G4Media.ro

Proiectul de reorganizare a Inspectoratului de Stat în Construcții a fost pus…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Proiectul de reorganizare a Inspectoratului de Stat în Construcții a fost pus în dezbatere publică / Vor fi desființate structurile regionale intermediare ale ISC

Ministerului Dezvoltării a pus vineri în dezbatere publică proiectul de lege prin care se reorganizează Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), care prevede desfiinţarea structurilor intermediare regionale şi reducerea costurilor aferente, fiind primul proiect de acest gen al Guvernului Cîțu.

„Proiectul de act normativ va rămâne în dezbatere publică pentru următoarele 10 zile, timp în care toţi cei care consideră a fi necesare anumite observaţii le pot face şi le pot trimite la minister. Din analizarea activităţii ISC, se constată o suprapunere evidentă a atribuţiilor la nivel central, regional şi judeţean, de aceea este necesară o reformă instituţională privind eliminarea structurilor regionale. 19 atribuţii ale inspectorilor-şefi regionali se regăsesc şi în atribuţiile inspectorilor-şefi judeţeni, iar 29 de atribuţii ale şefilor de serviciu regionali se regăsesc şi la nivel judeţean pentru posturi de conducere. Totodată, registraturile acestor niveluri deservesc acelaşi scop. Întreaga structură arată o dublare a sarcinilor şi o ineficienţă a costurilor”, a declarat ministrul Dezvoltării. Cseke Attilla, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Expunerea de motive a proiectului de lege arată că „structura stufoasă existentă atât la nivelul inspectoratelor regionale în construcții, cât și la nivelul inspectoratelor județene în construcții, precum și dublarea unor atribuții, din practică (…) au condus la nivel teritorial, nu de puține ori, la întârzieri în rezolvarea cu operativitate a unor sarcini, precum și la o organizare cu o serie de sincope”.

Cum arată acum structura Inspectoratului de Stat în Construcții

  • Inspectoratele regionale în construcții, cu excepția Inspectoratului Regional în Construcții București – Ilfov, au în structura organizatorică Compartimentul Economic – Administrativ, Compartimentul Registratură și Serviciul Coordonare a Activității de Control (care are în subordine inspectoratele județene în construcții și Compartimentul Coordonare Control Amenajare a Teritoriului, Urbanism și Autorizarea Construcțiilor), structuri care se regăsesc și în componența inspectoratelor județene în construcții îngreunând astfel circuitul, întocmirea și semnarea documentelor, precum și luarea cu operativitate a deciziilor la nivelul inspectoratelor județene în construcții.
  • Instituția publică avea, la finele anului 2020, un număr total de 397 inspectori în construcții, dintre care doar 14 la nivelul regional. Astfel, activitatea de control a fost desfăşurată într-o măsură covârşitoare la nivel judeţean.
  • S-a constatat faptul că, Inspectoratul Regional în Construcţii Sud-Est nu are niciun inspector, atribuţiile de control din această regiune fiind deservite exclusiv de inspectorii judeţeni.
  • La nivelul ISC, aparat central și structuri teritoriale sunt bugetate 1016 de posturi, din care 789 de posturi sunt ocupate;
  • La inspectoratelor regionale în construcții sunt bugetate 160 de posturi, din care 129 de posturi sunt ocupate – 20 de posturi de conducere din categoria funcțiilor publice, 10 posturi contractuale și 99 de funcții publice de execuție.

Citește și: Prima reformă într-un minister greu: Cseke Attila (Dezvoltare) desființează structurile regionale de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Economie de 20 de milioane de lei

Potrivit modificărilor, personalul inspectoratelor regionale în construcţii se preia și se reîncadrează la inspectoratele judeţene în construcţii, respectiv al municipiului Bucuresti și în aparatul central al ISC, în limita numărului de posturi aprobat, în condițiile legii.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Curata „reforma”: ii muta de colo-colo, NU pleaca nici unul acasa!
    Deci in sistemul bugetar, functioneaz LEGILE fizicii, dragi Profesorului de fizica Johannis: „nimeni nu se pierde, toti se transforma”!
    L-am vazut pe Cseke Atilla asta la Digi 24, laudandu-se cu mareata reforma: cand Prelipceanu l-a intrebat „Ce se va intampla cu angajatii de la Inspectoratele regionale RESTRUCTURATE prin mareata „reforma”, vor pleca acasa”?!, dl Cseke a sarit imediat: NU, avem nevoie de TOTI, vor fi PRELUATI de celelate Structuri, desi tot el a afirmat ca aceste Inspectorate regionale aveau sarcini si responsbilitati care se SUPRAPUNEAU cu cele Judetene si cu cel de Stat!
    Mai intelege careva ce inseamna REFORME la alianta PNL-USR PLUS-UDMR?!
    Asa vor arata REFORMELE promise de Johannis, cu bugetari mutati de colo-colo, iar noua spunandu-ne: „Am facut Reforma in Institutia cutare si cutare”??!!

    • pai nu ai vazut ca sunt 14 inspectori regionali pe toata tara? de ce sa ii dea afara? asta-i marea restructurare, 14 oameni concediati? cei regionali sunt mai bine pregatiti decat cei judeteni.

  2. „Potrivit modificărilor, personalul inspectoratelor regionale în construcţii se preia și se reîncadrează la inspectoratele judeţene în construcţii, respectiv al municipiului Bucuresti și în aparatul central al ISC, în limita numărului de posturi aprobat, în condițiile legii.”
    Pariez ca „limita numărului de posturi aprobat, în condițiile legii.” vor fi suficient de LARGA incat sa-i preia pe TOTI, nici unul nu va pleca in somaj!
    „În ceea ce priveşte traseul profesional al celor care lucrează în aceste structuri, Ministrul Cseke Atilla a explicat că în mare parte aceştia sunt funcţionari publici şi că li se va oferi acelaşi tip de post, iar cine nu va accepta posturile vacante va pleca din sistem.”
    Adica: „Fara someri, o sa le gasim noi ceva posturi si lor, avem grija de ei, nu-i lasam someri, sunt de-ai nostri, fucntionari publici privilegiati”!!!

  3. 1. Pt o dezvoltare durabila, judetele trebuie sa dispara si sa fie inlocuite de regiuni de dezvoltare
    2. Regiunile de dezvoltare sparg enclavele etnice maghiare
    3. In loc sa desfiinteze structurile judetene, ministrul le arde pe cele regionale, mascat facand o involutie a administrației romanesti.
    4. Cand se va face regionalizarea, ce desființeaza acum va reapărea
    E un „sabotaj” al udmr, nu e reforma.