G4Media.ro

Proiectul bugetului de stat și cel al asigurărilor sociale, avizate de comisiile…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Proiectul bugetului de stat și cel al asigurărilor sociale, avizate de comisiile parlamentare / Nu a fost acceptat niciun amendament, așa cum a cerut premierul Cîțu / Votul final, în plenul Parlamentului, este programat pentru marți

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au dat, sâmbătă, raport favorabil la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 și pentru proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, în forma iniţiatorului, relatează Agerpres.

Pentru bugetul de stat, s-au înregistrat 25 de voturi „pentru” şi 16 voturi „împotrivă”.

În dezbaterile din comisii nu a fost adoptat niciun amendament, proiectul fiind trecut în forma Guvernului.

Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 173,700 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 326,407 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 261,050 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 87,349 miliarde lei.

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere de 4,31% prevăzută pentru anul 2021.

Deputaţii şi senatorii din cele două comisii de specialitate au avizat bugetul asigurărilor sociale cu 25 voturi „pentru” şi 16 „împotrivă”.

Conform proiectului, bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se stabileşte la venituri în sumă de 90,08 miliarde lei lei, şi identic la cheltuieli, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 283,325 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 140,395 milioane lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 142,93 milioane lei.

La elaborarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi al asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021 s-au avut în vedere următoarele: valoarea punctului de pensie de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% la 1 septembrie 2020; creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5.380 lei, faţă de 5.150 lei estimat pentru anul 2020 şi 4.853 lei realizat în anul 2019; creşterea numărului de şomeri înregistraţi, ajungându-se astfel la finele anului 2021 la 310.000 persoane, de la 305.000 persoane la finele anului 2020 şi creşterea ratei şomajului înregistrat, ajungându-se astfel la finele anului 2021 la 3,6% faţă de 3,5% la finele anului 2020, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului.

Documentul mai precizează că prin proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 se asigură repartiţia produsului intern brut pentru domeniul social ce priveşte sistemul public de pensii şi sistemul asigurărilor pentru şomaj. În anul 2021 pentru susţinerea acestor două sectoare se alocă 8,4% din produsul intern brut.

Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni luni, de la ora 16,00, în şedinţă comună pentru dezbateri în plen, urmând ca marţi să fie dat votul final la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

    • Amendamentele care prevedeau reducerea cheltuielilor aberante ar fi trebuit aprobate.
      Se impuneau amendamente care sa :
      – desfiinteze sau sa impoziteze cu 90% pensiile speciale, nemeritate si nesimtite
      – desfiinteze sau sa suspende finantarea partidelor de la buget
      – desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la toate falsele academii
      – desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari
      – desfiinteze finantarea asa-zisei case regale
      – desfiinteze Institutul Tapului Levantin
      – sa reduca salariile nesimtite ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor, celor de la ASF, ANRE, ANCOM etc
      – sa reduca sumele acordate prin programul PNDL, din care primarii fac cheltuieli inutile, doar pentru a lua comision si a plati clientela politica
      Din banii astfel economisiti ar fi trebuit sa fie majorate pensiile.

  1. Un singur amendament daca se vota se putea spune despre parlamentari ca nu sunt capete pătrate!
    Oricum Mârțu îl deconsidera!
    Asa ca in unanimitate, strânşi uniți in jurul partidului, au votat din cauza unicului neuron !

  2. Scoateti coruptia din institutii, altfel bugetul se va irosii in spagi si spalari de bani si romanul tot mai sarac va fi.

  3. Sfidarea marca PNL- Vasilica Catu: NU avem BANI pentru amaratii cu Pensii de mizerie, ei pot sa moara de foame!!
    Dar, AVEM BANI multi pentru bugetarimea noastra draga: „La elaborarea Bugetului asigurărilor sociale de stat şi al asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021 s-au avut în vedere următoarele: Valoarea punctului de pensie de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% la 1 Septembrie 2020; CRESTEREA Câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5.380 lei, faţă de 5.150 lei estimat pentru anul 2020 şi 4.853 lei realizat în anul 2019;”
    Jigodiilor!
    O sa dispareti, tineti minte, nu mai ajungeti voi la guvernare, mai rau ca PDL veti ajunge, Vasilica Catu al vsotru va fi o amintire urata ca si Dancila!!!!
    O sa jubilez mai ceva ca la plecarea analfabetei Dancila!!!!

    • 1) Desfintarea structurilor regionale de la inspectoratul de sta in constructii .
      2) Prima condamnare pentru nerecunosterea holocaustului .
      3) Investitie de 123 de milioane de dolari in baza militara de la Cimpia Turzii .
      4) Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au prelungit până în martie 2022 aranjamentul-cadru de furnizare de lichiditate în euro pentru BNR in valoare de 4,5 miliartde de euro…
      5) Gigantul american Tesla, controlat de Elon Musk, și-a deschis sucursala din România prin intermediul căreia urmează să deschidă stații Supercharger.
      6) Guvernul a aprobat în ședința de miercuri actul normativ prin care este abrogată Legea 173/2020 privind interzicerea vânzării de acțiuni pe care statul le deține la companii și societăți naționale, pe o perioadă de doi ani
      7) Constituirea, sub directa coordonare a Ministrului Finanțelor și a Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, a Grupului Interinstituțional de Lucru, denumit GLI-CYBER, ce va fi responsabil cu identificarea setului de măsuri, precum și cu elaborarea cadrului legislativ, necesar operaționalizării la București a Centrului de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul CYBER).
      8) Elaborarea de către ministere sau alte autorități publice centrale a unui Memorandum până la data de 4 februarie 2021, referitor la măsurile de reducere a pierderilor și/sau plăților restante înregistrate la data de 31.12.2020 de către operatorii economici definiți prin Ordonanța Guvernului nr. 26/2013
      9) Toate legile pe justitie propuse de PSD au fost respinse in parlament
      10) LEGE privind unele măsuri pentru prevenirea si combaterea antitigănismului
      11) Ministrul de justitie a trimis catre guvern hotarirea de desfiintare SIIJ dar inca nu exista nici aici o decizie definitiva .
      12) Senatul a adoptat structura de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România pentru operaţionalizarea Parchetului European, condus de Kovesi urmeaza schimbarea avocatului poporului si eliminarea pensei speciale a parlamentarilor.

      13) Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat miercuri inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.
      14) Guvernul a -adoptat-proiectul-de-lege-pentru-desfiintarea-SIIJ-
      15) A fost eliminat sporul pentru personalul instituţiilor Prefectului de 30%, iar valoarea punctului de pensie de menţine la 1.442 de lei în 2021, realizându-se o economie la bugetul de stat de aproape 9 miliarde de lei.
      16) Se prorogă până la 1 aprilie 2022 intrarea în vigoare a Legii 195/2020 privind statutul personalului feroviar. Se instituie un cadru legal necesar pentru ca sumele rămase necheltuite din alocările pentru facilităţile transport studenţi să poată fi utilizate de către universităţi în anii următori şi pentru alocarea de burse pentru studenţi. Se modifică Legea educaţiei naţionale în sensul stabilirii dreptului studenţilor să beneficieze de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport
      17)Voucherele de vacanță sunt suspendate,
      18) Se reduce bugetul alocat bisericilor

      19) Art. 369.Incitarea la violență, ură sau discriminare Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoanese pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani 19) Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, pe scurt AOSR, a fost desfiintata raminind fara nici un ban de la buget. Sumele sunt trimise catre investitii .

      1) Prima companie municipală care va fi desfiinţată este Compania Turistica Bucureşti, a anunţat duminică preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru.

      .2) Se desfiinteza Compania MunicipalaParcuri şi Grădini prin încetarea contractului de delegare.
      3) ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind modificarea și completarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr. 224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație şi agenții de turism, a căror activitate a fost afectată în contextual pandemiei de COVID-19, precum şi privind unele măsuri fiscale

      4). LEGE privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO)
      5) 22 02 2021Proiect de lege privind desfiintarea SIIJ
      6)Direcția Națională Anticorupție (DNA) a trimis în 2020 în judecată cu 30 la sută mai multe dosare decât în anul precedent, însemnând 306 cazuri cu 505 inculpați, conform bilanțului de activitate prezentat joi în sistem de videoconferință.

      Din totalul de inculpați trimiși în instanță, 160 au ocupat funcții de conducere, control, demnități publice ori alte funcții importante.
      7)O grupare de 7 persoane condusă de un fost ofițer MAI – care se ocupa cu filaje ilegale la adresa unor oameni de afaceri din Cluj, pe care apoi îi șantaja – a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT
      8) Se anuleaza cumulul pensiei cu salariul de la stat, iar fiecare persoană să decidă dacă doreşte să încaseze pensia sau salariul.
      9) Se vor angaja noi salariati doar daca se respecta anvelopa salarială care a fost aprobata în buget. Deci, asta nu înseamnă neapărat că vor fi cheltuieli mai mari de personal, doar că pot să se angajeze și dacă se păstrează în anvelopa salarială, foarte bine.
      10)Ce urmeza :
      Reformă în tot aparatul public şi în companiile de stat. Reforma sistemului de pensii. Reforma sistemului de salarizare. Reforma ANAF. Restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani. Arieratele companiilor de stat au ajuns la 63 miliarde lei (în jur de 53 miliarde lei din 2014, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi).Vinzarea sau privatizarea activelor neperformante detinute de stat .Modernizarea PosteiRomane , restructurarea Tarom . eu zic ca este un bun inceput .

    • Pentru Romania sunt importante acum:
      -Legea Pensiilor Speciale,
      – Lege pentru anularea definitivă a pensionarii alesilor locali ( Primari, VicePrimari, consilieri) lege prorogata pentru a se uita,
      – Lege pentru anularea cumularii pensiilor cu salariul la toate instituțiile statului,
      As numi Legea Pensionarului Căpuşă.
      Căpuşă!
      Sunt legi urgente!
      Termen maxim 30 aprilie 2021.
      Nu o mai zguduiti!
      Poporul numai are răbdare!

