Propagandă anti-ucraineană pe rețelele de socializare din România. Cum servește scopurilor Rusiei
Creșterea tensiunilor dintre NATO și Rusia cu privire la o nouă invazie rusească în Ucraina a făcut ca în România să apară o tot mai activă propagandă anti-ucraineană, pe rețelele de socializare și chiar în presă, arată o analiză PressHub.ro.
Mesajele au ca scop să-i întoarcă pe români împotriva ucrainienilor, alimentând ideea că vecinul României nu merită sprijin, pentru că nu a fost „un prieten adevărat” de-a lungul istorie și pentru că nu ar proteja suficient minoritatea românească de pe teritoriul său. Narațiunea circulă pe rețelele de socializare, dar este popularizată inclusiv de canale de televiziune precum Antena 3.
Pe Facebook și pe Whatsapp a devenit viral un articol în care sunt amestecate date istorice reale cu informații mistificate sau simplificate, intitulat, cu ironie, „BUNII NOȘTRI VECINI… UCRAINENII”.
Articolul „viralizat” pe Facebook și distribuit masiv pe Whatsapp (la mine a ajuns de la rude, care l-au primit prin acest canal, de exemplu) își propune, pe de o parte, să justifice intervenția rusească în Ucraina, pornind de la anexarea Crimeii în 2014, iar pe de altă parre să-i ostilizeze pe români față de ucrainieni.
„Ucraina deține următoarele teritorii românești: patru cincimi din Maramureșul istoric (ținuturile Apsei de Sus si de Jos, Barjavei, Izvoarele Tisei), nordul Bucovinei istorice, Bugeacul (Ismail, Cetatea Albă), Insula Șerpilor, cu toate dăruite lor de foștii sovietici.
Prima măsură luată de <<europeniștii ucraineni>> a fost aceea de a interzice limbile regionale, inclusiv limba română”, menționează textul.
Articolul, foarte lung, merge până acolo încât să legitimizeze anexarea Peninsulei Crimeea de către Putin în 2014, dar și dreptul Rusiei de a invada și alte teritorii din Ucraina.
O manipulare care servește exact interesul Rusiei. De altfel, tehnica nu a fost folosită doar în România.
„Liniile de propagandă sunt cele ale Kremlinului, promovate inclusiv în presa rusă. La televiziunile din Rusia, sunt emisiuni care promovează astfel de narațiuni. E clar un joc antiucrainean, dar care servește intereselor Moscovei”, a explicat pentru PressHUB Nicolae Țîbrigan, expert în cadrul Laboratorului pentru analiza războiului informațional și comunicare strategică (LARICS).
Pe o direcție similară, Ungaria a anunțat pe 26 ianuarie că nu va sprijini Ucraina în actualul conflict cu Rusia „atât timp cât Kievul continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei”. Sună cunoscut?
Citește tot articolul pe PressHub.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii