G4Media.ro

Propaganda Kremlinului a publicat, cu trei zile înainte de alegeri, informația falsă…

Propaganda Kremlinului a publicat, cu trei zile înainte de alegeri, informația falsă că Deveselu ar putea adăposti rachete americane ofensive cu capacitate nucleară/ Ce spun NATO și armata SUA

Joi, 23 mai, cu trei zile înainte de startul alegerilor europarlamentare, varianta în română a site-ului rusesc Sputnik, finanțat oficial de Kremlin, a publicat informația că SUA vor trimite la Deveselu, în România, rachete ofensive Tomahawk. Informația, atribuită unor surse neidentificate, a fost preluată și în presa rusă, dar și de conturi de Facebook românești. Ea a fost dezmințită rapid atât de NATO, cât și de Comandamentul Forţelor SUA în Europa.

”SUA își îmbunătățește sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore din România, eventual pentru a-l face capabil să lanseze rachete ofensive de croazieră Tomahawk, potrivit surselor. Aceasta ar fi pentru prima dată în ultimele decenii când se vor întoarce în Europa. La Deveselu, unde se află sistemul Aegis Ashore în România, are loc un efort discret de modernizare. După ce se va încheia, va fi o mare probabilitate ca rachete de croazieră Tomahawk să fie livrate la această bază, potrivit unei surse care a vorbit cu analistul militar al RT Mikhail Khodarenok”, scria Sputnik în articolul citat.

Același lucru îl scria pe 21 mai și publicația rusă Gazeta: ”obiectivul de la Deveselu ar putea să pună în aplicare, pentru prima dată după încheierea Războiului Rece, lansarea rachetelor strategice de croazieră de tip Tomahawk în Europa”.

Care este însă adevărul?

NATO a respins în mod oficial informația. Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice, a spus că ”aceste supoziții sunt de dată mai veche și nefondate. Ele reprezintă o încercare de a distrage atenția de la încălcarea de către Rusia a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) și amplasarea de noi rachete în Europa. Situl Aegis Ashore de la Deveselu e parte din sistemul de apărare anti-rachetă al NATO, care e pur defensiv și se concentrează pe amenințările din afara zonei Euro-Atlantice. Interceptorii de la Deveselu nu pot fi utilizați în scopuri ofensive, nu conțin explozibil și nu pot lovi obiecte aflate amplasate terestru, ci doar în spațiu. Situl nu a fost proiectat pentru lansarea de rachete onfensive, precum rachetele Tomahawk”.

Mai mult, oficialul NATO arată că după lucrările de modernizare de la Deveselu, ”situl Aegis Ashore va rămâne incapabil să lanseze rachete de croazieră Tomahawk (…) Scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei și nu poate submina capabilitățile sale strategice. Declarațiile Rusiei prin care amenință cu țintirea aliaților din cauza sistemului de apărare anti-rachetă al NATO sunt inacceptabile și contraproductive”.

Și oficialii Comandamentului Forţelor SUA în Europa (EUCOM) au respins informațiile publicate de presa rusă. ”Sistemul THAAD din România nu are nici un moment intenția de a purta nici un tip de armă ofensivă, inclusiv sistemele de rachete Tomahawk”, arată într-un răspuns pentru G4Media.ro Daniel Einert, ofițer de informații publice al EUCOM.

Amenințări la adresa României

Sputnik și Gazeta.ru nu s-au rezumat la publicarea informației false despre presupusa amplasare a rachetelor ofensive Tomahawk în România, ci au trecut în revistă răspunsul pe care Moscova ar trebui să îl dea, precum și o amenințare directă la adresa Bucureștiului.

”Se pune întrebarea – ce are de făcut în acest caz Federația Rusă, deoarece astfel de transformări ale sistemului de coastă Aegis din România reprezintă o amenințare imediată și reală la adresa securității naționale a țării noastre. Trebuie remarcat faptul că mâinile Rusiei, după retragerea SUA din Tratatul INF, în esență, sunt dezlegate. Și toate măsurile Moscovei în domeniul consolidării apărării naționale vor fi în prezent exclusiv reactive. Prin urmare, în acest caz, pare adecvat să se consolideze capacitatea de luptă și puterea numerică a grupului de trupe din Crimeea. În special, în viitor, versiunea terestră a sistemului de rachete Kalibr sau Kalibr-M (sau brigada de rachete modernizate RK Iskander). Este absolut acceptabil să redistribuim un regiment de aviație de avioane MiG-31BM cu sistemul de rachete Dagger în Crimeea (sau să creăm toate condițiile pentru zborul spre aerodromurile peninsulei din regiunile interne ale Rusiei). Împotriva acestor arme, nu există în prezent mijloace de apărare efectivă pentru adversarii ipotetici. În cele din urmă, este necesar să se discute despre oportunitatea reconstruirii în Crimeea a unui regiment de aviație cu bombardiere grele Tu-22M3M, cu rază lungă de acțiune, echipate cu rachete moderne aer-sol. În ceea ce privește România, ea trebuie să înțeleagă clar că desfășurarea unei instalații modernizate la Deveselu transformă această regiune a țării într-o posibilă țintă pentrru un prim atac nuclear, dar aceasta este alegerea conștientă a Bucureștiului, nu inițiativa Moscovei”, arată Gazeta.ru.

De remarcat că articolul Sputnik a fost circulat intens pe Facebook, una dintre paginile care l-au preluat aparținând Asociației cadrelor militare în retragere (Sursa)

Răspunsul integral al EUCOM pentru G4Media.ro:

THAAD in Romania is not intended at any time to carry any kind of offensive weapon to include the Tomahawk missile system.

THAAD in Romania is a purely defensive capability designed to protect allies against missile threats from outside the Euro-Atlantic area. Its purpose is to intercept and destroy ballistic missiles in flight to defend U.S. allies against current and emerging threats from the Middle East.

The THAAD presence in Romania is at the request of NATO, in support of the NATO Ballistic Missile Defense mission.

Declarația integrală a purtătorului de cuvânt NATO, Oana Lungescu, pentru G4Media.ro:

“The claims in this article are long-standing and unfounded. They are an attempt to distract from Russia’s breach of the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty and deployment of new missiles in Europe. The Aegis Ashore site at Deveselu is part of NATO’s missile defence system, which is purely defensive, and focused on threats from outside the Euro-Atlantic area. The interceptor missiles deployed there cannot be used for offensive purposes. They contain no explosives. They cannot hit objects on the Earth’s surface – only in space. The site was not built to launch offensive missiles, such as Tomahawk cruise missiles.

The site at Deveselu will undergo a long-planned update this summer. This update, first announced in September 2009, will not provide any offensive capabilities to NATO’s Ballistic Missile Defence. The deployment of a Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) unit during the update is also long planned, and temporary. The Aegis Ashore site in Romania will remain incapable of launching Tomahawk cruise missiles.

Aegis Ashore is designed to protect NATO European Allies against ballistic missile threats from outside the Euro-Atlantic area. It is not directed against Russia and cannot undermine Russia’s strategic deterrent capabilities. Russian statements threatening to target Allies because of NATO’s ballistic missile defence are unacceptable and counterproductive.”

Captură Sputnik

Captură Gazeta.ru

Articol publicat în cadrul unui proiect comun G4Media.ro – IPP#StopDezinformare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. De data aceasta informatia publicata e reala si doar consumul sustinut de pufoaika il mai tine pe rus sa n-o ia la goana….