  4. Băgați bani în pensii speciale , în bugetarii de lux ,în cumularzii speciali pensionati devreme, în tot felul din subvenții mai ales cele agricole (dau bani publici la fermieri ca despăgubiri în loc să investiți în sisteme de irigații) tot felul de scutiri de taxe și impozite ptr multinaționale, dar salariul minim nu îl măriți.

  5. ei,

    cand faptul s-a petrecut aidoma in timpul guvernarii PSD, presa idemocratica si societatea civila de tip rezist ar fi facut scandal major…..

    doar cu unanimitate se poate duce lupta impotriva *ciumei rosii*!

  6. Bugetul 0 investiții, 100% pomeni.
    Trăiască PSD! Pardon, PNL!!!!

  7. Câte amendamente a avut PSD la buget? 2 000? Și câte s-au aprobat? Mai țineți minte cum făceau ei când controlau parlamentul? Exact asa! S-a ales praful de bugetul paralel al domnului Ciolacu!

  8. PENSIONARI LA 42 DE ANI SI REANGAJARE IN SISTEMUL DE STAT, MULTIPLE SINECURI.
    MILIONARI DIN PENSII SPECIALE ! OARE DE CE AU PLECAT MILIOANE DIN romania, DACA TE FACE tara MILIONAR DIN PENSIE ?

  9. Dacă nu au avut bani nici pentru schitul românesc Prodromu de la muntele Athos, pentru copii și pensionari nici nu poate fi vorba. Cumva deplâng pensionaridin colonia Romanica care au pensii în baza principiului contributivitații , foarte mulți dintre ei sunt condamnați la EXTERMINARE (DECIMARE). Cei bogați vor acumula tot mai multă bogăție, restul celor mulți sunt condamnați la SĂRĂCIE CRUNTĂ.

    • Asa e suntem decimati prin nemarirea pensiilor. Atentie, nu taiere, nu anulare, nemarire. Cum sa mai traiesti ca pana acum cand nu iti mareste pensia? E clar ca vor sa te extermine. Mai ales ca nu s-a intsmplat nimic neobisnuit in lume anul trecut

    • Sper ca căcatul debitat de tine sa se ibtamllecat mai repede. Mi s.a scârbit de împuțiții ca tine și scursurile cărora le plângi de milă, milioane la număr, care tot votează trandafirii cu 2 mâini pe stampila, doar mai primiti și voi 100 din buzunarul altora.

  10. Măi – nem tudom-, dacă pentru tine, copiii și pensionarii care și-au plătit contribuțiile sunt scursuri, foarte bine, înseamnă că își merită soarta. Poate explicitezi din ce buzunar, afirmi că unii ar primi niște bani. Dacă ești cumva vreun competent sau ai vreo expertiză în vreun domeniu, te invit în Elveția sau în Norvegia, să constatați singur, cam ce taxe și impozite trebuie să plătești.

  11. Postacii de serviciu sunt la datorie, ce dezbatere pe buget este aia in care nu se accepta nici un amendament, in care doar Catu detine cunostiintele necesare si adevarul absolut pentru a creiona un buget? Asta se intampla doar intr-un regim totalitar domnilor specialisti si sistinatori ai acestor asa zisi reformatori.

  12. Doamna -lili- , cu toata deferanta va spun , ca eu traiesc intr-o tara europeana de top , care nu este membra UE , dar cetatenii din aceasta tara nu au avut de suferit . V-as recomanda sa studiati coeficientul GINI , sa vedeti unde este Romania .

    • Aveti grija, acel lili sau @lili e clona!
      E usor de recunsocut, cred!!
      Am mai scris, nu bagati in seama clonele mele lili sau @lili, aparute dupa ce am inceput sa scriu si despre mizeria de la USR PLUS!
      Clone aparute fix dupa ce mareata alianta da in santuri cu Programul de guvernare 2020-2024!!!

  13. Cu toată seriozitatea, din punctul meu de vedere, actuala coaliție de guvernare nu dă în șanțuri, ei îndeplinesc întocmai cele impuse de klauSS, bineînțeles că își trag și ei partea. Înainte de alegeri au spus foarte clar, că au o altă paradigmă de guvernare, cine a suferit în perioada 1996-2000, își aduce aminte acei ani GROAZNICI, pentru majoritatea cetățenilor români, bineînțeles că au fost și unii puțini care au prosperat, așa cum a fost și în guvernarea CRIMINALULUI BĂSESCU. Acum, fiind departe nu sunt afectat de masurile luate de guvernul Gaulei_erului klauSS, dar nici nu pot să nu empatizez cu oamenii din România, care sunt condamnați la moarte, pentru că nu au bani să își cumpere medicamente sau hrană. Nu îmi explic cum poate o persoană, să supraviețuiască cu 1500-1600 Lei pensie. Încă o data mă felicit, că am plecat în 2010.