G4Media.ro

Proiectul de strategie pentru digitalizarea educației, redus de la aproape 100 de…

Sursa foto: Pixabay

Proiectul de strategie pentru digitalizarea educației, redus de la aproape 100 de pagini la un subcapitol de 4 pagini și jumătate în proiectul România Educată. Ce rămâne?

Dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și profesorilor, includerea educației digitale în formarea inițială și continuă a cadrelor didactice, consolidarea infrastructurii și elemente precum securitatea cibernetică sunt principalele prevederi pe tema Digitalizării în proiectul “România educată”, publicat miercuri. Tema este atinsă în mai multe capitole ale documentului – de exemplu, în cazul subcapitolului despre STEM sau în cel dedicat alfabetizării funcționale a elevilor – dar este tratată aparte într-un subcapitol de patru pagini și jumătate. În ultimele luni, consilierul prezidențial Ligia Deca spusese repetat că România educată va prelua strategia pentru digitalizarea educației, elaborată anul trecut și abandonată între timp, document care, atunci când a fost pus în dezbatere publică, trata planurile de digitalizare în aproape 100 de pagini.

Context:

  • Digitalizarea educației a făcut obiectul unui proiect amplu de strategie pentru perioada 2021-2027, pus în dezbatere publică de fostul Minister al Educației și Cercetării, condus de Monica Anisie, cu o lună înaintea alegerilor. Dezbaterea publică, ce urma să se încheie în februarie a.c., a fost abandonată între timp, după venirea la Ministerul Educației a unui nou ministru, Sorin Cîmpeanu.
  • În martie, consilierul prezidențial pe Educație Ligia Deca spunea, în cadrul Conferinței online “Educația digitală asimptomatică”, că proiectul SmartEdu urma să fie preluat în cadrul România Educată: “Procesul de digitalizare a fost structurat de dezbaterile circumscrise SmartEdu, pe care noi o vom prelua în România Educată.”
  • În iunie, în cadrul dezbaterii online „Reforma digitală a Educației”, tot Ligia Deca vorba despre preluarea a unor “elemente din strategia SmartEdu”: “Varianta finală a proiectului România Educată (…) în același timp include și măsurile inițiale care se aflau în raportul pus în dezbatere publică și elemente din strategia SmartEdu,”

În ce măsură a fost preluată strategia Smart-Edu în proiectul România educată?

Proiectul de strategie era structurat în două axe prioritare de acțiune și un capitol dedicat capacității administrative.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Ramane mult loc pentru educatie sexuala.

  2. Egalitatea de şanse presupune ca orice elev silitor de la cele 40 de licee fără reuşite la bac să aibă posibilitatea de a accesa o bază de date didactice care să-i permită să înveţe singur ca şi cum ar avea la clasă profesorii de la cele mai râvnite colegii de prin municipii. Aceste cărţi, culegeri şi lecţii online promise cândva de dl Funeriu încă nu există pe net.
    În plus, Biblioteca Naţională trebuie să fie digitalizată precât Gallica a Franţei, iar TVR trebuie să aibă un canal didactic permanent, cu bază de date accesibilă şi copiilor din Diasporă.

  3. Nu conteaza, oricum nu va iesi nimic din el..
    Hartie inutila, vorbe goale…
    Tineti minte LEGEA pentru Autostrada Unirii sau Autostrada Moldovei, promulgata de Presedintele Romaniei, in Noiembrie 2018, dupa ce LEGEA a fost votata in Parlament de TOATE partidele?!
    Uitata la sertar, imediat vor fi 3 ANI…
    „Premieră românească: Lege pentru autostradă. Avertismentul lui Klaus Iohannis
    30.11.2018
    Președintele Klaus Iohannis a promulgat în ședință publică legea care prevede construirea Autostrăzii Unirii. A fost o premieră la Palatul Cotroceni, de la care social-democrații au lipsit. Asta deși se numără printre semnatarii legii și au votat în favoarea ei. Șeful statului a profitat de ocazie pentru a lansa noi critici la adresa Guvernului. A avertizat Executivul că este cu ochii pe el pentru a se asigura că această autostradă va fi construită.
    Este pentru prima dată când Parlamentul, prin lege, decide construirea unei autostrăzi. Acest detaliu nu a fost omis de președinte, care a criticat pasivitatea Guvernului.
    „Este trist că a fost nevoie de o lege pentru ca Guvernul să fie obligat să facă pași concreți. A nu realiza această autostradă înseamnă a încălca legea, așadar AVERTIZEZ Guvernul că în bugetul pentru anul viitor trebuie să se regăsească fonduri alocate pentru Autostrada Unirii”, a spus Klaus Iohannis.
    Inițiativa unei legi pentru a obliga Guvernul să construiască Autostrada Unirii le-a aparținut parlamentarilor PMP. Proiectul a fost semnat de 70 de aleşi de la toate partidele și a fost votat aproape în unanimitate, acum trei săptămâni.”

  4. 100 de pagini! Cât un roman mai subtirel.
    Mai sunt studenti care n-au ore de utilizarea calculatoarelor? Unde?
    Probabil se va ajunge ca-n SUA, cu renuntarea la scrisul de mâna. Si desigur fara raspuns la întrebarea (formulata mai demult în spatiul public) „daca se ia curentul, tu ce stii sa faci?”

  5. Ramane exact ceea ce trebuie.
    Nu e nevoie de 150 de pagini ca sa explici tuturor prostilor ce inseamna digitalizare. E ca si cum ai incerca sa le explici ciolacilor sau AUR-istilor structura benzenului sau teoria relativitatii.
    Digitalizarea nu trebuie propusa, ci impusa prin lege.

    Un primar al unui orasel mic din Franta a fost nevoit sa reduca personalul auxiliar de la 40 de angajati la 26 in urma digitalizarii.
    De la o zi la alta.
    Pana la digitalizare avea 14 persoane care doar receptionau faxuri, telefoane si alte probleme, care pana la urma ajungeau toate in acelasi birou unde erau sortate si trimise mai departe.
    De ani de zile lumea nu mai trimite faxuri , iar problemele expuse telefonic sunt redirectionate de roboti.
    Majoritatea prefera e-mailurile care sunt inregistrate si pot fi oricand folosite ca dovezi.

    Odata cu digitalizarea, toate acele reclamatii, plangeri si alte probleme ajung acum prin e-mail direct in computerele unui singur birou unde 3 persoane le sorteaza si le trimit mai departe, fara sa mai fie nevoie de acei 14 intermediari care doar transportau hartii dintr-un birou in altul si incasau 3000 euro pe luna.
    Faceti un mic calcul si intelegeti ce inseamna asta la nivel national, pt orice tara..
    Sute de mii de caratori de hartii si taietori de frunze pt caini risca sa ramana fara obiectul muncii?
    Si intelegeti si furia si impotrivirea celor in cauza atunci cand vine vorba de digitalizare.