” și ”Călăuzele Apelor”, premiate în UE la categoria promovarea…

Foto: Turnul Sfatului

Proiectele ”Via Transilvanica” și ”Călăuzele Apelor”, premiate în UE la categoria promovarea patrimoniului

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023, potrivit unui comunicat de presă. Printre cei 30 de câștigători din acest an se numără două proiecte privind patrimoniul din România: ”Via Transilvanica” și ”Călăuzele Apelor”.

Via Transilvanica

Via Transilvanica este un traseu de drumeții care cuprinde peste 1400 km, 20 de regiuni etnice și culturale în aproximativ 400 de comunități din România și 12 situri înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Proiectul a fost înființat de Tășuleasa Social, un ONG care este implicat de peste 23 de ani în activități educaționale, sociale, de mediu și culturale.

Via Transilvanica este primul traseu de distanță lungă din România. A fost inaugurat în 2022, după 4 ani de muncă asiduă, cu implicarea comunităților locale și a peste 10.000 de voluntari. Traseul este marcat de indicatoare și borne din andezit, personalizate individual de artiști naționali și internaționali. Via Transilvanica oferă turiștilor oportunitatea de a cunoaște comunitățile locale și de a descoperi un patrimoniu construit și natural care cuprinde o istorie de peste 2000 ani.

Ghidul Via Transilvanica a fost realizat de o echipă de documentare care a parcurs fiecare secțiune a acestui traseu și a captat trăsăturile esențiale. Ghidul acoperă totul, de la planificarea călătoriei, minimul necesar al unui rucsac de drumeții, întâlnirea cu fauna sălbatică, hărți detaliate, opțiuni de cazare și descrieri cuprinzătoare ale traseelor, inclusiv repere de patrimoniu. Este disponibil în patru limbi (română, engleză, germană și maghiară) pe site-ul viatransilvanica.com.

În octombrie 2022, traseul a fost lansat oficial la Alba Iulia. Evenimentul de lansare a constat într-un târg care a reunit cele șapte regiuni care se află de-a lungul traseului, destinații turistice și organizații reprezentative. Au avut loc discuții captivante cu excursioniști și diverse părți implicate, care au pus în lumină diferite aspecte ale Via Transilvanica. Au participat 12.000 de participanți, ceea ce a generat o vizibilitate semnificativă la nivel național și internațional.

Călăuzele Apelor, Delta Dunării

Proiectul Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters) folosește un element de patrimoniu imaterial specific Deltei Dunării – barca pescărească tradițională cunoscută sub numele de lotcă – ca punct central pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la relația dintre oameni și natură. Proiectul cuprinde un atelier practic de construcție de bărci tradiționale, o metodologie cuprinzătoare, resurse educaționale deschise, o platformă digitală și evenimente dedicate rețelei de copii Călăuzele Apelor.

La cârma proiectului s-a aflat legenda României la canoe Ivan Patzaichin, care a câștigat 30 de titluri la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene.

Proiectul evidențiază cu succes faptul că, de-a lungul istoriei, oamenii și-au modelat existența și practicile culturale în armonie cu mediul lor, în timp ce natura s-a adaptat ca răspuns la acțiunile umane. Această înțelegere servește ca un catalizator pentru transformarea modului în care indivizii interacționează cu mediul în viața contemporană.

Proiectul Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters) vizează copiii din satele cu acces limitat la activități culturale, folosind lotca ca mijloc de a dobândi noi cunoștințe și abilități. Prin ateliere de construcție a bărcilor din lemn, copiii obțin o înțelegere mai profundă a valorii patrimoniului, inclusiv a relevanței sale pentru schimbările climatice și a legăturilor cu sustenabilitatea. Copiii învață să se reconecteze cu resursele locale din zona lor și să promoveze o apreciere pentru diversitatea culturală și etnică.

Proiectul pilot, implementat între 2018 și 2022, a implicat patru localități românești din inima Deltei Dunării, respectiv Mila 23, Sfântu Gheorghe, Sulina, Chilia Veche, precum și alte patru din România, conectate la lacuri sau la fluviul Dunărea: Drobeta Turnu Severin, Eșelnita, Piscu și Comana. Rezultatele au demonstrat potențialul de extindere a proiectului la nivel regional și european. Scopul este de a consolida și extinde această abordare pentru a include alte exemple naționale și internaționale de patrimoniu imaterial care necesită conservare și valorificare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează