G4Media.ro

Proiectul de lege privind desființarea SIIJ, pe ordinea de zi a plenului…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Proiectul de lege privind desființarea SIIJ, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților

Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie se află pe ordinea de zi a şedinţei plenului Camerei Deputaţilor, transmite Agerpres.

Comisia juridică a votat, vineri, un raport de adoptare a proiectului de lege. S-au înregistrat 18 voturi „pentru” şi şapte voturi „împotrivă”.

Proiectul de lege, iniţiat de Ministerul Justiţiei, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

„Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul acestei secţii se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetelor competente, care vor continua soluţionarea acestora, urmând ca cele soluţionate, aflate în arhiva secţiei, să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data de intrare în vigoare a legii”, prevede proiectul.

Potrivit unui amendament propus de deputatul PSD Steluţa Cătăniciu, adoptat de Comisia juridică, „de la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi infracţiunile săvârşite de judecătorii şi procurorii, membri ai CSM, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de judecătorii de la Curţile de Apel şi Curtea Militară de Apel, precum şi procurorii de la Parchetele de pe lângă aceste instanţe şi de judecătorii Curţii Constituţionale şi magistraţii asistenţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Curţii Constituţionale”.

Proiectul de lege stipulează că posturile aflate în schema de funcţii şi de personal a secţiei speciale la data intrării în vigoare a legii rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi vor fi preluate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Conform actului normativ, urmărirea penală se efectuează de procurori anume desemnaţi de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani, potrivit procedurii prevăzute, denumiţi „procurori anume desemnaţi”.

Pot fi desemnaţi să efectueze urmărire penală în aceste cauze care îi privesc pe magistraţi procurorii care îndeplinesc următoarele condiţii: au grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au o vechime de cel puţin 15 ani în funcţia de procuror, au calificativul „foarte bine” la ultimele două evaluări profesionale şi nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, au o conduită morală ireproşabilă, au o experienţă profesională semnificativă în supravegherea sau efectuarea urmăririi penale.

Mai pot fi desemnaţi, de asemenea, pentru a efectua urmărirea penală în aceste cauze şi procurorii care funcţionează în cadrul secţiilor de urmărire penală ale Parchetelor de pe lângă Curţile de apel care au vechime de cel puţin 12 ani în funcţia de procuror.

Proiectul de lege va intra în dezbaterea plenului Camerei şi va fi supus votului.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Se desființează cu onoruri penale.

  2. SIIJ se reînființează la CSM și e mai puternică decât înainte. PSD=PNL= moartea țării, dar voi îi veți vota din nou, fiindcă aveți ticăloșia în sânge.

    • Judecătorii corupți pot fi anchetați de DNA, dar ce deranjează mafia PSD e că DNA chiar i-ar prinde. Așa că au inventat SIIJ, pentru ca judecătorii să aibă imunitate, ca să scape toată mafia PSD de consecințele faptelor lor. Iar PNL face doar mai rău.

  3. Din experienţa noastră ştim că orice şantajat dacă ar avea ocazia să le întoarcă şantajiştilor sunt mai mult de cât binevoitor să ofere ajutorul aşa că majoritatea nu vor fi nevoiţi nici măcar să fie impulsionaţi şi recompensaţi. Vă puteţi mişca mai repede măi băieţi că mai aveţi doar doi ani şi trebuie să vă puneţi pe treabă să adunaţi cât mai multe dosare aşa că puţină hărnicie nu strică. 🙂
    Nici în ziua de azi nu am înţeles de ce credeţi că va fi mai diferit dacă e la DNA sau cum îl vreţi voi, ne puteţi explica că noi nu înţelegem mai ales că nu aţi putut controla o singură instituţie iar voi vreţi şi mai multe acuma, genial. 🙂

    • eu vreau cu suprematia dreptului european, cu institutii europene, cu astea
      asa ca vreau ca magistratii sa fie cercetati in romania de aceleasi structuri care ii cerceteaza in cehia la doamna vera jourova sau in germania sau in olanda

  4. Cand e vorba despre facut ticalosii, alianta mafiota PSD-PNL-UDMR e foarte grabita.
    De ce nu sunt banditii astia la fel de grabiti si cand vine vorba despre lucrurile pozitive pentru societatea romaneasca, cum ar fi desfiintarea pensiilor speciale?

  5. Ăștia o dau înainte cu mizeria lor de proiect sperând ca nu se prinde UE sa le blocheze fondurile, iar dacă se prinde asta e, usr e de vina, cu asa popor de oi nu e greu de creat narațiunea asta.

  6. Cea mai fericita zi pentru Dragnea .
    Slugile lui la datorie.
    Singura noastră șansă că Popor a rămas doar USR.
    USL-im, PSD-im PNL-im vă fu..em și vă furăm de vă nenorocim.
    CORUPEM ȘI HOȚIM pentru că doar asta știm .
    Eterni suntem, nimic nu pățim, Justiția o jumulim.