Proiectul prin care partidele politice își consolidează controlul asupra ANCOM, arbitrul pieței telecom, a fost adoptat de Senat / Votul a fost dat în viteză, în plină campanie agresivă a Huawei pentru proiectul 5G
Senatul a adoptat marți, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă care permite partidelor politice să-și consolideze controlul politic asupra Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM – arbitrul pieței telecom) pentru următorii șase ani.
S-au înregistrat 88 de voturi ”pentru” (PSD și UDMR), 38 de voturi ”contra” (USR și parțial PNL) și 4 abțineri. De la PNL au votat în favoarea inițiativei, alături de PSD, senatorii Cornel Popa, Ion Popa, Eugen Pîrvulescu, George Stângă și Ioan Talpoș.
Proiectul a fost inițiat de parlamentari de la toate partidele, cu excepția USR, dar liberalii s-au disociat ulterior de acest demers după ce au văzut viteza cu care PSD a trecut prin forul legislativ propunerea.
- Schimbarea din temelii a modului în care funcționează ANCOM – teoretic, o instituție independentă politic – vine pe fondul unei campanii de lobby fără precedent declanșată de compania chineză Huawei. Corporația cu sediul la Shenzen vrea să stopeze un proiect de lege inițiat de Ministerul Transporturilor care ar scoate-o din cursa pentru 5G. În realizarea rețelei 5G, ANCOM joacă un rol-cheie, fiind instituția care organizează licitația.
Inițiativa prevede înființarea unei noi structuri de conducere a instituției, numită Comitet de reglementare, care ar urma să aibă șapte membri, inclusiv președintele și cei doi vicepreședinți. Practic, acest nou comitet va avea puterea de a adopta reglementările în sectorul comunicațiilor electronice, comunicațiilor audiovizuale și al serviciilor poștale.
- Vezi aici proiectul de lege și parcursul său prin Camera Deputaților
- Vezi aici forma în care a fost adoptat de Senat
Cei șapte membri ai Comitetului de reglementare din ANCOM ar urma să fie votați de Parlament pentru un mandat de 6 ani, în maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi. Acest lucru ar însemna că actualul Parlament, în care PSD are cel mai mare număr de voturi, ar urma să voteze noua conducere a ANCOM, după ce președintele Sorin Grindeanu urmează să-și piardă mandatul ca urmare a faptului că a revenit în PSD ca prim-vicepreședinte.
USR a fost singurul partid care a criticat dur inițiativa de modificare a legii ANCOM. Senatoarea Silvia Dinică a avertizat că noile prevederi reprezintă, de fapt, sinecuri pentru politicieni și o nouă încercare de a îngenunchea politic ANCOM, o autoritate de reglementare responsabilă pentru o piață de aproape 4 miliarde de euro.
”Fără nici o justificare reală se înființează un Comitet de reglementare, practic se extinde conducerea ANCOM de la 3 la 7 membri. Cei 4 membri noi din noua conducere vor putea fi membri de partid. Prin acest artificiu politicul ajunge sa conducă o instituție ce ar trebui sa fie independentă. Posturi cu dedicație pentru politicienii care nu vor mai prinde un alt mandat”, subliniat Dinică în plenul Senatului.
Proiectul de lege a fost înregistrat la Parlament pe 20 august, iar pe 25 august a și fost adoptat de Camera Deputaților. Ieri, inițiativa a fost adoptată de Comisia juridică a Senatului, iar azi a primit votul și din partea Comisiei de IT, înainte de a fi adoptat de plenul Senatului, în calitate de for decizional.
Consiliul Economic și Social a dat aviz nefavorabil proiectului, arătând că nu se justifică modificarea modului în care ANCOM reglementează piețele pe care le controlează, și nici creșterea numărului de funcții din instituție.
Senatul este forul decizional în acest caz, inițiativa urmând a fi transmisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Șeful statului poate retrimite legea în Parlament la reexaminare sau o poate contesta la Curtea Constituțională.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii