G4Media.ro

Propaganda rusă în Republica Moldova: Cum manipulează Kremlinul adevărul pretinzând că aderarea…

Sursa foto: Photo 282616238 © Andrei F. | Dreamstime.com

Propaganda rusă în Republica Moldova: Cum manipulează Kremlinul adevărul pretinzând că aderarea la UE ar transforma țara într-o „colonie” a Occidentului

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova a fost, la rândul său, victima tacticilor propagandistice ale Kremlinului.

Aflată în plin proces de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană, în Moldova a apărut narativul cunoscut deja în alte state est europene, potrivit căruia intrarea în UE ar transforma țările într-o „colonie” a Bruxellesului.

Un exemplu relevant în acest sens este un articol publicat în iunie 2023, semnat de Adrian Severin, fost ministru de Externe și fost europarlamentar, condamnat definitiv pentru corupție, pe blogul lui Ion Cristoiu, intitulat „Festinul sărăciei de la Bulboaca”.

Severin pretinde că, „în cea mai nevoiașă țară din Europa, săraca țară a Moldovei de peste Prut, a avut loc cel mai mare festin al micro Europei macroniene. Nu a fost un festin pan-european întrucât la el nu a fost invitat cel mai mare stat european, Rusia.

Nu a fost un festin al Europei de la Atlantic la Urali, cum și-o dorea generalul De Gaulle, ci unul al Europei de la Dublin la Bakhmut, așa cum și-o imaginează umbra marelui general, micro președintele Emmanuel Macron. În timp ce războiul le bate la poartă, bieții moldoveni au fost puși ca, din sărăcia lor, să întindă masă bogată unei fantome: Comunitatea Politică Europeană”.

Articolul a fost preluat de alte site-uri care răspândesc narațiuni pro-rusești, cum ar fi SolidNews.ro, CorectNews.com, rgnpress.ro.

În ciuda dimensiunii reduse a Republicii Moldova și a statutului de una dintre cele mai sărace țări din Europa, cu o populație de doar 2,5 milioane de locuitori și fără graniță cu Rusia, Kremlinul exploatează cu succes această țară mică în timpul războiului din Ucraina pentru a-și răspândi relatările propagandistice. Mediul informațional din Moldova este bombardat zilnic de propaganda actorilor rău intenționați, atât interni, cât și externi, în special din Rusia.

Acest tip de narativ e utilizat pe scară largă în statele din estul Europei care s-au rupt de influența Moscovei și au aderat la UE și NATO. Mesajul, întreținut de vectori ai Rusiei, e deseori legat de recursul la tradiții și religie.

De asemenea, acest tip de discurs e folosit constant în România de partide precum AUR și SOS.

Mesajul care face trimitere la noțiunea de „colonie” ignoră creșterea rapidă a nivelului de trai după aderarea la UE.

Punctul slab al statului moldovean constă într-o criză de identitate. Evaluarea faptului dacă R. Moldova are o identitate proprie sau este similară României din punct de vedere politic se aliniază cu faptul dacă un partid susține integrarea în Uniunea Europeană sau o politică externă pro-Kremlin.

Susținătorii UE cred în mare măsură că identitatea Moldovei seamănă cu cea a României, în timp ce grupurile politice pro-Kremlin susțin că identitatea Moldovei este independentă. De exemplu, actualul guvern proeuropean a modificat Constituția Moldovei și a desemnat limba română ca limbă de stat, fără a se mai referi la aceasta ca fiind limba moldovenească, pentru a combate eforturile Moscovei de a-i influența identitatea”, scrie Propastop, un blog din Estonia ce are ca scop combaterea dezinformării.

La rândul său, publicația ucraineană „Detektor Media”, finanțată de Uniunea Europeană și care acționează ca un „watchdog” („câine de pază”) al presei de la Kiev, precizează că narațiunile propagandei ruse urmăresc să creeze neîncredere față de orice informații publice. Astfel, scopul său este de a submina credibilitatea guvernului și a organizațiilor internaționale, precum UE și NATO.

