G4Media.ro

Proiectul prin care partidele politice își consolidează controlul asupra ANCOM, arbitrul pieței…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Proiectul prin care partidele politice își consolidează controlul asupra ANCOM, arbitrul pieței telecom, a fost adoptat de Senat / Votul a fost dat în viteză, în plină campanie agresivă a Huawei pentru proiectul 5G

Senatul a adoptat marți, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă care permite partidelor politice să-și consolideze controlul politic asupra Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM – arbitrul pieței telecom) pentru următorii șase ani.

S-au înregistrat 88 de voturi ”pentru” (PSD și UDMR), 38 de voturi ”contra” (USR și parțial PNL) și 4 abțineri. De la PNL au votat în favoarea inițiativei, alături de PSD, senatorii Cornel Popa, Ion Popa, Eugen Pîrvulescu, George Stângă și Ioan Talpoș.

Proiectul a fost inițiat de parlamentari de la toate partidele, cu excepția USR, dar liberalii s-au disociat ulterior de acest demers după ce au văzut viteza cu care PSD a trecut prin forul legislativ propunerea.

  • Schimbarea din temelii a modului în care funcționează ANCOM – teoretic, o instituție independentă politic – vine pe fondul unei campanii de lobby fără precedent declanșată de compania chineză Huawei. Corporația cu sediul la Shenzen vrea să stopeze un proiect de lege inițiat de Ministerul Transporturilor care ar scoate-o din cursa pentru 5G. În realizarea rețelei 5G, ANCOM joacă un rol-cheie, fiind instituția care organizează licitația.

Inițiativa prevede înființarea unei noi structuri de conducere a instituției, numită Comitet de reglementare, care ar urma să aibă șapte membri, inclusiv președintele și cei doi vicepreședinți. Practic, acest nou comitet va avea puterea de a adopta reglementările în sectorul comunicațiilor electronice, comunicațiilor audiovizuale și al serviciilor poștale.

Cei șapte membri ai Comitetului de reglementare din ANCOM ar urma să fie votați de Parlament pentru un mandat de 6 ani, în maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi. Acest lucru ar însemna că actualul Parlament, în care PSD are cel mai mare număr de voturi, ar urma să voteze noua conducere a ANCOM, după ce președintele Sorin Grindeanu urmează să-și piardă mandatul ca urmare a faptului că a revenit în PSD ca prim-vicepreședinte.

USR a fost singurul partid care a criticat dur inițiativa de modificare a legii ANCOM. Senatoarea Silvia Dinică a avertizat că noile prevederi reprezintă, de fapt, sinecuri pentru politicieni și o nouă încercare de a îngenunchea politic ANCOM, o autoritate de reglementare responsabilă pentru o piață de aproape 4 miliarde de euro.

”Fără nici o justificare reală se înființează un Comitet de reglementare, practic se extinde conducerea ANCOM de la 3 la 7 membri. Cei 4 membri noi din noua conducere vor putea fi membri de partid. Prin acest artificiu politicul ajunge sa conducă o instituție ce ar trebui sa fie independentă. Posturi cu dedicație pentru politicienii care nu vor mai prinde un alt mandat”, subliniat Dinică în plenul Senatului.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Parlament pe 20 august, iar pe 25 august a și fost adoptat de Camera Deputaților. Ieri, inițiativa a fost adoptată de Comisia juridică a Senatului, iar azi a primit votul și din partea Comisiei de IT, înainte de a fi adoptat de plenul Senatului, în calitate de for decizional.

Consiliul Economic și Social a dat aviz nefavorabil proiectului, arătând că nu se justifică modificarea modului în care ANCOM reglementează piețele pe care le controlează, și nici creșterea numărului de funcții din instituție.

Senatul este forul decizional în acest caz, inițiativa urmând a fi transmisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Șeful statului poate retrimite legea în Parlament la reexaminare sau o poate contesta la Curtea Constituțională.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Hai că noi nu am mai făcut un protest demult

  2. Nu e bine cu dintr-astea. Sa ne mai scuteasca cu articolul 61 din Constitutie. Controlul trebuie sa-l aiba domnul Pompeo, ca la burtoaca aia, sigur are si un creier intelept.

  3. Aha, inițial PNL-ul a fost de acord, dar văzând cât de repede se desfășoară acțiunea „capturarea politică a unei instituții-cheie în statul român” și-a retras sprijinul. Să înțeleg că dacă totul s-ar fi făcut domol, iar legea ar fi intrat în vigoare după obținerea majorității în Parlament, lucrurile ar fi fost în regulă? Păi, mai transferați niște odioși parlamentari ai ciumei roșii, sfat pentru PNL, le promiteți privilegii, la ăstea nu rezistă, iar mai apoi numiți voi conducerea la instituția amintită în articol, pe cât posibil să fie alcătuită din unii dintre ai voștri, personaje obscure, inculte, obediente și dispuse să execute orice comandă venită de la șeful. Ei, și vedeți distinși oameni, exact la fel de mizerabil este și PNL-ul. Ei nu au o problemă cu inițiativa legislativă, drept dovadă că unul de ai lor și-a pus semnătura pe document, ci cu rapiditatea adoptării ei. PNL-ul dorește să numească el membri și nu PSD-ul. Credeți că i-ar numi pe unii competenți, din afara partidului? să fim serioși, antecedentele ne arată cu totul altceva. Uitați-vă numai la numirile făcute de PNL în 2020, veți înțelege la ce mă refer. Pentru mine atât PSD, cât și PNL sunt exact la fel, două grupări mafiote, capabile să calce și pe cadavre numai pentru a-și vedea interesul satisfăcut. Avem de a face cu o imensă hoardă de bandiți repartizată în două clanuri, respectiv cel roșu și cel galben, fiecare cu suporterii săi, dar care prăduiesc România de 30 de ani!

    • Probabil să fie cum zici tu, pnl-ul să vrea să-și numească dubioșii în acel consiliu, dar nu cred că vor reuși. Psd mai are majoritate încă 3 luni în parlament și nu știu dacă Iohannis poate trage de timp cu promulgarea până în decembrie. Sunt mulți bani la mijloc din partea chinezilor pentru huawei, iar ambasadorul american a fost foarte insistent pe tema 5g, deci m-aș fi așteptat ca pnl să se dea peste cap ca la moțiune pentru a bloca legea asta despre ancom. Atât la căderea lui Dăncilă, apoi la investirea cabinetului Orban 2, cât și la absenteismul de la moțiunea anti-Orban 2, pnl a făcut rost de majoritate, deci se poate (dacă se vrea).

    • exact frate , mwuie psd pnl udmrR pro r pmp alde. Ce mai , cu putina vointa și bun simt le dam mwie..la toți ăștia.

    • Asteptam si „clanul albastru’ si drapelul ciordelii nationale e complet. Trei ‘hotii’ cunosc pe lume… sper ca nu se supara C. Porumbescu. Asadar e clar ”hua..ai” a mituit vartos clasa polihoteasca a Romaniei.

  4. Huawei își permite să cumpere psd-iști la kilogram

  5. Ups muica și de aci facem bani!!! Jajja nimic nu scapă netaxat de hoarda de hoți

  6. Și mai plătim regește încă patru fotolii?! Politizam tot ce mișcă în țara asta, mi se face silă…