Proiectul de 12 miliarde de lei pe 20 de ani pentru refacerea bazei militare Mihail Kogalniceanu, la mâna Parlamentului
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie pentru serviciile de proiectare şi execuţie lucrări la Baza 57 din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu, potrivit Agerpres. Proiectul, în valoare de 12 miliarde de lei, va fi derulat timp de 20 de ani și va fi plătit din bugetul Ministerului Apărării.
Birourile permanente reunite au decis, marţi, să transmită scrisoarea Comisiilor pentru apărare.
„România îşi doreşte consolidarea statutului de stat – pol de stabilitate pe flancul estic al UE şi NATO, inclusiv în plan militar, iar acest lucru se face şi prin augmentarea, îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie armată, în special în scop defensiv şi al serviciilor de suport şi apărare asociate. Perspectiva dotării forţelor aeriene cu alte tipuri de aeronave de luptă multirol, precum şi diversificarea gamei de misiuni şi exerciţii naţionale sau cu participare internaţională ce urmează a se executa pe şi de pe această locaţie presupune regândirea şi redimensionarea facilităţilor existente în prezent în zona aerodromului Mihail Kogălniceanu şi aducerea acestora la un nivel de dezvoltare corespunzător”, se arată în scrisoarea transmisă conducerii Parlamentului de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, și citată de Agerpres.
Potrivit documentului, „gama de misiuni care este încredinţată în prezent unităţii, respectiv executarea serviciului de luptă Poliţie Aeriană şi Căutare Salvare, precum şi utilizarea frecventă a facilităţilor existente în operaţiuni de îmbarcare/ debarcare trupe şi materiale necesare teatrelor de operaţii impun cu necesitate dezvoltarea infrastructurii existente în vederea asigurării condiţiilor minimale pentru desfăşurarea în siguranţă a acelor misiuni”.
Ministrul Apărării a menţionat mai multe misiuni care urmează să se desfăşoare şi necesită dezvoltarea infrastructurii, printre care „exerciţii şi activităţi de instruire în comun sau activităţi de crosservicing pentru aeronavele din dotarea Forţelor Aeriene române şi ale partenerilor”, „executarea serviciului de Poliţie Aeriană extins”, „executarea serviciului de luptă Căutare şi Salvare şi a misiunilor de tip MEDEVAC şi SMMU”, „executarea activităţilor de instruire în zbor şi la sol a personalului care deserveşte aeronavele de luptă de tip multirol”.
Indicatorii tehnico-economici ai investiţiei au fost aprobați prin HG 781/2019, hotărâre de guvern care prevede și suma finală a investițiilor necesare.
„Atribuirea contractului de prestare a serviciilor de proiectare şi execuţie lucrări se va realiza în urma derulării de către MApN, prin Direcţia domenii şi infrastructuri, a unei proceduri de achiziţie, respectiv licitaţie, restrânsă, în conformitate cu prevederile OUG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii, ţinând cont de caracterul clasificat secret de serviciu al informaţiilor necesare parcurgerii etapelor procedurii de achiziţie. Articolul 51 alin. 2 din actul normativ menţionat instituie obligaţia autorităţii contractante de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea estimată a contractului fără TVA este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100 de milioane euro. Având în vedere aspectele menţionate, vă adresăm rugămintea de a aproba iniţierea de către MApN a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie pentru serviciile de proiectare şi execuţie lucrări”, se mai arată în document.
Foto: Baza Mihail Kogălniceanu / Forțele Aeriene Române
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii