G4Media.ro

Proiectul privind stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie a fost adoptat…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Proiectul privind stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie a fost adoptat de Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, propunerea legislativă a UDMR privind stabilirea datei alegerilor locale din acest an în 27 septembrie.

S-au înregistrat 253 voturi pentru, 2 contra şi 36 abţineri.

Totodată, deputaţii au respins proiectul iniţiat de Guvern pe aceeaşi temă.

Deputatul PNL, Gabriel Andronache, a spus că este o chestiune de orgoliu faptul că proiectul Guvernului a fost respins. „Avem inflaţie legislativă dintr-o chestiune de orgoliu. În legislaţie se spune că Guvernul trebuie să stabilească data alegerilor”, a spus Andronache.

Deputatul PSD, Florin Iordache, a precizat că proiectul UDMR este mai complex şi că foarte multe prevederi din proiectul Guvernului au fost preluate.

„Foarte multe articole din proiectul Guvernului au fost preluate. Proiectul UDMR este mai complet. Dacă am avea orgolii pentru proiectul guvernului, vom avea probleme de bicameralism, deoarece acesta a fost respins în Senat”, a explicat Iordache.

Deputaţii au respins amendamentul USR privind stabilirea a două zile de vot. „Nu stăm bine din punct de vedere al pandemiei, USR a propus o soluţie simplă două zile de vot. Înseamnă mai puţină aglomeraţie, să nu avem cozi”, a susţinut deputatul USR Cătălin Drulă, însă propunerea a fost respinsă prin vot.

De asemenea, a fost menținut amendamentul depus de social-democrații Șerban Nicolae și Radu Preda, potrivit căruia partidele vor putea folosi banii din subvenția de la stat pentru cheltuieli de campanie, lucru interzis până acum de lege.

Potrivit proiectului, data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti, consiliile judeţene, precum şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene.

Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărârea Guvernului privind măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19. Materialele de protecţie sanitară, precum şi igiena şi dezinfecţia localurilor de vot se asigură de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora se asigură prin grija Ministerului Afacerilor Interne şi a instituţiilor prefectului, cu sprijinul primarilor.

La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, termenele privind procesul electoral încep să curgă de la data de 29 iulie 2020. Alianţele electorale constituite între partide politice sau alianţe politice la nivel judeţean ori local, se înregistrează la biroul de circumscripţie judeţeană sau la biroul electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti, după caz, în maximum 5 zile de la data înfiinţării biroului electoral. Un partid politic poate face parte, în aceeaşi circumscripţie, dintr-o singură alianţă electorală, şi poate să participe la alegerile din circumscripţia electorală în cauză numai pe lista alianţei din care face parte.

La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, operatorii de calculator asigură, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente, înregistrarea audio-video neîntreruptă a operaţiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru numărarea voturilor.

Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (1) din Legea nr.115/2015, birourile electorale ale secţiilor de votare sunt constituite dintr-un preşedinte, un locţiitor şi 9 membri în cazul secţiilor de votare din comune şi oraşe, respectiv dintr-un preşedinte, un locţiitor şi 11 membri în cazul secţiilor de votare din municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti.

La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, AEP, împreună cu STS, asigură resursele necesare pentru configurarea adreselor de poştă electronică ale BEC şi birourilor electorale de circumscripţie. Se desemnează STS să furnizeze servicii de certificare calificată prin autoritatea de certificare proprie destinate exclusiv membrilor BEC, preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale de circumscripţie judeţeană şi ai biroului electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală şi de sector al municipiului Bucureşti, în scopul îndeplinirii atribuţiilor funcţionale ce le revin.

Pentru activitatea desfăşurată în cadrul organismelor electorale şi pentru suportul tehnic al acestora se acordă 250 de lei pe zi de activitate pentru preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, locţiitorii acestora şi operatorii de calculator, 150 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, 250 de lei pe zi de activitate pentru preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie, pentru locţiitorii acestora, precum şi pentru membrii birourilor electorale de circumscripţie.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...