Proiectul de strategie pentru digitalizarea educației, redus de la aproape 100 de pagini la un subcapitol de 4 pagini și jumătate în proiectul România Educată. Ce rămâne?
Dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și profesorilor, includerea educației digitale în formarea inițială și continuă a cadrelor didactice, consolidarea infrastructurii și elemente precum securitatea cibernetică sunt principalele prevederi pe tema Digitalizării în proiectul “România educată”, publicat miercuri. Tema este atinsă în mai multe capitole ale documentului – de exemplu, în cazul subcapitolului despre STEM sau în cel dedicat alfabetizării funcționale a elevilor – dar este tratată aparte într-un subcapitol de patru pagini și jumătate. În ultimele luni, consilierul prezidențial Ligia Deca spusese repetat că România educată va prelua strategia pentru digitalizarea educației, elaborată anul trecut și abandonată între timp, document care, atunci când a fost pus în dezbatere publică, trata planurile de digitalizare în aproape 100 de pagini.
Context:
- Digitalizarea educației a făcut obiectul unui proiect amplu de strategie pentru perioada 2021-2027, pus în dezbatere publică de fostul Minister al Educației și Cercetării, condus de Monica Anisie, cu o lună înaintea alegerilor. Dezbaterea publică, ce urma să se încheie în februarie a.c., a fost abandonată între timp, după venirea la Ministerul Educației a unui nou ministru, Sorin Cîmpeanu.
- În martie, consilierul prezidențial pe Educație Ligia Deca spunea, în cadrul Conferinței online “Educația digitală asimptomatică”, că proiectul SmartEdu urma să fie preluat în cadrul România Educată: “Procesul de digitalizare a fost structurat de dezbaterile circumscrise SmartEdu, pe care noi o vom prelua în România Educată.”
- În iunie, în cadrul dezbaterii online „Reforma digitală a Educației”, tot Ligia Deca vorba despre preluarea a unor “elemente din strategia SmartEdu”: “Varianta finală a proiectului România Educată (…) în același timp include și măsurile inițiale care se aflau în raportul pus în dezbatere publică și elemente din strategia SmartEdu,”
În ce măsură a fost preluată strategia Smart-Edu în proiectul România educată?
Proiectul de strategie era structurat în două axe prioritare de acțiune și un capitol dedicat capacității administrative.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii