Proiectul Ministerului Sănătății pentru marii arși: Vor fi transferați în străinătate doar dacă toate paturile speciale din spitalele românești vor fi ocupate
Două proiecte publicate duminică pe site-ul Ministerului Sănătății arată că marii arși vor fi transferați la spitalele din străinătate doar dacă toate paturile spitalelor din România vor fi ocupate. Altfel, pacienții nu vor fi lăsați să se transfere în străinătate, se arată în comunicatul ministerului.
”Proiectul prevede ca transferul în străinătate să se facă numai pentru cazurile care întrunesc criteriile de acces în centrele de mari arși conform prevederilor Anexei nr. 5 din Ordinului ministrului sănătății nr. 476/2017 și numai în cazul în care paturile pentru tratamentul arșilor grav de la nivel național sunt integral ocupate”, se arată în comunicat.
Astfel, o comisie va analiza dosarul medical al pacientului şi va stabili dacă este necesar transferul acestuia în străinătate. Această comisie va fi formată din trei membri: medicul curant al pacientului, medicul-şef linie de gardă ATI şi medicul-şef linie de gardă chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz. Comisia se va întruni în regim de urgenţă la solicitarea medicului curant al pacientului, în maxim două ore de la primirea cazului.
Procedura birocratică este destul de complicată și prevede ca decizia comisiei de transfer să fie transmisă Ministerului Sănătății (prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă) care, la rândul său, va solicita Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, asigurarea transportului autorizat.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține însă că procedura va simplifica transferul marilor arși, dacă acesta va fi aprobat:
“Am convingerea că, odată cu aprobarea acestor Ordine, nu vor mai exista sincope în ceea ce priveşte transferul pacienţilor cu arsuri în străinătate. Am dorit să existe o procedură clară astfel încât ori de câte ori apare un caz nou , cea mai buna decizie să fie luată rapid, în interesul pacientului. Pe lângă aceste reglementări, continuăm demersurile pentru a crea propriul sistem de tratament al marilor arşi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii în comunicatul de presă publicat duminică pe site-ul ministerului.
Incendiul de la Colectiv din 2015 este unul dintre cele mai grave episoade cu mari arși din România postdecembristă. Multe dintre victimele care au fost tratate în spitalele din România au declarat ulterior că au suferit complicații din cauza infecțiilor luate din spital, ori din cauza tratamentelor rudimentare care li s-au aplicat în timpul recuperării. Acestea au fost și motivele pentru care familiile victimelor de la Colectiv au cerut insistent ministrului Sănătății de la acea vreme transferul acestora în străinătate. În replică, ministrul Nicolae Bănicioiu le răspundea că României ”nu îi lipsește nimic” pentru a trata marii arși. Mai multe victime Colectiv au supraviețuit incendiului, dar au murit în urma complicațiilor cauzate de condițiile din spitalele românești.
Citește comunicatul integral aici.
sursa foto: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii