G4Media.ro

Proiectul de jurnalism independent „Inclusiv” se închide. Fostul fondator Victor Ilie, despre…

Proiectul de jurnalism independent „Inclusiv” se închide. Fostul fondator Victor Ilie, despre proiect: „Un fel de Caritas de presă”

Proiectul de jurnalism independent „Inclusiv” se închide, a anunțat singurul fondator rămas, Ștefan Mako, după ce anul trecut doi dintre fondatori au părăsit proiectul. Victor Ilie, unul dintre ei, în prezent jurnalist Recorder, spunea atunci că „mi-e rușine că am pus umărul la un fel de Caritas de presă”.

Inclusiv a fost un proiect jurnalistic lansat în 2019 care a strâns peste 100.000 de euro de la 1.600 de donatori în primul an, primind un mare capital de încredere din partea publicului. Proiectul promitea să fie „cea mai mare redacţie din România”, unde ar fi urmat să aibă contribuţii şi donatorii. Concret, intenţia lor a fost ca fiecare donator să devină membru fondator în redacţie.

Doi dintre fondatori, Victor Ilie și Luiza Vasiliu, au părăsit proiectul în aprilie 2020. Cei doi şi-au exprimat public nemulţumirea faţă de proiect şi de cum a fost administrat de Ştefan Mako. Victor Ilie și Luiza Vasiliu spun că au încercat, dar nu au reușit să facă jurnalism la Inclusiv, cauzele ținând de discuțiile „pe baza unor noțiuni elementare de presă” cu Mako (cel care se ocupă și de partea administrativă a proiectului).

De cealaltă parte, Mako spune că „problema fundamentală e clară: tensiunile personale între mine și ceilalți doi membri fondatori ai proiectului”.

Anterior, au plecat din proiect şi alţi jurnalişti, tot pe fondul unor neînţelegeri cu Ştefan Mako.

„Mi-e ruşine că am pus umărul la un fel de Caritas de presă”, declara la vremea respectivă Victor Ilie pentru Paginademedia.ro despre proiectul Inclusiv.

Bilanțul Inclusiv

Fondatorul Ștefan Mako a anunțat donatorii Inclusiv, joi, că „proiectul nostru se încheie astăzi, la doi ani de la lansarea platformei”.

Din păcate, nu am reușit să facem un produs viabil, de impact; indiferent de cât ne-am încăpățânat s-o scoatem la capăpt, resursele din ultimul an – financiare și emoționale – au fost insuficiente ca să mai salvăm acest proiect jurnalistic”, afirmă el.

Raportul făcut public arată că, în cei doi ani și jumătate de activitate – șase luni în 2019 între crowdfunding și lansare, plus doi ani întregi de publicare, activitățile editoriale ale Inclusiv au însumat venituri de aproximativ 125.000 de euro și cheltuieli de circa 122.000 de euro (în medie, cam 4.100 euro/lună). Toate veniturile au fost generate prin contribuții și donații din partea publicului.

„Rămân în urma noastră 58 de reportaje și investigații și mai bine de 70 de alte tipuri de materiale semnate de 20 jurnaliști și peste 30 de contributori – fotografi, ilustratori, experți din varii domenii. Materialele vor fi disponibile în continuare pe inclusiv.ro. În ultimul an am realizat 18 materiale, din care 14 publicate și 4 în curs de publicare, și am trimis 45 de newslettere. Avem în lucru și o investigație transcontinentală finanțată printr-un grant internațional și un proiect în parteneriat, prin fonduri AFCN. Acestea sunt ultimele proiecte la care lucrăm”, mai arată anunțul.

Ștefan Mako susține că, în următoarele zile, plătitorii de abonamente anuale active vor primi înapoi banii aferenți lunilor rămase până la încheierea abonamentului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ca orice proiect românesc bazat pe donații, o ciordeala de joasa speța. Apropo, ce se mai aude de escrocheria lui ciolos cu statuia lui Brâncuși? Tot cu banii luați am rămas?:)

    • Eu i-am primit în 2018 sau 2019, nu mai știu exact. Nu se puteau returna banii donați anonim de pe cartele fără abonament.

      Dacă ți-ai scoate puțin capul din dos, ți-ai da seama că un număr de telefon de pe cartelă poate fi închis și reciclat de compania telefonică, adică poate fi dat unui alt client. Tu crezi că statul are posibilitatea legală să dea bani cuiva fără identificare? Altă dată să donezi prin bancă dacă vrei banii înapoi.

      Oricum am fost dezamăgită de gargaragiii de net în care se umflă tărâța patriotismului, dar când e de dat bani pentru o operă a unui mare sculptor român, încep să se isterizeze că de ce să dăm bani. Banii îi plătim tot noi, direct prin donații sau indirect prin taxe și impozite.

      Greșeala lui Cioloș e că a ales calea donației directe și transparente într-o țară de patriotarzi de carton, frați ai corupției și șpăgii.

  2. In calitate de contributor inca de la inceput la Inclusiv, chiar cu nivelul maxim de donatie, eu nu ma simt inselata. Jurnalismul independent trebuie sustinut. Am vazut si aici materiale de calitate si imi pare rau ca se incheie. Bravo Stefan si toti ceilalti care au facut lucrurile sa se intample in cei 2 ani!