Proiectul de reorganizare a Inspectoratului de Stat în Construcții a fost pus în dezbatere publică / Vor fi desființate structurile regionale intermediare ale ISC
Ministerului Dezvoltării a pus vineri în dezbatere publică proiectul de lege prin care se reorganizează Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), care prevede desfiinţarea structurilor intermediare regionale şi reducerea costurilor aferente, fiind primul proiect de acest gen al Guvernului Cîțu.
„Proiectul de act normativ va rămâne în dezbatere publică pentru următoarele 10 zile, timp în care toţi cei care consideră a fi necesare anumite observaţii le pot face şi le pot trimite la minister. Din analizarea activităţii ISC, se constată o suprapunere evidentă a atribuţiilor la nivel central, regional şi judeţean, de aceea este necesară o reformă instituţională privind eliminarea structurilor regionale. 19 atribuţii ale inspectorilor-şefi regionali se regăsesc şi în atribuţiile inspectorilor-şefi judeţeni, iar 29 de atribuţii ale şefilor de serviciu regionali se regăsesc şi la nivel judeţean pentru posturi de conducere. Totodată, registraturile acestor niveluri deservesc acelaşi scop. Întreaga structură arată o dublare a sarcinilor şi o ineficienţă a costurilor”, a declarat ministrul Dezvoltării. Cseke Attilla, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
Expunerea de motive a proiectului de lege arată că „structura stufoasă existentă atât la nivelul inspectoratelor regionale în construcții, cât și la nivelul inspectoratelor județene în construcții, precum și dublarea unor atribuții, din practică (…) au condus la nivel teritorial, nu de puține ori, la întârzieri în rezolvarea cu operativitate a unor sarcini, precum și la o organizare cu o serie de sincope”.
Cum arată acum structura Inspectoratului de Stat în Construcții
- Inspectoratele regionale în construcții, cu excepția Inspectoratului Regional în Construcții București – Ilfov, au în structura organizatorică Compartimentul Economic – Administrativ, Compartimentul Registratură și Serviciul Coordonare a Activității de Control (care are în subordine inspectoratele județene în construcții și Compartimentul Coordonare Control Amenajare a Teritoriului, Urbanism și Autorizarea Construcțiilor), structuri care se regăsesc și în componența inspectoratelor județene în construcții îngreunând astfel circuitul, întocmirea și semnarea documentelor, precum și luarea cu operativitate a deciziilor la nivelul inspectoratelor județene în construcții.
- Instituția publică avea, la finele anului 2020, un număr total de 397 inspectori în construcții, dintre care doar 14 la nivelul regional. Astfel, activitatea de control a fost desfăşurată într-o măsură covârşitoare la nivel judeţean.
- S-a constatat faptul că, Inspectoratul Regional în Construcţii Sud-Est nu are niciun inspector, atribuţiile de control din această regiune fiind deservite exclusiv de inspectorii judeţeni.
- La nivelul ISC, aparat central și structuri teritoriale sunt bugetate 1016 de posturi, din care 789 de posturi sunt ocupate;
- La inspectoratelor regionale în construcții sunt bugetate 160 de posturi, din care 129 de posturi sunt ocupate – 20 de posturi de conducere din categoria funcțiilor publice, 10 posturi contractuale și 99 de funcții publice de execuție.
Potrivit modificărilor, personalul inspectoratelor regionale în construcţii se preia și se reîncadrează la inspectoratele judeţene în construcţii, respectiv al municipiului Bucuresti și în aparatul central al ISC, în limita numărului de posturi aprobat, în condițiile legii.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii