G4Media.ro

Proiectul reactoarelor nucleare mici amplasate în România, un nou pas: Ministerul Energiei…

Sursa foto: Unsplash

Proiectul reactoarelor nucleare mici amplasate în România, un nou pas: Ministerul Energiei vrea să deschidă un centru educaţional pentru pregătirea în acest domeniu

Ministerul Energiei şi Ambasada SUA la Bucureşti colaborează pentru a deschide un centru educaţional de pregătire în domeniul reactoarelor nucleare mici şi avansate, potrivit unui anunț al ministerului, citat de Agerpres. România, prin compania cu capital de stat Nuclearelectrica (SNN), este interesată de tehnologia mini-reactoarelor modulare SMR și a semnat în 2019 un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale Power.

În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul nuclear NuScale. În Europa însă, aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate. Pe lângă România, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.

În ianuarie 2021, Nuclearelectrica SA a primit un grant nerambursabil de 1,27 milioane de dolari din SUA pentru servicii necesare în procesul de găsire a locațiilor pentru amplasarea unor reactoare nucleare modulare, de mici dimensiuni, potrivit unui comunicat al companiei. Locațiile sunt altele decât Cernavodă, unde funcționează acum Reactoarele 1 și 2 ale Centralei Nucleare.

În ultimele două zile, România a găzduit un seminar pe tema acestei tehnologii, sponsorizat de U.S. Trade and Development Agency (USTDA), care a adus laolaltă reprezentanţi din statele membre UE, din industria americană, experţi în domeniul energiei din România şi alte părţi interesate.

Joi, la centrala nucleară de la Cernavodă, ministrul de resort, Virgil Popescu, a susţinut dezvoltarea acestui sector în România. „Stabilitate energetică şi decarbonare fără energie nucleară nu se poate. De aceea, România va construi cu partenerii americani, canadieni şi francezi noi capacităţi nucleare la Cernavodă şi, totodată, acordăm o mare atenţie tehnologiei SMR. Nuclearelectrica este deja implicată în acest proiect, există fonduri de 1,2 milioane dolari nerambursabile pentru analiză şi identificarea unor potenţiale zone de amplasament, altele decât zona Cernavodă şi aşteptăm cu interes rezultatele pentru stabilirea paşilor următori. Reactoarele mici modulare vor fi tehnologia şi sursa de energie cea mai versatilă în viitor cu multe beneficii: sursa de energie fără emisii de CO2, construcţie modulare, etapizate, a flexbilităţii în operare şi a costurilor mai reduse pentru investiţia iniţială. În plus pot fi amplasate în zonele care au cea mai mare nevoie de surse de energie verde”, a spus ministrul, citat e Agerpres. (Sursa foto: Unsplash)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Mie asta mi se pare o solutie foarte buna. Eu nu cred in eoliene sau solare. Ambele sunt scumpe si nesigure si la ora actuala nu exista o solutie economica de stocare a energiei.
    Ar trebui ca in orase sa scapam de sistemul de incalzire centralizata sovietic, sa se reabiliteze termic blocurile si sa se treaca la incalzire electrica.

  2. e tara aceea p care comentarzii g4 o tin de proasta fiindca ne-a facut cadou Ardealul

  3. La sfirsit ce fac cu reziduurile radioactive de la microcentralele astea nucleare ( citva MW).
    Le arunca in Marea Negra ?
    Cum vor fi amplasate dat fiind puterea lor mica ( 3-4 MW) . Vor fi de cartier sau cvartal ?
    Poate in fiecare sector al Bucurestiului ?
    Ce fericire pe vecinii acestor zone radioactive

  4. O nebunie !.. Radiații și din ce in ce mai mulți pe Terra. Ce bine că am îmbătrânit ! Alții nu vor avea șansa asta…

    • Ar trebui sa te uiti la niste grafice de genul „deaths/GWh”.
      Energia nucleara este printre cele mai sigure din lume.

  5. Nuclear e singura solutie de izolare energetica a Romaniei de UE , daca am avea macar 100 centrale.nucleare mici ne-ar durea la basca.

  6. Acum le arde de nucleare? Cand au avut RAAN, ce au facut? L-au sifonat pana s-a inchis.

  7. În loc sa continuam cu reactoarele 3 și 4, ne „aventuram” pe un teren unde se mai pot face niște afaceri bune pt politicieni corupți. Americanii, cu acele fonduri nerambursabile, nu trebuie sa spele și ei banii?

  8. Dacă observați țările cu care s-a încheiat memorandumul sunt din Europa de Est, oare de ce? Probleme vor fi la exploatare, RAAN este închisă, apa grea va trebui cumpărată, și ce să vezi de la cine? Ministrul Popescu mai bine caută surse de finanțare pentru investiții nefinalizate in domeniul hidroenergetic, ăsta este cel mai verde produs energetic. Avem cel mai mare număr de bazine hidrografice în Europa, s-au demarat investiții în MHC și așa au rămas, când puteau produce energie, vă dau un exemplu MHC Defileul Jiului.