Legea privind Starea de Alertă a fost adoptată de Parlament: Mall-urile de sub 15.000 de metri pătrați nu se închid / A rămas obligatorie încuviințarea Parlamentului pentru instituirea stării de alertă / Amenzi maxime de 15.000 de lei
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul Guvernului privind măsurile din starea de alertă, fiind făcute mai multe modificări, printre care aceea că Parlamentul va trebui să încuviinţeze starea de alertă în cazul în care aceasta se instituie în cel puţin jumătate de ţară.
S-au înregistrat 267 de voturi ”pentru”, 26 ”împotrivă” şi 5 abţineri.
Deputaţii au eliminat amendamentul introdus de Comisia juridică, la propunerea liberalului Florin Roman, ca legea să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Toate grupurile parlamentare, cu excepţia ALDE şi Pro România, au precizat că votează în favoarea proiectului.
Actul normativ adoptat mai prevede şi posibilitatea deschiderii centrelor comerciale cu suprafaţă mai mică de 15.000 mp şi a teraselor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară, aceste prevederi fiind introduse de parlamentari.
„Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii”, prevede textul adoptat.
De asemenea, se mai precizează că, în cazul în care starea de alertă se instituie în cel puţin jumătate de ţară, este nevoie de încuviinţarea Parlamentului în termen de 5 zile. În forma Guvernului această prevedere nu exista, iar în forma adoptată de Senat, încuviinţarea stării de alertă era necesară doar dacă această măsură era luată la nivelul întregii ţări.
„Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne. Starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării sau doar pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale, după caz. Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată”, se menţionează în textul adoptat.
De asemenea, Parlamentul poate aduce modificări măsurilor propuse de Guvern în starea de alertă.
Deputaţii jurişti au reintrodus unele articole referitoare la restricţii propuse în proiectul Guvernului, care fuseseră eliminate marţi de Senat, iar altele au rămas în forma Camerei superioare.
„Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora. Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spaţiile menţionate, cu excepţia teraselor unde se respectă măsurile de protecţie sanitară” – sunt alte prevederi adoptate de deputaţi.
Deputaţii au aprobat introducerea unui amendament care prevede posibilitatea deschiderii centrelor comerciale mai mici de 15.000 de metri pătraţi.
„Pe durata stării de alertă se pot suspenda activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu acordul CNSSU. Măsura nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare”, se arată în document.
Măsurile restrictive de drepturi prevăzute în prezenta lege, precum şi, după caz, cele de renunţare sau de relaxare a acestora se dispun cu respectarea principiului egalităţii de tratament juridic pentru situaţii identice sau comparabile, mai prevede un amendament adoptat de deputaţi.
Camera Deputaţilor este for decizional.
Proiectul va aştepta la Parlament două zile – termen în care acesta poate fi atacat la CCR, iar apoi va fi transmis spre promulgare preşedintelui.
Cele mai importante momente ale dezbaterii din camera Deputaților:
UPDATE: 20.20: Proiectul de lege privind instituirea stării de alertă a fost adoptată la Camera Deputaților cu 258 de voturi favorabile, 26 de voturi împotrivă și 4 abțineri.
Amendamentul neconstitutional propus de PNL, care prevedea ca legea să intre în vigoare în ziua publicarii in Monitorul Oficial, a fost respins de plenul deputaților. Restul amendamentelor menționate mai jos au rămas în vigoare.
UPDATE 18.15 – ședința Comisiei juridice s-a încheiat. Proiectul de lege intră în dezbaterea plenului Camerei Deputaților
UPDATE 18.00 – Noi amendamente adoptate de Comisia juridică:
- nu vor mai fi închise centrele comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare.
