G4Media.ro

Proiectul extragerii gazelor din Marea Neagră, sub semnul întrebării. Şefa Petrom anunță…

Proiectul extragerii gazelor din Marea Neagră, sub semnul întrebării. Şefa Petrom anunță că fără schimbarea Legii offshore,”când” se va transforma în „dacă”

Extracţia gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore, ceea ce ar fi o pierdere uriaşă pentru România, a declarat joi Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Declarația sa vine pe fondul tergiversării de către guvern și parlament a amendării Legii offshore, promulgată anul trecut în forma dorită de Liviu Dragnea și pe care OMV Petrom și ExxonMobil au catalogat-o drept inacceptabilă.

„Activitatea noastră este influenţată de piaţă şi de reglementări şi avem nevoie de un cadru legal prietenos investiţiilor, care este cerinţa-cheie pentru investiţiile noastre viitoare. Apreciem eforturile pentru liberalizarea pieţei gazelor, prin OUG 1/2020 şi declaraţiile cu privire la modificarea Legii offshore. Însă, pentru a ridica barierele care stau în calea dezvoltării proiectului Neptun Deep, în următoarea perioadă trebuie făcuţi paşi concreţi în acest sens. Neptun Deep este o descoperire care asigură securitatea energetică a României. Marea Neagră este o şansă pentru România, pe care doar puţine ţări o au. În contextul Green Deal, credem că gazul este parte a soluţiilor pentru Europa în tranziţia spre energia curată”, a spus Verchere, potrivit Agerpres.

Proiectul de dezvoltare a zăcământului de gaze din perimetrul Neptun este afectat și de decizia companiei americane ExxonMobil de a-și vinde participația.

Christina Verchere a amintit condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a fi luată decizia de dezvoltare a proiectului Neptun Deep.

„Stabilitate, o piaţă a gazelor liberalizată şi existenţa unei infrastructuri-cheie. OUG 1/2020 a fost un lucru foarte important pentru ca investitorii să vadă un progres spre reîntoarcerea la o piaţă liberalizată, aşa că acest lucru este binevenit. Şi avem nevoie de modificări ale Legii offshore. Înţelegem că va trece printr-un proces parlamentar, iar aceasta este următoarea etapă pe care o urmărim să o vedem. Resursele de gaze din Marea Neagră sunt foarte importante şi multe ţări ar invidia România pentru aceste resurse. Este vorba despre timp aici. Mereu am spus că, în ceea ce priveşte (dezvoltarea proiectului din – n. r.) Marea Neagră, se pune întrebarea ‘când?’, deoarece este o resursă descoperită şi evaluată şi stă la baza securităţii energetice a României”, a precizat Verchere.

Şefa OMV Petrom a subliniat că, fără modificarea Legii offshore, extracţia gazelor din Marea Neagră nu mai este o certitudine.

„Dar vedem că se schimbă contextul, presiunea care vine pe partea de mediu este în creştere, vedem discuţiile cu privire la finanţarea unor proiecte de acest gen. În absenţa unei modificări a Legii offshore, pentru prima dată mă tem că vom trece de la ‘când’ la ‘dacă’, ceea ce ar fi o pierdere uriaşă pentru România. Recomandăm autorităţilor să facă schimbările de care avem nevoie, astfel încât să putem merge mai departe, să începem acest proiect şi să aducem, în cele din urmă, gazul în România şi veniturile statului care vin odată cu acesta”, a arătat ea, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, directorul general al grupului OMV, Rainer Seele, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Viena, că proiectul offshore Neptun din România va suferi o nouă amânare, unul dintre motive fiind anunţul grupului american ExxonMobil referitor la vânzarea participaţiei sale de 50% la acest proiect, transmite agenţia de presă APA.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.

Rainer Seele a subliniat însă că vânzarea participaţiei deţinute de ExxonMobil este încă într-un stadiu preliminar şi deocamdată nu au apărut noi parteneri.

Şeful OMV a precizat că îngrijorările sale legate de cadrul legislativ existent în România cu privire la proiectul Neptun sunt în prezent „oarecum atenuate” şi că pleacă, în continuare, de la ipoteza că decizia finală de investiţii va fi luată în decurs de un an de la modificarea Legii offshore.

