G4Media.ro

Proiectul unui deputat PNL pentru certificarea producătorilor agricoli români a trecut de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Proiectul unui deputat PNL pentru certificarea producătorilor agricoli români a trecut de comisia de specialitate. Emil Dumitru îi acuză pe deputații PSD că s-au opus proiectului

Comisia de Agricultură din Camera Deputaților a votat favorabil proiectul de lege privind instituirea schemei de Certificare Voluntară „De Origine România” (DOR), inițiat de Emil Dumitru (PNL), vice-președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, potrivit unui comunicat al acestuia. Deputatul liberal îi acuză pe colegii din PSD că au boicotat proiectul, care a fost votat în schimb de parlamentarii de la alte partide.

Dumitru arată că proiectul a trecut în comisie cu voturile membrilor PNL, USR, Reper, UDMR și AUR. Singurii care s-au opus au fost deputații PSD, conduși de fostul ministrul Adrian Chesnoiu, urmărit penal de DNA într-un dosar de corupție.

”Proiectul va aduce beneficii imediate economiei românești, producției autohtone și va crește legătura dintre consumatorii români și brandurile și produsele românești de calitate. Proiectul reprezintă prima schemă de certificare voluntară din România și la ea poate avea acces orice producător sau procesator român. Obținerea acestui certificat garantează că produsul alimentar a fost fabricat pe teritoriul României din materii prime de calitate, de origine românească”, a declarat Emil Dumitru, vice-președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

Conform proiectului depus, schema de certificare voluntară poate fi aplicată în cazul produselor neprelucrate, dacă producția, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea și mulsul în cazul vacilor, ovinelor și caprelor are loc pe teritoriul României. În cazul produselor prelucrate, se acceptă un procent de până la 25% de ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României.
România nu are încă legislație de acest tip, însă la nivel european există 442 de scheme de certificare.

„Majoritatea statelor din UE au votat astfel de scheme de conformare cu scopul de a proteja afacerile locale și interesele economice ale propriilor producători. Acolo unde au fost aplicate astfel de scheme s-a observat o îmbunătățire a competitivității fermierilor printr-o mai bună integrare în lanțul agroalimentar, o creștere a valorii afacerilor dar și o creștere a competitivității produselor marcate astfel. În plus, astfel de scheme au ajutat consumatorii să aleagă produse de calitate beneficiind de mai multe informații despre produs”, explică inițiatorul legii.

Proiectul este susținut și de reprezentanții asociațiilor prezente la dezbaterea din comisie, precum Asociația pentru promovarea alimentului românesc, ANSVSA, Uniunea Cooperativelor de Ramură din Sectorul Vegetal precum și de Asociația Marilor Lanțuri de Magazine.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...