Mai mult, în Moldova, utilizarea acestor mesaje propagandistice coincide cu parcursul Chișinăului de a adera la cele două instituții menționate anterior. Kremlinul pretinde că UE și NATO ar dori să exploateze Republica Moldova pentru propriile interese, iar cele mai des transmise mesajul sunt cele de genul: NATO este o alianță agresivă care amenință Rusia, UE dorește să ia suveranitatea Moldovei, Occidentul este decadent, iar Rusia este apărătorul valorilor „tradiționale”.

Planul de răspândire a acestor narațiuni poate fi găsit într-un document scurs de la Kremlin, publicat în ziarul estonian Eesti Päevaleht, care descrie planurile Rusiei de a destabiliza Moldova și de a o aduce în sfera de influență rusă, mai notează Detektor Media.

În plus, prin portretizarea opoziției ca victime ale unei presupuse «persecuții», Moscova caută simpatie și sprijin pentru narațiunea sa conform căreia guvernele din Moldova și Ucraina ar suprima disidența și ar lupta fără milă împotriva opoziției. Această tactică ajută Kremlinul să se poziționeze ca un apărător al etnicilor ruși și al populației vorbitoare de limbă rusă din țările vecine. Subliniind «persecutarea opoziției», Rusia își justifică interferența în afacerile interne ale acestor țări, de exemplu, anexarea Crimeei sau susținerea mișcărilor separatiste din Transnistria”, mai scrie publicația ucraineană citată.

Un alt punct de vedere al publicațiilor pro-Kremlin este că procesul de aderare a Moldovei la UE – la fel ca cel al Ucrainei – este fals, deoarece țara nu are nicio șansă de a îndeplini condițiile de aderare prea curând. Acest lucru, susține Kremlinul, se datorează în primul rând «guvernului hoț», cu presupusa sa corupție generalizată, profund dezinteresat de reformele necesare pentru un adevărat viitor european. În consecință, negocierile de aderare se vor prelungi «zeci de ani» sau «pentru totdeauna». Bruxelles-ul este conștient de acest lucru, dar nu-i pasă, deoarece întregul proces de aderare este pur și simplu o făcătură.

Desigur, nimeni nu are un glob de cristal pentru a ghici viitorul, cu atât mai puțin Kremlinul, dar în timp ce calea de aderare la UE este cu siguranță dificilă, extinderea UE nu este în niciun caz o «făcătură». Întrebați oricare dintre cele 13 națiuni care au parcurs aceeași cale pentru a adera la UE în ultimele două decenii”, scriu experții de la EUvsDisinfo, parte a serviciului diplomatic al UE.

Propaganda Kremlinului mai pretinde că președinta Maia Sandu este o „marionetă” a Occidentului, care a transformat țara într-o „fortăreață a rusofobiei” și încearcă să „românizeze” cu forța toate sferele vieții din Moldova.

Desigur, Kremlinului îi place să spună povești despre brațul lung al Occidentului și să condamne «suveranitatea pierdută» de fiecare dată când o națiune independentă din «sfera de influență» autopercepută de Rusia în stilul Războiului Rece își exercită dreptul inalienabil de a-și trasa propriul viitor democratic. Dar poporul moldovean și-a demonstrat deja curajul, angajamentul față de un viitor european fiind recunoscut de UE, iar acum, în acest moment crucial, va face propriile alegeri în cunoștință de cauză și în mod independent și nu va fi înșelat de Kremlin”, mai explică EUvsDisinfo.

Kremlinul și tentaculele sale propagandistice au sporit presiunea asupra Republicii Moldova folosind aproape toate metodele clasice de manipulare a informațiilor.

Rămâne de văzut la alegerile din acest weekend cât de bine a funcționat dezinformarea Rusiei și ce cale vor alege cetățenii moldoveni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.