Foto: Christina Verchere (sursa: Petrom)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ete pulasao, cand OMV va plati 70% statului ,asa cum platesc companiile din Norvegia atunci sa exploateze, daca nu le convine pa si pu la revedere.

    • Merge și 50/50 cu 2 condiții, să reînființeze ssij în frunte cu procuroarea care a câștigat concursul pentru functia respectivă, dana garbovan ministru justiției

  2. Ce sa vezi, nene, s-auzi si sa nu crezi, omv face numai pentru statul roman, si pentru cetatenii romani, nu pentru veniturile tapene pe care le veti incasa, eventual Ungaria hub de gaze, si Romania cu gazele ei, dar codasa, plosnitelor scarboase omviste! Ati tras tara asta in piept si-ati devalizat-o cu hotii neamului pe mana : nastase, tariceanu, patriciu, ponta, sa va duceti dracului, dispareti! Sa stea gazele in pamant, ca asa nu le fura nimeni, sa stea acolo pana Romania va avea din nou puterea sa si le exploateze singura. Subscriptie publica pentru gazele noastre, nu sunt ale omv, ale draknea, ale exon si care-or mai vrea sa le fure. Industria extractiva petroliera a fost pusa pe butuci, un rahat de firma cu vreo 15 ani de experienta vine ea si preia Petrom, datorita NENOROCITILOR DE TRADATORI SI HOTI ROMANI, auzi cine vrea sa ne scoata gazele si sa ne dea si noua ceva praf de pe toba! Inginerii romani de foraj si de utilaj petrolier au ajuns in sapa de lemn, sau au plecat de nebuni prin Golf, Emirate, si cine stie pe unde mai ratacesc, sarmanii, si in tara n-ai loc de javrele de la omv, care-au ajuns stapani, fir-ati ai dracului sa fiti, voi si spagarii romani din CA omv, cumparati de voi, si care si-au tradat tara demult!

  3. LACOMIA ESTE FARA LIMITE .

  4. Cotropitoare nenorocitã, marș în Alpii austrieci să extragi gaze, futu-vă-n în cap de lăcuste blestemate, nu vă mai ajunge cât ne-ați paradit țară, de la păduri și bănci, până la resurse naturale și retail. Huo!

  5. Nu-i bai, revine PSD la guvernare si isi fac PSDeii Firme si pentru extraferea gazelor si pentru TOATE afacerile pe care companiile straine le au azi in Romania!
    Sa plece astia din tarisoara noastra, ca ne fura bogatiile, sa lase sa le fure PSD!!

  6. Adevărul e că le cam fuge preșul de sub picioare. Se aduce din ce în ce mai mult gaz în zonă, începând cu cel rusesc prin Turk Stream, gaz american și israelian, plus cel din Azerbaidjan, așa că prețul e în scădere (vezi iarna trecută, când a fost mai scăzut chiar și decât cel reglementat la noi). În plus, datorită Green Deal-ului, tranziția către energiile curate are drept orizont 2035, deci cam până atunci s-ar cum putea folosi gazul natural (bine, având în vedere rezervele, nu cred că se va întâmpla chiar așa). Însă finanțare pentru proiecte noi ce folosesc gaze se pare că se va da cam până în 2021 (în varianta cea mai pesimistă, totuși), așa că, în principiu, le cam scade profitabilitatea pe proiect.
    Însă nu cred că ar trebui să ne grăbim să facem modificările cerute atât de „dezinteresat în interesul țărișoarei” de binevoitorii OMV. Mă gândesc că pe măsură ce se va face tranziția spre energiile curate, profitabilitatea tuturor exploatărilor de gaze se va reduce, ceea ce va însemna că aceste companii vor pierde oricum din piață. Dacă Exxon vrea acum să vândă pentru a căuta o investiție mai profitabilă, în 5 ani nu-și va mai permite acest lux. Iar dacă OMV vrea să cumpere și o parte din participația Exxon, în speranța unei schimbări favorabile de legislație, tot cam în 5 ani nu va mai face mofturi. Dar acum, aceste exploatări sunt încă foarte profitabile, d-aia își permit astfel de declarații. Iar asta cu „de la când la dacă” e o placă uzată a investitorilor de care ne-am cam plictisit, mai ales când ești câine la măcelărie și se mai întrevede și penurie.