Proiectul de lege prin care Camera de Comerț primește gratuit terenul uriaș de la Romexpo a fost adoptat de Camera Deputaților, forul decizional, cu voturile PSD și PNL. USR și UDMR au votat împotrivă. La Romexpo e pregătit un mega-complex imobiliar
Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, propunerea legislativă prin care Camera de Comerț și Industrie a României primește gratuit de la stat terenul complexului expozițional Romexpo.
Proiectul, inițiat de PMP, a fost susținut în plenul Camerei și de PSD și PNL, după ce anterior a fost adoptat tacit de Senat.
În favoarea inițiativei au votat ”pentru” 178 de deputați (PSD și PNL), 45 s-au exprimat ”împotrivă” (USR și UDMR), iar 13 s-au abținut.
Proiectul urmează să fie transmis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare în cazul în care nu va fi contestat la Curtea Constituțională.
Dezbaterile din cadrul ședinței de plen a Camerei:
UPDATE 4: Sorin Ion Bumb (PNL) cere votarea proiectului pentru ”dezvoltarea Camerei de Comerț, așa cum e în orice țară”
UPDATE 3: Cătălin Drulă (USR): ”E o devalizare a statului prin intermediul Parlamentului. Vom ataca la CCR dacă vom găsi semnăturilenecesare. E un teren de 46 de hectare care valoarează sute de milioane de euro, cam cât investește statul român anual în drumuri”. Și Cristina Prună (USR) a cerut respingerea proiectului
UPDATE 2: Reprezentantul UDMR cere retrimiterea proiectului la comisii și anunță că va încerca atacarea legii la Curtea Constituțională dacă va fi votat.
UPDATE 1: Florin Roman, liderul deputaților PNL, a anunțat că liberalii susțin proiectul. El a spus că a existat ”lobby” și pro și contra, dar nu a ținut cont de el.
Articolul inițial:
Un proiect de lege prin care Camera de Comerț și Industrie a României primește gratuit terenul complexului expozițional Romexpo de la stat a primit raport favorabil de la Comisia Juridică din Camera Deputaților și intră azi la votul final în Cameră. Proiectul, inițiat de PMP și susținut și de PSD, a trecut deja tacit de Senat.
E vorba despre o propunere legislativă inițiată de un grup de parlamentari PMP pentru modificarea şi completarea Legii Camerelor de Comerţ din România, Legea 335/2007, care prevede în esență trecerea gratuită a terenului de peste 40 de hectare pe care se află Complexul Expoziţional Romexpo din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României. Practic, parlamentarii PMP vor ca terenul statului să fie cedat gratuit Camerei de Comerț pentru un mega-proiect imobiliar dezvoltat cu grupul Iulius.
În acest moment, terenul aparține statului (prin Regia Autonomă a Patrimoniului de Stat) și e concesionat Camerei de Comerț. Primarul general Gabriela Firea, senatorul PSD Daniel Zamfir, și senatoarea USR Silvia Dinică au respins la acel moment proiectul, arătând că terenul statului nu poate fi cedat gratuit.
Important: Din proiectul adoptat de Senat a fost eliminată în Comisia Juridică a Camerei Deputaților o prevedere care obliga toate firmele din România să plătească o taxă anuală Camerei de Comerț și Industrie pentru înscrierea într-un catalog al societăților comerciale.
- Ce prevede mai exact proiectul de lege, așa cum a fost modificat de Comisia Juridică și de Comisia de Industrii din Camera Deputaților:
(1) Terenurile proprietate privată a statului transmise în folosinţa gratuită a Camerei de Comerț și Industrie a României până la data intrării în vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate, se transmit cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerț și Industrie a României, în vederea desfăşurării exclusiv a activităţii specifice cu caracter de continuitate.
(2) În cazul terenurilor menţionate la alin.(1) pentru care există cereri de restituire în curs de soluţionare, transmiterea cu titlu gratuit a dreptului de proprietate către Camera de Comerț și Industrie a României se face numai după clarificarea regimului lor juridic.
(3) Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului, emite, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, hotărârea prin care se transmite cu titlu gratuit dreptul de proprietate pentru terenurile prevăzute la alin.(1) şi, respectiv, în termen de 30 de zile de la data soluţionării definitive a cererilor de revendicare, pentru terenurile prevăzute la alin.(2).
(4) Terenurile dobândite de Camera de Comerț și Industrie a României în condiţiile prezentei legi nu pot fi vândute/ipotecate şi nu li se poate schimba destinaţia stabilită conform alin.(1) timp de 49 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate.”
(5) Nerespectarea dispoziţiilor alin. (1) -(4) atrag nulitatea absolută a hotărârii de transmitere a proprietăţii şi repunerea în situaţia anterioară.
Cătălin Drulă, liderul deputaților USR; acuză ”un tun imobiliar transpartinic de sute de milioane de euro”: ”O lege inițiată de PMP, pusă pe ordinea de zi de PNL și susținută de PSD va transfera gratuit un teren al statului de 46 de ha (Romexpo) din zona premium a Capitalei în proprietatea Camerei de Comerț, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar cu un investitor privat”.
Ce vor să construiască Romexpo și Grupul Iulius. Proiectul imobiliar a fost depus la Primăria Capitalei pentru obținerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Camera de Comerț și Grupul Iulius vor un complex gigantic, cu 14 clădiri noi având destinații diverse: birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee, plus 12.000 locuri de parcare. Proiectul promite și un Muzeu de Artă dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuşi, un muzeu de Istorie Monetară şi un oceanariu (parc acvatic).
Mediul de afaceri a reacționat față de proiectul de lege. Reprezentanții asociațiilor patronale au votat pentru avizarea nefavorabilă a proiectul în cadrul Consiliului Economic și Social, iar Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) a solicitat public respingerea propunerii legislative , arătând că proiectul ”a fost făcut în avantajul exclusiv al CCIR, o asociaţie privată, care practic ar fi împroprietărită cu un teren într-o zonă centrală a Bucureştiului şi ar dobândi dreptul de a încasa taxe de la întreprinzători”.
Guvernul a refuzat să emită un punct de vedere tranșant și a lăsat proiectul la latitudinea Parlamentului, deși a arătat că există probleme de constituționalitate.
Foto: Macheta proiectului imobiliar de la Romexpo / Sursa: Camera de Comerț
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
45 comentarii