- Purtarea măștilor de protecție de către client și respectarea normelor de distanțare la case de marcat este obligatorie
- va fi permisă achiziționarea bunurilor și serviciilor de necesitate imediată în gestionarea situației de urgență pentru care a fost declarată starea de alertă, prin negocierea fără publicare prealabilă
- poate fi luată măsura evacuării temporare a persoanelor și bunurilor din zona afectată sau posibil a fi afectată;
- Măsuri prevăzute pentru diminuarea impactului tipului de risc:
- restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și a unor întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise;
- restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite;
- interzicerea ieșirii din zonele stabilite și, după caz, în intervalele orare stabilite sau instituirea carantinei asupra unor clădiri, localități sau zone geografice;
- restrângerea sau interzicerea efectuării de către operatori a transporturilor rutiere, feroviare, maritime, fluviale, aeriene sau cu metroul pe rutele și, după caz, în intervalele orare stabilite;
- închiderea temporară a unor puncte de trecere a frontierei de stat;
- limitarea sau suspendarea pe durată determinată a activității unor instituții sau operatori economici;
- participarea cetățenilor și a operatorilor economici la unele activități în folosul comunităților locale.
- Sunt permise următoarele activități comerciale:
- a) vânzarea produselor electronice și electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/sediul cumpărătorului;
- b) activitatea desfășurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului;
- c) activitatea desfășurată de către magazinele agroalimentare, farmacii, cabinetele stomatologice, curățătorii de haine și centrele de îngrijire personală, precum și vânzarea produselor și serviciilor de optică medicală.
- (4) Personalul care desfășoară activitățile prevăzute la alin. (11) şi (2) are obligația de a purta în permanență mască ce va fi schimbată la un interval de cel mult 4 ore, iar operatorul economic va asigura măști pentru aceștia, precum și soluții de dezinfecție a mâinilor în zona de acces în incintă. Purtarea măștilor de protecție de către client și respectarea normelor de distanțare la case de marcat este obligatorie.
– Pe durata stării de alertă, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordinea, coordonarea şi sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, inclusiv funcţiile publice de execuţie si conducere, pot fi ocupate de funcționari publici sau personal contractual, prin numire, fără concurs. Numirea se face prin ordin al ministrului sănătății și încetează de drept în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă.
UPDATE 17.45 – Abia acum a reînceput ședința Comisiei juridice. Posibil să fie reintrodus în proiectul de lege capitolul 3 din varianta actului normativ inițiată de guvern, adică lista de restricții printre care se numără și restrângerea sau interzicerea circulației, instituirea carantinei, închiderea temporară a frontierei. Capitolul 3 fusese eliminat ieri de Senat.
UPDATE ora 15:40 – Comisia juridică a Camerei s-a reunit din nou în ședință pentru o discuție suplimentară asupra proiectului privind starea de alertă, deși adoptase prin vot anterior un raport de admitere.
Știrea inițială:
Comisia juridică a Camerei Deputaților a operat miercuri noi modificări semnificative față de cele făcute ieri de Senat la proiectul de lege privind instituirea stării de alertă, prince acestea numărându-se aceea că, dacă starea de alertă se instituie în cel puțin jumătate de țară, e nevoie de încuviințarea Parlamentului în termen de 5 zile. În forma adoptată de Senat, încuviințarea stării de alertă era necesară doar dacă această măsură era luată la nivelul întregii țări. Mai mult, în varianta Camerei Deputaților, Parlamentul poate aduce modificări măsurilor propuse de Guvern în starea de alertă, acest lucru nefiind posibil în varianta adoptată de Senat.
De asemenea, deputații juriști au introdus în lege un amendament care încalcă prevederi constituționale. Astfel, în proiectul de lege adoptat de Comisia juridică se statuează că actul normativ intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Constituția prevede însă, la articolul 78, că orice lege intră în vigoare după minimum 3 zile de la publicarea în monitorul oficial. Amendamentul a fost propus de liderul deputaților PNL, Florin Roman.
Nu în ultimul rând, au mai decis deputații juriști, amenzile pentru încălcarea interdicțiilor impuse de autorități în timpul stării de alertă nu vor putea fi mai mari de 15.000 de lei.
Deputații juriști au păstrat eliminarea din proiectul de lege a capitolului 3 al inițiativei guvernului, decisă ieri de Senat, și care modifica OUG 21/2004 – actualul act normativ care reglementează starea de alertă. Cu alte cuvinte, a fost eliminată lista de restricții între care se numără și restrângerea sau interzicerea circulației, instituirea carantinei, închiderea temporară a frontierei.
Proiectul urmează să intre tot azi în plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional, pentru dezbatere și vot final.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
45 comentarii