Proiectul care dă puteri sporite serviciului de informații din Republica Moldova, votat în primă lectură, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția
Parlamentarii partidului de guvernământ din Republica Moldova, „Acțiune și Solidaritate” (PAS), care dețin majoritatea în parlament, au adoptat joi în prima lectură pachetul de legi privind Serviciul de Informație și Securitate (SIS) care a stârnit controverse în spațiul public, transmite Newsmaker.
Proiectul prevede creșterea puterii SIS prin lărgirea atribuțiilor, iar Comisia de la Veneția a recomandat în trecut revizuirea sa. De asemenea, opoziția pro-rusă din Parlament s-a opus inițiativei.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie votat și în a doua lectură și să fie promulgat de președintele Maia Sandu.
Opoziția și reprezentanți ai societății civile consideră că inițiativele oferă instituției mai multe instrumente de ingerință în viața privată, fără a prevedea mecanisme de control eficiente. Potrivit autorilor, pachetul de legi privind activitatea SIS ar trebui să reglementeze detaliat atribuțiile, obligațiile și drepturile instituției, fiind stabilite clar categoriile de fapte care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea națională, scrie Europa Liberă.
Unii autori ai pachetului de legi, deputații PAS Adrian Cheptonar și Lilian Carp, au promis că, după votul în prima lectură, vor organiza dezbateri publice și vor ține cont de opinia Comisiei de la Veneția, care a confirmat, în mare parte, temerile societății civile și opoziției de la Chișinău.
Una dintre prevederile puternic criticate permite SIS să desfășoare activități speciale de cercetare: supraveghere, interceptare a corespondenței, ascultare telefonică etc. – nu în cadrul unei anchete penale, ci în cadrul unui „caz special”. De asemenea, legea prevede că unele ”activități speciale” și percheziții pot fi efectuate cu permisiunea directorului SIS. Legile actuale permit ca aceste evenimente să se desfășoare cu permisiunea procurorului sau a judecătorului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank